[]

Sonradan düzenli olabilmek mümkün mü

Kendimi bildim bileli dağınık bir insanım ama dağınık bir evde kendimi mutlu huzurlu hissetmiyorum. Ev dağılıyor sonra topluyorum. Yani evi dağıtmamayı bir türlü başaramıyorum. Hele çocuktan sonra iyice tepetaklak gidiyorum. Tavsiye edeceğiniz bir şey var mı?




 
kendimi gördüm. mümkün değil


  • birmilyonunvarmi  (07.03.22 15:29:05) 
Aktif olarak kullanmadiginiz her seyden kurtulmak. Az esya, az daginik.


  • sopiro  (07.03.22 15:38:06) 
Dağınıklık olacak zaten, bunun önüne geçilemez. Mühim olan aldığını yerine koyabilmek, biraz tertipli davranmak. Bazı şeyler alışkanlık ve huy olarak geliyor. Yani kimisi içten gelerek düzgün bırakıyor herşeyi, kimisi ise hiç umursamadan dağıtıyor.

Bence sizin durumunuzda çözüm kolay. Dağınıksınız ama bundan memnun değilsiniz ve evinizi topluyorsunuz. Dağılmaya müsait, ufak tefek şeyleri kullanım sonrasında yerlerine geri koymak, büyük temizlik yerine günlük 10-20 dakikalık hızlıca bir ortalığı temizlemek işinizi görür. Ayrıca evinizi en iyi siz bilirsiniz, azıcık gözlem yapın :)

Bir dipnot, @birmilyonunvarmi'a bir noktada katılıyorum aslında. Bazı şeyler değişse bile tam olarak istenilen seviyeye gelinemeyebilir. Bunu bilerek de yaşamak lazım biraz.
  • burka  (07.03.22 15:38:27 ~ 15:38:44) 
Aslında şöyle bişey oldu annemle 1 sene yaşadım. Sofrayı ben toplamazsam annemin toplayacağını bildiğim ve bunu istemediğim için her gün mutfağı topladım. Ama şimdi 10 dk sonralar hiç bitmiyor. :(


  • cilekli krep  (07.03.22 15:49:35) 
evet, mümkün.

bulaşık çıktığında makine doluysa tezgahta ya da lavaboda bırakacağın için dağınıklığın başlangıcı olur. 2 tabaktan bir şey olmaz dersin ama 3-5 parça bulaşık bile dağınık gösterir. bulaşık makinesi temiz ve dolu kalmasın. yıkama bitince yerlerine yerleştir. bulaşık çıktıkça 2 sn suya tutup makineye yerleştirirsin. tezgahın hep temiz kalsın. yatağını her sabah yap. her gün 10 dk süpürge çalıştır. evin bir kısmı temiz kaldığında evin genelini temiz tutmak daha kolay geliyor.

günün nasıl geçtiğini anlamıyorsan, alarm kurabilirsin.
  • gabe h coud  (07.03.22 16:20:19) 
Sanırım üşengeç insanlar dağınık oluyor. Üşengeçligi yenmeye çalışırsanız düzeltebilirsiniz kendinizi.


  • Fusha  (07.03.22 16:35:34) 
Ben eskisine gore daha düzenliyim. Hala düzenli bir adamin diyemem ama eskisine gore kesinlille daha düzenliyim. Sonradan da oluyor kafaya koyarsan.

Kendi kendime soyle diyorum, bunu su an kalkip duzenlemezsen boyle kalacak gunlerce, sunu duzeltemeyecek kadar tembel olursan bi yere varamszsim bu hayatta diye kendime uysri yapiyorum, sonra haklısın diyip kalkip duzenliyirum mesela.

Mesele usengeclik+1 usengecligi yenmeye calis.
  • stavro  (07.03.22 18:49:01 ~ 18:51:05) 
Mümkün. Yeterli sayıda dolap ile başardım


  • photo85  (07.03.22 19:31:57) 
bildiğin çöp evde yaşıyor gibiydim, en cicili yıllarım öyle geçti, bir şeyler oldu bana ve evi komple tadilata soktum, bu sırada 5 gün boyunca evden eşya attım, içini istediğim hale getirdim, şimdi eksiye göre öok daha topluyum.

1 - az eşya ile daha az dağılıyor.
2 - en az 3 günde bir etrafı biraz toparlıyorum.
3 - bir iş yaparken gözüme bişi takılırsa işim bitince elime bezi alıp hemen siliyorum veya toparlıyorum.

bu şekilde eğer belirli etkinlikler için ortalığı toparlamam gerekirse sadece yarım saatimi alıyor temizlik dahil.

eskiye göre çok daha topluyum, ama hala tam bir derli toplu disiplinim yok. çok derli toplu her şeyin yerli yerinde simetrik vs. gibi evler garip geliyor sanki hiç hayat yokmuş gibi. biraz dağınıklık evde hayat varlığını gösteriyor bence.
  • selam  (07.03.22 21:03:11) 
Evde fazla eşyam yok ama her şeyin bir yeri olmaması yani kısıtlı depolama alanı biraz sorun yaratıyor galiba. Photo85 yazınca biraz düşündüm bu sonuca vardım. Tabii ki üşengeçlik de var. Umarım ben de bir gün ben de düzenli olmayı başarabilirim


  • cilekli krep  (08.03.22 00:06:11) 
olay tamamen üşengeçlikte. ben de böyleydim, kafama vura vura öğrettiler ehhehe. iyi ki de yapmışlar.

Klasik olacak ama, aldığın eşyayı işin biter bitmez yerine koyunca ev gerçekten çok da dağılmıyor. Bir de diğerlerinin de dediği gibi, minimum eşya en güzeli. Bu minimum eşyayı güzelce düzenlemek, kutulamak, etiketlemek vs. çok iş görüyor.
  • susannah delgado  (08.03.22 00:13:06) 
kimse belirtmemiş ancak sizin sorun Freud’un psikoseksüel gelişim kuramında açıklanıyor. Anal dönemde saplantı geliştirmiş olabilirsiniz. gelişim evrelerini incelerseniz şöyle bilgilere ulaşabilirsiniz,
“ Anal Dönem
1-3 yaş arasındaki dönemdir. Dışkılamanın olduğu organ haz kaynağıdır. Çocuk anal kasları ile dışkısını “tutma” ve “bırakma” alışkanlıklarını kazanır. Çocuk ya tamamen tutar ya tamamen bırakır. Çocuk, böylece bu dönemde çevreyi ve kendini kontrol etmeyi öğrenir. Katı ve cezalandırıcı tuvalet eğitimi verilmesi, çocuğun bu döneme bağımlı kalmasına neden olur. Çocuk da yıkıcılık, dağınıklık, kızgınlık gibi sonuçlara yol açar. Bu dönemin sorunsuz atlatılması durumunda kişi kendini kontrol etme, olumlu ilişkiler kurma, özgürce seçim yapma, karar verme, yeni deneyimlere karışma özellikleri gelişir. Yetişkin yaşamında, kişinin aşırı düzenli olması, aşırı dağınık olması, cimrilik, saldırganlık, uyum, inatçılık, bağnazlık, kararsızlık bu döneme yönelik kişilik özelliklerini içinde barındırmaktadır.”
kişisel görüşüm saplantıların bilinçaltında atlatılması kolay değildir, ama gündelik yaşamda üzerine gidilip hafifletilebilir tabi.
  • bugisme  (08.03.22 10:42:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.