[]

NodeJS - nitelikli eğitim

giriş eğitimlerini falan aldım.

ama şuan özellikle proje üstünde yapılan eğitimlere ihtiyacım var.
ancak "aşırı teorik düzeyde" kalan değil, her şeyin son derece nizami olduğu tür de derslere ihtiyacım var.

authorizationlar,
middlewarelar,
observerlar,
providerlar,
ne bileyim daha karmaşık (yetkilere bölünmüş vb.) routelar.

bunların bol bol kullanıldığı "nizami bir nodejs projesi nasıl olur" gösterilen derslere ihtiyacım var kısaca.

ben bu yazılımı en çok nizami yazılmış bir projenin üstünde çalışırken anlayabiliyorum.
yıllarca php ve laravel yazmıştım, ta ki 5 sene önce nizami bir laravel projesine denk gelene kadar. adam adeta ufkumu açmıştı, aldığım onlarca ders vs. hepsi hikayeymiş o an anlamıştım.

bana bu konuda önerebileceğiniz dersler var mıdır?

 
kullanacagin frameworke karar verdiysen ona gore bulabilirsin bence. nodejs ciplak olarak nadir kullanilir, php icin nasil laravel kullandiysan nodejs icin de bir framework kullanacaksin muhtemelen. sadece api degil ssr istiyorsan hatta iki framework kullanacaksin. js ekosisteminde "batteries included" framework az var o yuzden tam istedigin sey biraz daha zor, cok fazla moduler parca var ve senin istedigin kombinasyon icin ozel bir egitim bulman zor olabilir. batteries included bir cozum pesindeysen ben hic sevmesem de Angular bakabilirsin (o zaman typescripte de kayman gerekir ki ne kadar erken typescript ogrenirsen o kadar iyi bence). ben modern bir servisin API + SPA frontend olmasi gerektigini savunanlardanim, o yuzden mesela API icin bir framework secip (express olur ne bileyim fastify olur) bir de frontend framework sectikten sonra bunlarin egitimlerine tek basina bakabilirsin. tabii burada yine daha once bahsettigim javascriptteki "modulerlik" ve getirdigi ogrenme problemleri devreye giriyor - fastify ogrendin diyelim ama fastify gibi bir framework tamamen veritabani agnostiktir. hangi veritabanini kullanacaksin? onu secmen lazim. peki veri tabaniyla iletisim icin hangi adapteri kullanacaksin? ORM kullanacak misin? bunlar hep cevaplaman gereken sorular olacak ve yine tam senin tercihlerini kullanacak bir egitim bulman biraz zor olacak. js ekosisteminde laravel gibi, ne bileyim rails gibi, django gibi senin icin tercihlerin baskasi tarafindan yapilmis oldugu hazir cozumler, inanmasi guc de olsa yok diyebiliriz (yani var da 1 sene sonra support devam edecek mi bilemezsin).


  • robokot  (22.01.22 01:01:19) 
frontend-backend ayrımına ben de okeyim.

ön tarafta react (lazımsa nextjs), arkada da laravel api kullanıyorum. orada laravel'in avantajı, backendin yönetim panelini de laravel ile kullanıyorum. ondan vazgeçmek gerekecek bir tek.

nodejs'i rest api olarak kullanıp ön tarafta react ile devam etmeyi düşnüüyorum tüm sene.

ama bu durumda da observerlar, providerlar, authorization ve yetkinlendirmeler, middlewarelar hepsini derli toplu yapmaya anlamaya ihtiyacı mvar.
  • tchuck  (22.01.22 16:41:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.