[]

2.5 yaş kabızlık sorunu

2.5 yaşındaki kız yeğenimin kabızlık problemi var. Yediklerine dikkat etme, doktor tavsiyesi ile ilaç kullanma,, saf zeytinyağı içirme, günde iki kere leğende sıcak suya oturtma gibi türlü türlü şey denedik. Ama yine de çocuk rahatça tuvaletini yapamıyor. Ve sürekli böyle, 4-5 günde bir hatta bazen daha geç yapıyor tuvaletini. Doktora gittiiğimizde hep ilaç verdi, ama ilaç işe yaramazsa operasyon gerekebilir gibi bir şey söylemiş sanırım bir kez. Abim ve yengem de operasyondan korktukları için doktora yanaşmıyorlar ama çocuk işkence çekiyor resmen. Çok fazla ıkınması da zararlıdır bence.

Herhangi bir önerisi olan, aynı sorunu yaşadık şu iyi geldi diyen var mı? İlaç önerisi de alabilirim doktora danışmadan kullanmayız zaten.


 
Merbaba ben psikoloğum.

Yaşı çok küçük. Psikolojik olabilir mi? Hiç çocuk psikiyatristine götürdünüz mü? Bu yaşlarda çocukların kaka problemi olabiliyor ve destek almaları gerekebiliyor.

Çok iyi bi çocuk psikiyatristine gidip tanı için yardımcı olmasını isteyin, sonra da oyun terapisi vs olabilir.

Anne çok katı ve kuralcıysa mesela kakayla alakalı problem olabiliyor, atıyorum. Yine de bağlama bakmak gerekir, anne nasıl; aile nasıl, çocuk ne durumda vs.

Kakasını tutma, kakasındna korkma vs durumları söz konusu olabilir. Belki de biyojiktir tamamen tabii, bilemiyorum
  • kırmızıayakkabılıgargamel  (08.02.22 00:56:02 ~ 01:04:26) 
anatomik olatrak bağırsak uzun olabilir. çatlak, tarzı canını acıtan bir şey olabilir. Daha detaylı incelenmesi lazım. Ama yukarıdaki yazara katılıyorum. Kendim de 15 yaşına kadar yaşadım bir hafta yapamadığım çok oldu. kesinlikle psikolojik alt nedenleri oluyor. Ben kendi başıma ergenlikle yendim ama 15 yıl çektim bu sıkıntıyı.


  • bugisme  (08.02.22 08:23:50 ~ 10:42:08) 
Geçmiş olsun. Yetişkinlerde kabızlığın çözümü magnezyum. Zaten olay kaka yapamamak değil, yaparken çıkmaması, dışkının kaskatı olması vb. Magnezyum bağırsaklara su çekiyor ve olayı çözüyor. Ama 12 yaşından küçüklere yasak, herhalde gelişimleri ile ilgili bir şeylere mi neden oluyor nedir? Bu işlerin en iyisi doktoru araştırın, başka şehirdeyse de oraya götürün ve ikinci bir görüş alın. Ameliyat diyen doktor devlet hastanesi doktoru ise yapacak bir şey yok.


  • malheiros  (08.02.22 09:21:30 ~ 09:21:51) 
Küçük kızım 12 yaşında ve ara ara 1-2 gün kaka yapmadığı olabiliyor. Küçükten beri maalesef böyle. Ama sizin bahsettiğiniz yaş tam da ailenin tuvalet alışkanlığını verdiği yaş olduğundan dolayı acaba fizyolojik değil de psikolojik olabilir mi diye düşündüm. Acaba ailesi kakasını beze yapmaması konusunda baskı uyguluyor mu? O yaş çocukları çişini çok rahat tuvalete yaparken kaka konusunda bez isteyebiliyorlar (büyük kızımda öyle olmuştu). Ne zaman kendinden 1,5 yaş büyük kuzenini tuvalete giderken gördü, ondan sonra kakasını tuvalete yapmaya başladı. Eğer ailede de baskı varsa "e hiç yapmam ben o zaman" tutumuna girebiliyor minnaklar.
Eğer sorun psikolojik değilse o zaman benim küçük kıza uyguladığım "her güne bir kayısı" yöntemini uygulayın. Ama öncelikle ilaçla boşalsın bağırsakları sonra her sabah akşamdan suya koyduğunuz bir kayısıyı (doğal günkurusu) yesin (suyunu da içsin). Tabii ki beslenmesi de sebze ağırlıklı olmalı. Düzeliyor bu şekilde. Gün içinde hareket etmesi ve yeterli su içmesi de olmazsa olmaz.

