[]

yazılımcı arkadaşlara sorular;

selamlar öncelikle kafamı kurcalayan soruları sizlere sormak istiyorum, 2 yıl önce de sormuştum şimdi sorularım biraz evrildi,

bir tanesini bile cevaplarsanız çok yardım etmiş olursunuz;

native android geliştirmek üzerine ilerliyorum, hayalim bu yönde. android geliştirmek için kotlin-java gibi dillerde fena gitmiyorum. bundan sonra da swift'e gireceğim bir macbook alabilirsem.

ilk sorum şu; sizce kendimi nasıl geliştirmeliyim ? mobil geliştirici olarak bu yol tamam ama sizce yazılımcı olarak daha nasıl dallanıp budaklanmalıyım ? web'e falan girmeli miyim ? bazıları full stackim diyor şunu da biliyorum şunu da falan diye başlıyor insan bi acaba ben doğru yolda mıyım beni niye işe alsınlar ki diye düşünüyor yani. bir işe girmek için benim anlattıklarım yeterli mi sizce ?

ikinci sorum; staj için CV isteniyor malum bir iş deneyimim yok, mesela derslerimden dolayı html css ile hiç proje yapmadım ama biliyorum tabii az buçuk, flutter ile basit projeler yaptım cv'yi nasıl doldurayım dersiniz ? hepsini biliyorum diye yazayım mı nasıl yapayım.

son sorum; duyurudaki bile 10 duyurunun 4 tanesi yazılım, kafeye oturuyorum yan masadakiler yazılım konuşuyor. tüm dünya ve mezun olup bir iş bulamayan herkes yazılımıma mı kayıyor ? bunun ilerleyen yıllardaki etkisi ne olacaktır sizce ?

ve bana tavsiyesi olan herkesin cevaplarına da açığım, şimdiden herkese teşekkür ederim.

 
Hiç kafanı başka şeylerle karıştırma. Android developer'lık var ya, yaptıklarını en rahat gösterebileceğin iş. Staja falan gerek yok, "alın işte yaptığım uygulamalar bunlar" dersin. Yap 10-15 tane uygulama, diz alt alta cv'de. Onu gören adam senin nereden mezun olduğunu da umursamaz, iş yapıyor musun, yapıyorsun, bitti gitti. Swift'e de gerek yok, şirketler android ve ios developer'ı ayrı ayrı işe alır zaten.

Herkesin yazılımcı olması entry level pozisyonlarda çok rekabete sebep oldu. Piyasada herkes birkaç sertifika alıp yazılımcı olduğunu iddia ediyor. Ama senior pozisyonlarında rekabet bu kadar fazla değil.
  • benaaymi  (21.03.22 19:55:56) 
birinci soru: Emin ol mobil dünyada lebidünya, sadece uygulamayı yazdım bitti demek değil. performans'ı var, analizi var, var oğlu var bitmiyor. bununla ilgili blog postlarını okusan elalem nelerle uğraşıyor dersin.

ikinci soru; dışarıya açık api'ları kullanan bir uygulama yaz, klon olabilir önemli değil, önemli olan sıfırdan oturup senin yazmış olman.
Çok basit uygulamalar olabilir, oyun olabilir yada kendi ihtiyacın için gelişirtireceğin bir uygulama olabilir. ardından da CV'ne taş gibi github hesabım budur yazarsın, bu yazdığım kodlar ve kodların kalitesine bakabilirsiniz bir çekincem yok demek.

son soru:
Yazılımda iş bitmez, kombi'ninde içinde yazılım var, modemindei saatin'de, arabanında, bitmez. o dediğin çoğunluk genelde web ile ilgilenen kişiler, en azından başlangıçları bu şekilde öünü herkes tarafından erişebilir. zamanla farklı alanlara dağılacaklar, farklı alanlarda uzmanlaşacaklar. bazı basit işleri de robotlar yapacak, yani sanayideki laser'ci abiye site mi lazım, sanayici abi siteyi tarif edecek, siteyi botlar yapacak, aynı şekilde mobil app'ler de oyle olacak. o bot'ları yazanlar paraya para demeyecek. basit iş yapanlar da kendilerini daha başka konularda geliştirmek yada başka iş bulmak zorunda kalacaklar.
  • selam  (21.03.22 20:22:06) 
ilk soru icin sunu diyebilirim, uzmanlasmak onemli. en az bir alanda cok iyi olmak gerekir. farkli alanlara girmek, cok farkli birkac alanda yenilikleri takip etmek, eksiklikleri tamamlamak, deneyim kazanmak cok cok zaman alan seyler. o yuzden tek bir alanda derinlesmek ilk planda en iyi strateji. ama ileriki asamalarda yazilim dilleri ve mimarileri konusunda deneyim ve altyapi ile beraber profesyonel alanda ne yonde ihtiyac olursa o konuda ogrenmeye cesaretli olmak da buyuk avantaj. yani kisaca ilk planda bir alanda uzmanlik, daha sonra farkli alanlarda da deneyim.

