[]

1. Dünya savaşını kaybettiysek 18 mart niye önemli?

Orada kazandığımız zafer 1. Dünya savaşı kaybedildiği için sonuçta bir işe yaramamış olmadı mı? Savaşı kaybettiğimize göre bu zafer mağlubiyeti öteleyince ileride boş yere bir sürü insan daha ölmüş olmadı mı? Mondrostan sonra çanakkale geçildiyse bütün bu anılan şehitler yok yere ölmüş olmadı mı? Tam fikir oluşturamıyorum, Bu konuda kafam çok karışık, cevaplarsanız çok sevinirim.




 
Kurtuluş Savaşı'nın fitilini yaktı bi anlamda Çanakkale cephesi. Çanakkale'yi kaybedip İstanbul işgal edilse belki böyle bir direniş hareketi olmazdı o ruh haliyle. Bi de Osmanlı'nın savunma cepheleri arasında en kritik cephe denebilir şu anki Türkiye sınırları düşünüldüğünde. Diğerleri Arap yarımadasında ya da suriye filistin, ırak civarında. Çanakkale ise İstanbul'un dibinde ülkenin kalbinde. Bu savunma başarısız olsa Osmanlı çok daha kötü parçalanır ve muhtemelen şu an Türkiye Cumhuriyeti olmazdı


  • nundu  (18.03.22 18:10:51) 
Niye önemli? Çünkü dünyanın o zamandaki en güçlü devletlerini devletin en zayıf hayaliyle denize gömdüler. Bugün hangi ülke bunu başarabilir? Ukrayna'nın durumu ortada. Bir gemi batırabilmişler mi? Savaşta sonuç önemli değildir, duruş önemlidir. Osmanlı Devleti işgalcilere karşı vatanını savundu. Bu duruş önemlidir. Emperyalizme karşı gösterilen çok büyük bir mücadele söz konusu.


  • dissendium  (18.03.22 18:16:03) 
Arkadaşlar yazmış, yazacak sebeplerini. Ben de karşı taraf için neden önemli olduğunu anlatayım. Ingilizler tarafından kullanılan Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda gibi ülkelerin halkları bu savaşla millet olma şuurlarına eriştiler. Gentlemens' War ile. Bizzat kendilerinden dinledim bunları. Harika hikayeleri, ağıtları var.


  • crimson man  (18.03.22 19:05:14) 
Dolayli yoldan ingiltere imparatorlugunu cokerten savas oldu.
Savas sonrasi kanada falan isyan edip ingilizlerin basina bela oldu, saglam bir savas oldugu icin kutlamasak olmaz.
Adamlar kendi tarihinde churchilin felaketi falan diye tanimliyorlar
www.history.com
1922'de ortam gerilince tekrar savasmayi goze alamayip gittiler.

tr.m.wikipedia.org

Sonrasi da bu
tr.m.wikipedia.org

Ne dovduysek 1931e kadar etkisi gitmis
  • divit  (18.03.22 20:14:03 ~ 20:20:29) 
İngilizlerin Çanakkale cephesini açma sebepleri ekonomik krizde olan Rusya'ya yardım götürmek, İstanbul'u alarak Osmanlı Devleti'ne son vererek savaşın süresini kısaltmaktır. Bu cepheyi biz kazandığımız için İstanbul alınamadı ve savaşın süresi uzadı.İstanbul'u alsalardı milli mücadele dediğimiz kurtuluş savaşını yapacak zamanımız olmayacaktı. Kazanmak askerimize ve milletimize hem güç hem de cesaret verdi ki Mondros imzalandıktan sonra küçük çaplı bölgesel cemiyetler kurulmaya başladı. Hal böyle olunca İngiltere'de moraller bozuldu hükümet değişti vs. Rusya'da Bolşevik ihtilali gerçekleşti savaştan çekildi


  • umutsuzevjınıkı  (18.03.22 22:29:09) 
Herkes yazmış ama yazmadan duramadım. Birincisi ve bence en önemli olay İstanbul'un işgal edilmesini önlemesi. İstanbul diyerek geçmemek gerek, çünkü o yıllarda İstanbul başkent.

İkincisi her türlü üstün olan ülkeler burada mağlubiyeti tadarak psikolojik olarak çöktüler. Ve evet savaşta her şey maddiyat, makine, teçhizat değildir. Psikolojik üstünlük önemlidir. Güncel durumda Ukrayna'yı işgal etmeye çalışan Rusya'yı düşünün. Psikolojik üstünlük Ukrayna'da olduğu için hâlen teslim olmuyorlar.

Üçüncüsü bu psikolojik üstünlük sayesinde Anadolu topraklarında bağımsızlık mücadelesi fikri ateşlenerek biz güçlüyüz ve öz vatanımızı kurtarabiliriz mantığı oluştu.
  • skzr  (19.03.22 02:42:04) 
Yenildik ama ezdirmedik gururumuzu


  • sagini solunu bilmez cahil  (19.03.22 03:23:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.