  • SiyamkedisiZorro  (08.02.22 10:10:54) 
nasıl bir tuvalet eğitimiyle başladı bilmediğimizden net bir cevap verilemez buna ama aklıma gelen şeyleri yazayım. bebekken, bez kullanırken kabızlık sorunu yaşamadığını varsayarak yazıyorum..

öncelikle ilaçları kesin. bir buçuk-iki haftada sonuç alacağınızı umuyorum. tuvalete giderken 'hadi kakalarımızı yolculuğa çıkaralım' deyip oyunmuş gibi bir algı oluşturun. oturduğu klozet soğuksa (malum kış mevsimindeyiz) tuvalet/banyo için önlem alın, ısıtın, bir şekilde ortam sıcak olsun ve artık oranın sıcak olduğunu bilsin, bunu çocuğa duyurun.

yediklerine dikkat edildiği söylenmiş ama ufak bir ara öğün tarifi vereceğim, biz adını "papara" koyduk. muz, yoğurt, az biraz yulaf, çiğ badem/ceviz, birazcık çökelek peyrini, cici bebe bisküvi, birazcık bal. bunları ezerek karıştırın. kahvaltıdan 2-3 saat sonra paparasını yesin. su içme alışkanlığı da önemli bol bol su içsin. şeker çikolata veriliyorsa minimuma indirin. hemen hemen her gün içine az ekmek doğranmış bir çorba içsin ve mutlaka her gün "elma" yesin. yemiyorsa değişik figürler halinde kesin, eğlenceli olsun falan ama bi şekilde elma yesin, elma çok önemli.

üstüne de çok düşmeyin unutun, "kakan geldi mi" sorusunu rafa kaldırın. zaten kakası gelince söyleyecek ve gidip yapacak. konumuz her daim kaka olmasın yani. kaka sözcüğünden de utanmayın çocuk söylemesin sağda solda diye bunu törpüleyenler var, bunu yapmayın çocuk ne olduğunu bilsin, kaka işte ayıp falan değil. diğer aile bireyleri de tuvalete giderken kaka yapmaya gittiklerini duyursun çocuğa. hmm herkes yapıyor, normal bir durummuş bu düşüncesi yerleşsin aklına çocuğun.

çok ilaç verme taraftarı değilim. ilaçlık bir sorun değil bu. alışkanlıkları biraz sekteye uğramış bence. siz ne yiyorsanız çocuk da aynılarını yesin, sofraya beraber oturun. düzenli beslenmede unutulan bir detay da yemek saatlerinin de düzenli olmasıdır. ana öğünleri aynı saatlerde yesin.
  • Improbable  (08.02.22 10:30:51 ~ 10:37:00) 
Hala bezlendiğini belirtmeyi unutmuşum.


  • hrvl  (08.02.22 14:05:32) 
Benim oğlum da aynı durumdan muzdarip. Yukarıda ilacı kesin demişler ama ben de bu kadar ilaç içilmez diyerek kestiğimde ters etki yapıp tedavi sürecimizi en başa çektim malesef.
Kaka yumuşatan ilaçlar var kana karışmayan sabah öğlen akşam içiriyoruz. Bu ilaç kakayı yumuşattığı için çıkarken acımıyor ve artık tutma problemimiz kalmadı. İlacı birden bırakırsak yine aynı sert kaka problemi ile başa saracağımız için beklemedeyiz. Yaklaşık bir senedir var bu problemimiz aniden çözüm üretmek zor malesef.
Bizim hikayemiz kabız makatta çatlağa sebep olduğu için her dışkılamada daha da can acıması sonucu 10 güne varan kaka tutma problemi idi. Tuttukça yine kabız oluyor yapamıyordu oğlum kakasını. Bu da iştahsızlık ve kilo kaybını beraberinde getirmişti hatta.
Sorunu tespit etmek önemli, sıvı tüketimine önem verin elbet ama kesinlikle bir doktora gidin siz hikayeyi anlatınca onlar yolu gösteriyor.
  • cilekli pasta  (08.02.22 14:46:23) 
kaliteli bir probiyotiği en az 1 ay kullanarak denediniz mi ?


  • orpheus  (08.02.22 21:09:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.