ikinci soru icin sunu diyebilirim; stajer pozisyonlari icin genelde istenen o kisinin istekli olup olmadigidir. o nedenle ilerlemek istenen alanda github da yayinlanmis projeler etkili olabilir. hackathonlara ve seminerlere katilip network yapmak avantaj olabilir. google play de yayinlanmis bir proje cv de guzel durabilir.

ucuncu icin sunu diyebilirim; ilerde yazilimci sayisi artacak elbette, bu nedenle de rekabet artacak. bilgiye erisimin kolayligi sayesinde bircok kisi yazilim konusunda adim atacak ve cesitli platformlardan da ilk seviye bilgi ve deneyim kazanacaktir. ama zor olan kisim ise buyuk olcekli projelerde deneyim kazanmak, buyuk takimlarda onemli insiyatifler almis yazilimci olmak. iste ilerde bu kisiler rakabette one cikacaklardir. tabi bu da birbirini tamamlayan birkac yazilim diline hakim olmak, o dillerle ilgili ekosisteme hakim olmak, farkli yazilim gelistirme yaklasimlarini bilmek, data structure ve algoritmalari bilmek, analitik zekaya sahip olmak, ve en onemlisi motive ve caliskan olup yenilikleri takip etmekten gececektir diye dusunuyorum. yani kisaca cok yazilimci olacak ama iyi yazilimci hala nadir ve degerli olacaktir.
  • emrahday  (21.03.22 20:25:17) 
ilk 2 soruna cevabim yok.

Ilerde maaslar dusecek muhtemelen, aslinda maaslar o kadar iyi degildi.
Yani ben 10 senedir of ne para varmis bu iste diyen gormedim.

Pandemide e-ticaret costu, cok para kazandilar is buyudu.
birbirlerinden adam kapmaya basladilar.
Ortama cinli bir oyuncu da girince maaslar yukseldi.

Bunlar piyasadaki adamlari emince digerleri de maasini yukseltmis oldu.
Boyle gidecegini dusunmuyorum.

Ama bu islerde genelde herkesin ongorusu yanlis cikar.
Ben okurken oyun gelistirenlerle dalga gecerdik.
Turkiye'de oyun mu olur derdik, mobil oyun olayi patladi en cok parayi onlar kazandi.
  • divit  (21.03.22 20:32:13) 
1- Android'den devam. Önce bir alanda uzmanlaş, sonra dallanıp budaklanırsın istersen.

2- Örnek uygulama yapıp göster.

3- "Giriş seviye" işlerde enflasyon olur, ki bu 10 sene önce de vardı. Sağlam senior bulmak da hep sıkıntıydı. Gelecekte de öyle olur muhtemelen.
  • plutongezegendegilmi  (21.03.22 20:49:56) 
herkes yazılım konuşuyor" cümlesi "artık herkes üç dil biliyor" cümlesi ile aynı.

Tek bir alanı çok iyi, en ilgili alanı da biraz bilsen yeter.
  • hayirsiz  (21.03.22 21:10:36) 
Son soruya cevap: iyi yazılımcı bulmak hep zordu her zaman da zor olacak. Zeki insanların toplumdaki oranı herhalde %1 den fazla değildir. Bu %1 in bi kısmı doktor bi kısmı mühendis bi kısmı yazılımcı olur hepsi yolunu bi şekilde bulur, kalanlar yazılımcı olmak istese ne olur istemese ne olur. Doktor olmak isteyen herkesin doktor olamayacağı gibi bişey bu. Sıradan yazılımcı ise eskinin” bilgisayar kullanmayı bilen personel”i gibi oldu. Bi liseye gidelim oradaki çocukların yarısı ben yazılım biliyorum, ben hackerım falan diyordur. İyi kazanan yazılımcılar sıradan yazılımcılar değiller, %1 lik dilimdekiler. Naçizane görüşlerim bu yönde.


  • Tisatiaşer  (21.03.22 21:39:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.