[]

mezuniyete yakın "aa şu dersi vermemişim mezun olamadım" durumu yaşayan

oldu mu acaba?

sorun şu ki erasmus'u, pandemisi, alttan dersi, üstten dersi vs. derken bende kayış koptu. takip edebildiğim tek şey kaç kredi verdiğim, bölüm derslerimden hangilerini verdiğim ve vermediğim... mesela bu dönem için bölüm dışından daha önce veremediğim bir seçmeliyi değiştirdim. onun yerine kendi bölümümden seçmeli yazdım. sistem kabul etti. kendisi sordu zaten "başka bir ders yerine almak istiyor musunuz?" diye.

diyelim ki ben 2-3 dönem daha böyle yüklendim, en sonunda 240 krediyi doldurdum. tüm derslerimi verdikten sonra vermem gereken bir dersi vermediğim için (seçmeli) koca bir sene daha okulla uğraşmam gerekir mi? bu tarz bir sıkıntı yaşayan oldu mu hiç?

yani görünürde aslında bir problem yok, haliyle öğrenci işlerine gidip net bir soru dahi soramıyorum ama bu nedense aklımı kurcalıyor. bazen dönemden döneme dersler değişiyor; bir dönem ders almak istesem "seçmeli alman lazım önce kankito bunu seçemezsin" uyarısı geliyor, diğer dönem hiç seçmeli filan tercih etmeyip kendi bölümümden ders seçebiliyorum vs...

gönül dostları zaten noel'de evde olmayı bekleyip kendini stalingrad'da bulan alman askeri gibi 10 yıldır bu bataklığa saplandığımı bilir, bitirmeye yaklaşmışken (yaklaşmak dediğim iki sene gerçi) saçmasapan sebepten problem yaşamaktan korkuyorum açıkçası.

o yüzden merak ettim, hani böyle lisansta 240 krediyi tamamlayan ama filanca dersi vermemiş olduğu için diplomayı alamayan, bu dersi almadığını ve alması gerektiğini de herhangi bir şekilde fark edememiş (otomasyondan uyarı almamış) biri var mı aramızda?

 
ben yaşamadım da, 239 kredide kalan, bir dersi almayıp da mezun olamayan falan çevremde çok oldu.

bu soruyu öğrenci işlerine sorabileceğiniz gibi, danışman hocanıza da sorabilirsiniz. üniversitedeki danışman hocanın temel görevi budur zaten.
  • a darkness coming  (09.02.22 15:23:07) 
Ben varım. 140 krediyle (eski sistem) biten bölümü 180 krediyle bitirdim o yüzden.

Şöyle oldu, zaten belalı bi dersim var bi türlü geçemiyorum. Tek ders için okula gidilmez malum, gitmeye bahane olsun diye de yanında 2-3 ekstra ders ala ala aşırı fazla okumuş oldum.

Sonra bi ortaya çıktı ki zorunlu başka bi dersim de varmış ama unutmuşum ben onu. Transkript 15 sayfa olunca kolay farkedilmiyor, sistem de ben okula girdiğimden beri 5 kere falan değiştiği için otomasyon çalışmıyor bende doğru düzgün. Benim dönemin kurallarını tozlu arşiv raflarından falan bulabiliyorsun anca.

Ben de gittim dönemin ortasında hocaya yalvar yakar dilekçeyle dersi aldım, "boşuna 1 sene daha uzatmayayım okulu" diye. Sonra o dersi geçtim ama belalı olandan yine kaldım 2 yıl daha uzadı okul.

Mesela ben girdiğimde zorunlu olmayan, ama sonradan zorunlu olan bi ders vardı. Sistem diyor ki bunu alacan kardeşim, halbuki gerçekte işler öyle değil. Diplomayı elime alana kadar onun stresiyle yaşadım hakkaten, her an okul yine uzayabilirmiş gibi. Dersi almışım, sonra onun kodu değişmiş, yerine gelen dersle uyuşmuyor, bana dersi veren hoca emekli olup gitmiş, ne neyin yerine geçiyor bilen yok, otomasyonu kim yazdıysa böyle bir case'i düşünmemiş bile falan.

Bi de şey olmuştu, belalı dersi geçtim, diplomayı gel al diye okula çağırdılar. Gittim, dediler ki senin sınav iptal, yönetmelik değişmiş, o sınavın yapılmaması gerekiyormuş zaten. Napcam dedim, seneye gelir tekrar alırsın dersi dediler. Diploma rektörün imzasından dönmüş, imzalamış olsa kapıp koşarak kaçardım okuldan.

Yani danışmanın iyiyse aslında onun halletmesi lazım böyle şeyleri. Ama en garantisi sen durumu ortaya bi dök, bütün case'leri sırala, 3-4 kişiden (sekreter, bölüm başkanı, danışman vs) onay al, ona göre hareket et.

