[]

Neden artık büyük sanatçılar, yazarlar ya da yönetmenler çıkmıyor?

Mimar Sinan mesela. 500 yıldır yaşayan eserleri var. Onca yıla, depreme, yıkıma rağmen tek bir çatlak bile yok. Kendisinin zamanında ne doğru dürüst iletişim, ulaşım ne de bilgiye erişim vardı.

Dostoyevski'ler, Tolstoy'lar, Bach'lar vs. bu liste uzayıp gider.

Severek izlediğimiz çoğu film 2000'lerin öncesine ait. Keza müzikal nitelik son yıllarda yerlerde.

Oysa bilgiye erişim ve bilgi arzı tarihte hiç olmadığı kadar fazla ve inanılmaz.

Neden artık böyle büyük isimler çıkmıyor?

 
Dostoyevskiler, Tolstoylar, Bachlar zamanında dünya çapında bilinmiyordu ki, kıtalar/ülkeler arası etkileşim arttıkça bilinir oldular, zaman içinde hâlâ dinlendikleri, okundukları, izlendikleri için hâlâ tanıyoruz. Zamanında "bu ne lan, götüm gibi" denen bazı sanatçıları yere göğe sığdıramıyoruz şimdi, en bilinen örneği Van Gogh işte. Shakespeare kendi zamanında tanınıyordu ama dönemin en ünlü ya da sevilen oyun yazarı değildi. Gibi gibi.

Çağdaş yazarların, bestecilerin, filmlerin... hangisinin zamana dayanıp "büyük" olacağını bilemeyiz, 300 yıl sonra bir akademisyen çıkıp "Ajdar, kıymeti bilinmemiş 2000'ler ozanı" diye bir makale bile yazabilir.

Bir yandan da artık hem üretim hem tüketim çok hızlı. Yaptığı tabloyu, şarkıyı, öyküyü herkes kolayca dağıtabiliyor ama bu bolluğun içinde gerçekten nitelikli eserler de boğulup gidebiliyor.
  • kobuzchu kiz  (14.03.22 09:59:01) 
birinci kısım için: kabaca endüstriyel devrim sonrası mimaride binanın sağlamlığı (fiziksel ve mecazi anlamda diyelim) o kadar da önemli bir özellik olmamaya başladı çünkü. örnek vereyim 1800ler italyan tarzı apartmanlarındaki sapasağlam 80 cm duvarların bugün yapılmamasının yegane sebebi o maliyete yapılabilecek çok daha fazla seçeneğin olması.

onun dışında bence anlık dikkat üzerine kurulu bir zamanda yaşıyoruz, sonuç olarak insanlar bir şeyi ''dikkat çekebilecek'' kadar öğrenmeyi yeterli görebiliyor, üstüne düşmüyor. aynı şekilde dikkati de aynı zamanda bir sürü farklı şey tarafından çekildiği için her şeyi deniyor, tek bir alana konsantre olmaya vakit kalmıyor.
  • william morris  (14.03.22 12:01:28) 
Mimaride talep değişti. Şuan kimse 500 sene kalacak bir yapı yapmak amacı ile başlamıyor zaten projeye.

Müzikte insan zaten belli bir yaşa kadar yeni müzik dener. Sonrasında ilk biriktirlikleri ile devam eder. Şuanda da müthiş sanatçılar çıkıyor olabilir. Ama beynin çoktan bir beğeni grubu oluşturdu bile. Bir de şuanda üretilen çok fazla parça var. İlerleyen yıllara hangilerinin kalacağını göreceğiz. Elenenler elenmiş olacak.

Film de aynı şekilde müzik gibi.

Yani geçmişten genel yıllara meydan okumuş, kalitesizlerin yıllar içinde elendiği bir grup ile şuan üretimde olan grubu karşılaştırıyorsun. Yani eskinin iyilerini, yeninin tamamı ile karşılaştırıyorsun. Bu bir yanılsama yaratıyor olabilir.
  • zimbirik  (14.03.22 12:07:30) 
çünkü postmodernizm ve sonrasındayız.
iyi denk geldi diye paylaşıyorum. videonun bir kısmında değiniyor bu olaya. ben de katılıyorum.

www.youtube.com
  • rewlack  (14.03.22 12:13:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.