[]

Otobüs fiyatlarındaki saçmalık. Şikayet edecek bir yer yok mu?

A şehrinden önce B şehrine sonra da C şeklinde giden bir otobüs var. Ve aynı otobüsün bilet fiyatları şöyle:
A ile B arası: 380₺
A ile C arası: 320₺

Farklı firma, saat vs değil, bizzat aynı otobüs. Tek bir firmaya da özel değil, başka firmalar da var. Bu da demek oluyor ki 1 şehir daha fazla gidip üstüne 60 lira ucuza götürebilen bu firmalar kâr edebildiklerine göre dünyanın parasını kazanıyorlar.

Buna kimse "dur" diyemiyor mu? Ne olacak bu "serbest piyasa"nın sonu?

 
Dur denecek bir durum yok ki. Bir ara devlet bilet fiyatlarına üst sınır getirmişti. O da sürekli değil, talep çok arttığı için firmalar coşmasın diye bir sınırdı. Şu an öyle bir sınır da olmayabilir. Dolayısıyla istediği fiyatı belirler. Tercih edip etmemek size kalmış.


  • himmet dayi  (14.03.22 11:56:51) 
muhtemelen a-b arasındaki talep çok daha fazla.
evet durum saçma ama sizde a-c arasına alıp b'de inebilirsiniz.

  • nuisance  (14.03.22 12:01:54) 
Belki bir mantığı vardır bilemiyorum ama siz a-c arası alıp b'de inseniz mantıklı olur. Serbest piyasa diyerek hiçbir yere şikayet edilemez bence. Kimsenin dur demesi için de rahatsız olunması lazım, idarecilerden de rahatsız olan, bunu gündemine alan birileri yoktur bence.


  • buffy de vampir sayılır  (14.03.22 12:01:55) 
Bu durum fiyatlandirma yaptiklari modelden dolayi olusuyor. Benzer senaryolar ucakla seyahat ederken de olur. Amerika-Almanya-Norvec rotasi Amerika-Almanya rotasina gore daha ucuzdu mesela. Adam ucuz rotayi almis, sonra Norvec aktarmasini yapmayip Almanya'da inmis. Firma sonra adami dava etti ve kaybetti diye hatirliyorum.


  • hayley williams ile evlenecek genc  (14.03.22 12:02:37) 
oradaki hesaplama şöyle sanırım, mantıken şu şekilde ilerlediğini tahmin ediyorum çünkü düz km birim fiyat olarak düşünürsek doğru karı/maliyeti hesaplayamayız.

A ile B arası - sık tercih edilen destinasyon
B ile C arası - daha az tercih edilen destinasyon
A ile C arası - muhtemelen B ile C arasından daha fazla ama yine de A ile B arası kadar fazla tercih edilmeyen destinasyon

Bu firmalar aslında A ile C arasına garanti yolcu olduğu için iskonto yapmış gibi oluyor. A ile B arası asıl fiyat. aslında tek otobüsle iki destinasyon çıktığı için A ile C arasına iskonto yapması mantıklı oluyor.
  • evde liyakat kalmamis  (14.03.22 12:26:56 ~ 12:33:48) 
abd'de uçuşlarda böyle bir durum var. aktarma yapılan yere gitmek istiyor adam, aktarma noktasında iniyor.

"hidden city ticketing" deniyor. havayolları kurallara aykırı diyormuş ama dava açıp kazananlar var sanırım.

www.cbsnews.com
www.mentalfloss.com
www.quora.com
  • gabe h coud  (14.03.22 14:08:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.