[]

Yolcu Uçağı Üretmek

Bu çok zor bir olay mı? Yani şu nedenle soruyorum dünyada bunun tekel yapmış iki firma var Boeing ve Airbus, buna neden bir üçüncü dördüncü firma eklenemiyor? Evet bu iki firma zaten çok uluslu firmalar ama başka firmaların çıkmasını etkileyen tek neden sadece maliyet mi, misal yarın Elon Musk çıkıp ben de yolcu uçağı üretip satacam dese bunu yapabilir mi yasal olarak engelleyecek bi kanun anlaşma ya da ne bileyim benzeri bir detay var mı? Ya da ABD-Avrupa firmalarına karşı Asyalıların bi konsorsiyum kurup bunu yapmalarını engelleyecek bir şey var mı, yoksa eğer neden yapmıyorlardır paraysa Asyalılarda da az para yok benim bildiğim. Teşekkür ederim.

Ek: Bu ikisi dışında küçük uçaklar üretip satan firmalar vardır tabii ama benim ne sorduğumu zaten anlamışsınızdır.


 
Yasal bir olay yok.(benim bildiğim)

Ise giris çok pahali.
Sadece üretim değil, bakım, müşteri hizmeti vs çok pahali. Daha tedarikçi ağı vs var.
Boeing ve airbus devletler tarafından destekleniyor. Boeing ciddi lobi sahibi.

Aslında 3.-4. var(bombardier, embraer). Ama aynı klasman değil tam. Çünkü yapamazsin kolay kolay.

Bir de eskiden daha fazla vardi ama zamanla olmayinca rakipler satın aldi.
  • logisticsmanager  (28.02.22 16:14:37) 
Önce bir mühendislik ürünü nasıl üretilir, bunu bilmeniz lazım. Kabaca yazarsam, her ürünün önce tasarım aşaması vardır. Tasarım aşaması her parça için ve her montaj için yapılır. Bir uçakta binlerce parça olduğu için bu tasarımların yapılması yıllar sürer.

Daha sonra imalat aşaması gelir. Tasarladığın her parça için imalat yöntemi, sayısı belirlemen gerekir. Bunlar için de çok sağlam işçi, teknik personel, mühendis, yönetici kadrosunun olması gerekir. Ben makine mühendisiyim. Üretimde çalıştım. Bir şirkete çelik çubuk gönderiyoruz. Diyoruz ki bu parça teknik resme göre bükülecek. Çubuk I şeklinden L şekline gelecek. Adamlar bunu yapamıyorlar. Mutlaka üretilenlerden birinde hata çıkıyor. Bu verebildiğim en basit örnek. Parçalar karmaşıklaştıkça üretim zorlaşır, hata olasılığı artar.

İmalatın belirlenmesinden sonra üretim planlama yapılır. Ne, ne zaman üretilecek. Üretim planlama zor bir iştir. Malzemelerin satın alınmasından makinelerde harcanacak süreye kadar her şeyin planlanması gerekir.

Satın alma ise başka bir aşama. Satın aldığın her malzeme için araştırma yapmak, şirketlerle anlaşmak zorundasın. Bir malzemeyi sana bir gün geç göndermeleri seni zarara sokar.

Ve bunların hepsi olurken kaliteyi de göz ardı etmemelisin.

Bu anlattıklarım sadece mekanik tasarım için. İşin bilgisayar, elektronik kısmına hiç girmiyorum.

Sonuç olarak çok zor bir şey.
  • dissendium  (28.02.22 16:19:16) 
İkisi dışında büyük uçak üreten yok değil.
Çinli Comac var dar ve geniş gövdeli yolcu uçakları olan,
Voronezh Aircraft Production Association (VASO) var Rus dev gövdeli uçakları olan,
United Aircraft Corporation (UAC) var yine Rus

Daha vardır hepsini hatırlamıyorum ve bakmadım şu an.

Boeing ve Airbus tekelinde değil yani piyasa. Onlar en çok tercih edilenler olduğu için tekelleşmiş gibi görünüyor olabilir. Ama otomobil piyasası gibi değil bu iş. Milyonlarca uçak satılmıyor. Haliyle dar bir pazarın dar üretici havuzu olması da normal.

Yasal bir engel yok. Ama Elon Musk da olsa uçak satamayacağını bile bile Boeing'e rakip olmak istemiyor. Para kazanmak için feasible bir yöntem değil böyle devlerin arasına girip yarışmak. Çünkü dediğim gibi talep az.
  • himmet dayi  (28.02.22 16:24:04) 
Milyarlarda euro'luk anlaşma yapacak ve insanların güvenlerini sağlayacak yeni bir marka yaratmak her sektörde zor.
Bunu otomotivde yapmak çok daha kolayken, son 20 yılda belki de yalnızca Tesla yapabildi.
Yaparken de kendi segmentini yarattı, arabadan farklı bir ürün koydu ortaya.

Yeni uçak markası yaratacaksın da, bunu öyle bir büyüteceksin ki, büyük havayolu şirketleri sana milyarlarda dolar verecek ve yıllar bekleyecek. Ya da sen bu paralarla yatırım yapacaksın.
Sonra bir de güvenip yolcularını uçuracak (aynı şekilde yolcular da sana güvenecek). Sonuçta bunlar, airbus ve boeing'in sektörüne girip yüzde 5 daha ucuza uçak teklif etmeye benzemiyor.

Yasal olarak, gerekli uçuş sertifikalarını alırsan neden olmasın.
  • burfak  (28.02.22 16:30:13) 
Düopol piyasa , kavramına bakabilirsin.
Konu uzun ama havacılık konusunda çok engeller yaşadı Türkiye.
(Örnek olarak Kayseri Uçak fabrikası)
  • Erva  (28.02.22 16:40:12) 
zor, uçak yaparsın örneğin rusların tupolevi gibi düşük teknoloji bir şey olur. ama tercih edilmez. düşük yakıt tüketimi, verimlilik, konfor, marja güveni gibi binlerce faktör var.

amerikalı boeing az daha 2 yıl ara ile düşen 2 adet 777max uçağı yüzünden iflas ediyordu.
öyle bir sektör ( uçaktan 5000 adet sipariş ve havada muhtemelen binlerce vardı)
  • orpheus  (28.02.22 17:58:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.