[]

Spor Hekimi "sadece lisanslı ve aktif sporcuları muayene ediyorum" der mi?

sabah omuz ağrısı için e-nabızdan randevu bakıyordum, bütün klinikler doluydu. yıllar önce spor hekimliğine lisansım olmadan gitmişliğim olduğu için ve müsait gözüktüğünden oraya randevu aldım. yer şehir hastanesi.

girer girmez doktor "lisansınız var mı?" dedi. "yok" dedim. "o zaman ben muayene etmiyorum ftr ye gideceksin" dedi. "yıllar önce lisans çıkarmıştım duruyor herhalde" deyince "aktif sporcu musun?" diye sordu. değilim deyince bakmadı. dışarıdan muayeneyi iptal ettir dedi.

bu durum mevzuatta var mı? spor hekimleri sadece lisanslı ve aktif sporculara mı bakıyor? sabah sabah ortada kaldım. işten de izin almıştım. işe de doktora gideceğim diye yalan söylemiş gibi oldum.

 
evet doğru söylemiş.


  • aeroknight  (16.02.22 19:25:49) 
mantıken sporcu olmayan birinin, sporda gerçekleşmemiş bir sakatlık için spor hekimliğine gitmesi doğru bir davranış değil. bu sebeple hekim de, alanla ilgili gerçek ihtiyaç sahiplerine zaman ayırabilmek adına öyle bir şart ortaya sunmuş olabilir.

google araması yapınca çıkan tanım ise biraz daha farklı. rekreatif amaçlı spor yapanların lisanslı olması gerekmiyor. hoş o maddeye bakılsa yine muayene etmeyebilir çünkü rekreasyon amaçlı spor sırasında gerçekleşen bir sakatlanma değil.
maalesef ortopedi yolları görünüyor.

"Spor Hekimliği Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Spor hekimliği uzmanları; kırıklar, çıkıklar, burkulmalar ve akut travmalar gibi çok çeşitli hastalıklara bakar. Egzersiz fizyolojisi ve biyokimyası, iç hastalıkları, spor travmatolojisi gibi konulara odaklanmanın yanı sıra, rekreatif amaçlı spor yapanların düzenli statik ve dinamik muayenelerini yapmak, performans ölçümleri ve takibini gerçekleştirmek, spor yaralanmalarının oluş mekanizmalarını tespit etmek, yaralanma insidansını düşürmek, antrenmanların sporcular için daha faydalı hale gelmesini sağlamak ve yaralanan sporcuları mümkün olan en kısa süre içerisinde eski performansına getirmek gibi önemli hizmetler verirler. Bunların haricinde obezite, osteoporoz, koroner kalp hastalıkları, astım ve şeker hastalığı gibi pek çok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavi edilmesine yönelik egzersiz reçeteleri ve uygulamaları da spor hekimlerinin diğer hizmet alanlarını kapsamaktadır."
  • d e j i n  (16.02.22 23:33:07) 
Cok sacma ve keyfi bir sey bence.


  • hot potato  (16.02.22 23:41:00) 
Çok ilginç geldi bana. Yaklaşık 10 sene boyunca doğuştan olan bazı sorunlarım için spor hekimine gittim (özel hastaneydi belki hasta seçmiyordur) bana yapabileceğim sporlar ve fizik tedavi konusunda da baya yardımcı olmuştu.


  • jazzabel  (16.02.22 23:52:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.