[]

Bu üniversite sistemi Türkiye'de var mi?

Fransa'da alternance diye bir olay var.
Direkt bizdeki çalışan kizdan örnek verirsem;
3 hafta is 1 hafta okul yapıyor, meslek tedarik zincirinde.
Sonuç olarak bu kız mezun olduğunda yaklaşık 1 senelik deneyimle çıkacak.
Planlama, talep tahmini, güvenlik stoğu, müşteri yönetimi, siop hepsini bilecek.
Üstüne erp bilecek, exceli daha iyi olacak.

Su sistem Türkiye'de var mi diye merak ettim. Ben hiç görmedim ama bana acayip mantıklı geliyor. Zaten bu mesleklerde teori değil pratik daha önemli.
Misal ben de lojistik mezunuyum ama sadece 2 ay staj zorunlulugu var (ben totalde 5 ay falan yaptım tabi). Saçmalık, hiçbir şey öğrenemez insan bu sürede.
Mezun olan adam da deneyimsiz mezun oluyor bu şekilde.

Misal bir arkadaşın oğlu da kimya teknisyenliğine girdi.
Aynı mantıkla uluslararası bir kimya ürünleri firmasında çalışıp para kazanıp okula ayda 1 hafta falan gidiyor. Hem iş yeri kazanıyor hem o deneyim ve para kazanıyor. Mezun olunca da büyük ihtimal isi hazır.

 
Türkiye'de buna en yakın şey uzun dönem staj adıyla var. Şirketler belirli dönemlerde uzun dönem stajyer alımı yapar. Özel sektörde büyük torpil var. Bizim bölümde bir kız Toyota'da çalışıyordu ama kızın derslerle alakası yoktu. Sırf adı olduğu için büyük şirketlerin kadroları dolduruluyor. Sistem zaten olması gereken sistem ama Türkiye'de tutmaz. Adamlar daha çalışanına sigorta yapmıyordu düne kadar. Öğrenci için kim sigorta ödesin. Ben iki ay staj yaptım. İki stajda da sigortayı okul ödedi. Şöyle iyiyiz, böyle iyiyiz diye şov yapan şirketler bile sigortayı okuldan bekliyor.


  • dissendium  (31.03.22 21:43:18) 
buna en yakini meslek liselerinde vardi eskiden, hala var mi bilmiyorum, 17 yasinda haftanin 3 gunu calisiyordun, 2 gun okul...


  • hewit  (31.03.22 22:00:07) 
tobb etü'nün ortak eğitim sistemi bahsettiğinize türkiye'de en yakın şey
www.etu.edu.tr

  • ted  (31.03.22 22:10:32) 
4. En yakın gelsin o zaman :)

Teknoloji fakültelerinde ki bölümlerin son sınıfında iş yeri eğitimi olarak geçen bir sistem var. 8 dönemin en az 1 dönemi iş yerine gidiyorlarmış.
  • ceketimi alip cikcam  (31.03.22 22:48:09) 
hiçbiri değil, buna en yakını çıraklık meslek liseleri, diğer adıyla mesleki eğitim merkezleri.
bu liselerde bulunan bölümlerde okuyan öğrenciler haftanın belli günü okula gelirler ve sene sonunda hem yazılı hem de uygulamalı sınav olurlar.
bölümlerin kısıtlı olması ve liseden sonra böyle uygulamaların yeterli sayıda okulda olmaması ülkemiz için ara eleman sıkıntısını doğuruyor.
berber, kuaför, aşçı vb. meslek gruplarında okuyanlar, çıraklık ve kalfalık belgelerini de bu okullardan mezun olarak alabiliyorlar.
  • pccopath  (31.03.22 23:01:34) 
Ben bizzat lisede (turizm ve otelcilik meslek lisesi) böyle bir şey yaşadım.

Klasik liseler gibi eğitim sistemimiz yoktu, zaten bizim okulda biraz kendi sistemini, özerkliğini ilan etmiş gibi bir şeydi. Atıyorum normalde okullar Eylül başında açılıyorsa bizimkisi Kasım ayında açılıyordu, aynı şekilde normal okullar Mayıs sonunda kapanıyorsa bizim okul Mart sonunda kapanıyordu. İki üç hafta tatilden sonra okul açılana kadar ki süreçte staj yapıyorduk otellerde.

Artısı büyük mü? Eğer denetmen öğretmenler otellerin/işletmelerin hakkından gelebilecek nitelikteyse ve okulun sektör içerisinde ağırlığı varsa çok büyük artıları olan bir sistem.

Lakin gelgelelim bizimle beraber başka okulların öğrencileri de staj yaparlardı, bize yaptıramadıkları, yaptırmayı teklif dahi edemedikleri her işi o okulun öğrencilerine yaptırırlardı. Mesela biz staj parası+ek ücret olarak neredeyse asgari ücret alıyorken garibim o diğer stajyerler staj parası alıyorlardı.

Mesela bizimle beraber staj yapan üniversite (fakülte) öğrencileri de vardı, bize imrenerek bakarlardı. Çünkü ne staj parası alabilirlerdi ne de insan gibi iş öğretirlerdi.

Daha o günlerde anlamıştım, özel sektörde ki torpilin/imtiyazın kamu kurumlarında bile olmadığını.
  • skzr  (31.03.22 23:21:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.