[]

yurtdışına contractor olarak verilen yazılım hizmeti gvk18 kapsamında mı?

merhaba,
türkiye'ye hizmet vermeyen yabancı bir şirkete contractor olarak saat başı ücrete göre fatura kesmem durumunda, bana gönderecekleri yabancı para cinsinden tutar gelir vergisi kanunundaki 18. maddeye göre istisnaya giriyor mu?

Burada sorulan benzer sorularda herkes yazılımcılara uygulanan %50 vergi indirimden bahsetmiş ama 880.000 altındaki tutarlar komple vergiden muaf gibi duruyor aşağıdaki kanuna göre, yanlış mıyım?

bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar yorum yaparsa sevinirim.


Serbest meslek kazançlarındaki istisnalar: www.mevzuat.gov.tr

linki açıp okumak için durumu olmayanlara kanunun bir kısmı ile dev hizmet;

"bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band,radyo ve televizyon senorya ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır."

 
Bahsettiğin mevzu yaptığın bir ürünü satmanı kapsıyor. Yani mesela oyun yaptın sonra bi publisher'a devrettin hakları, bu da saatlik biri için çalışmaktan farklı bir olay gibi.

Ben öyle anlıyorum en azından.
  • plutongezegendegilmi  (24.02.22 08:25:56) 
@plutongezegendegilmi

tam olarak değil bence. büyük bir uygulamanın bir modülü için yaptığın yazılım da buna girer diye düşünüyorum. ve yaptığın bu iş/kaynak kodu firmanın oluyor artık. bir film için soundtrack hazırlamak gibi düşünülebilir.
resmi makamlar nasıl yorumluyor bu durumu onu merak ediyorum aslında ben de.
  • evren8  (24.02.22 10:57:32) 
Düşündüğün gibi olmaması çok muhtemel, faturayı bile saatlik ücret olarak keseceğim diyorsun zaten, hani sattığın modülün faturası?
Fakat yurtdışına yazılım geliştirmede eğer şirketin Türkiye ile alakası yoksa, ürün satmıyor hizmet vermiyorsa vergi muafiyeti %100 diye biliyorum ben, buna odaklanabilirsin.

  • atom karincanin torunu  (24.02.22 11:31:08 ~ 11:33:05) 
Kanundan komple bir modülün satisi yapılmalı diye bir çıkarım yapamadım ben. Yani bilim adamın yapacağı tek sayfalık araştırma da istisna, 100 sayfalık tez de istisna. Veya karikatüristin tek kare çizimi de istisna, komple kitap da istisna. Yazilimcinin da modül satmasina gerek yok. Satilan üründe gelistirme yapılmasına katkisi olması yeterli gibi yorumladim ben.fatura kestigi firmadan bununla ilgili bir kanıt alinabilir. Bunun hakkında bir özelge var midir acep? Ya da tecrübe etmiş birileri? Daha önce hic bu vergi islerine girmediğim icin bilmiyorum maalesef. Bununla ilgili bilgili bir SMMM de bulmak zor sanirim. Boyle bir tavsiyesi olan varsa ona da açığım.


  • evren8  (24.02.22 14:54:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.