Üniversite bürokrasisi ölüm.
  • plutongezegendegilmi  (09.02.22 15:26:41 ~ 15:35:32) 
eger toplaman gereken, toplam krediyi hallettiysen, secmeli ders icin okul uzamaz. ama ders secmeli degil de zorunlu ise fazla kredi bile toplasan, zorunlu dersi almadan mezun olmazsin. ve bu durumda olan epeyce ogrenci gordum. ozellikle af ile donen ogrencilerin transkripti cok karisik oldugu icin donem basi danismani veya ogrenci isleri ile kontrol etmesi faydali olur.


  • helenart  (09.02.22 15:30:19) 
benim de erasmus vs hikayesi var, sonra 5. senemde sistem değişikliği oldu, durduk yere bi seçmeli ders eklediler diploma alacakken bi dönem uzattılar sana bunu da vermemiz lazımmış diye, sinirden çatladım seçmeli dersin bi de devam zorunluluğu vardı hem işe hem okula gittim, sonra o dersi de veremedim, sonra da dediler ki aa sen mezunsun zaten, bu seçmeliyi almana gerek yokmuş :) nereye dava edersen et deyip geçtiler.

türk üniversitelerinde okuyorsan bu durumları en az 3-4 kişiden onaylatacaksın. sisteme falan güvenme ben bizzat yaşadım.
  • roket adam  (09.02.22 15:30:30) 
lisansta aynı hocadan bitirme projesi aldığım bi eleman vardı. 1 sene falan uğraştı etti. sunum günü, haziran sonunda finaller bitmiş, artık son resmi notumuzu almak için sunumlarımızı yapacağımız günün sabahında bu arkadaşta takım elbiseyle okuldayken hoca bu elemanı arıyordu etrafta sonra bulmuştu sanırım. hoca çocuğa ders kaydını yapmadığını sınav notu giremeyeceğini falan söylemişti. ilk dönem bitirme ödevini seçince ikinci dönem heralde seçmeme gerek yok sanmış.

çok üzülmüştüm. değişik bi tipti falan ama işte acıdım. geldi biraz oturdu seminer salonunda bir kaç kişiyi izleyip gitti. dediğinden daha acayip ve zor bir durum bence. mezun olacam diye geldiği gün okulunun 1 sene uzadığını öğrenip gitti
  • avatar is back  (09.02.22 15:40:46 ~ 15:41:50) 
Bölümlerin öğretim planını içeren, hangi zorunlu derslerin alınması gerektiği, kaç kredi seçmeli ders alınması gerektiği ve bunların kaçının bölüm dışı olabileceği, mezun olmak için toplam kaç kredi gerektiğine dair bilgileri içeren katalogları vardır. Bu kataloglarla birlikte ilgili yönetmelik/yönergeleri, transkriptinizi açıp önünüze koyacaksınız. Okuyup, anlayıp, tutarsız bir durum var mı tespit edeceksiniz. Bir tutarsızlık veya aklınıza takılan bir konu varsa danışmanınıza veya öğrenci işlerine sorabilirsiniz.

Yoksa oturup her öğrencisi için tek tek mezun olabiliyor mu, olamıyor mu kontrol etmek danışmanın görevi değildir. Üniversite çağındaki kişilerin bu takibi kendisinin yapması, yönetmelik-yönerge okumayı bilmesi gerekir.
  • gmzo  (09.02.22 15:47:38) 
Yaşamadım ama son saniyede kurtuldum.
Hocayla konuşurken bilmem bilmem ne olduğunu (ya kredi yetiyor ama ects yetmiyordu ya da öyle garip olaydi) söyledi. Hemen bir ders yapistirmistim son saniyede. Ve oraya başka bir arkadaş için beraber gitmiştik, hoca arkadaşa konusurken ulan ben kontrol edeyim dedim ve patladığımi fark ettim.

Bölümden birinci, okuldan 3. Mezun oldum ama şu olayı fark etmesem olamiyordum. Hayatımda yaşadığım en telasli zamanlardan...
  • logisticsmanager  (09.02.22 16:07:51) 
Ay evet bizzat tanıştım bu kişiyle. Korkumdan geçici mezuniyet belgesi verilene kadar mezun olduğuma inanmamıştım.

Bizde şöyle oldu, bölüm aslında eşit ağırlık ama okul endüstri mühendisliğinden dersler koyarak mühendisliğe almak istemiş olamamış. Biz girdiğimiz sene 100 küsür kişiden 60 kişi sınıfta kalınca bu dersleri kaldırdılar ama biz o müfredattan sorumluyduk. Normalde sistemde ne ders varsa hepsini alıyoruz, bazı kaldırılan dersler sistemde hiç yok, bunu fark edersek dilekçe yazıp sisteme getirilmesini istememiz lazım. O kişi bunu fark etmemiş bu yüzden de bir dönem uzatmıştı.
  • jazzabel  (09.02.22 21:03:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.