[]

Dünyanın en çok dil bilen kişisi Johan Vandewalle'nin şu sözünün kaynağı?

Sosyal medyada dolaşan bu sözün kaynağı nedir acaba?

"Ana dili Türkçe olan bir kişinin kısa cümlelerle düşündüğü, konuşma anında ise bu kısa cümleleri çeşitli yollarla birbirine bağlayarak karmaşık yapılar kurduğu görüşündeyim. Bu "cümle bağlama eğilimi" bazı konuşurlarda zayıf, bazılarında ise âdeta bir hastalık derecesinde güçlü olabilir. Bu son durumda ortaya çıkan dilsel yapılar, insan zihninin üstün olanaklarını en güzel şekilde yansıtıyor. Farklı dil gruplarına ait birçok dili incelediğim hâlde şimdiye kadar hiçbir dilde beni Türkçedeki karmaşık cümle yapıları kadar büyüleyen bir yapıya rastlamadığımı söyleyebilirim. Biraz duygusal olmama izin verirseniz bazen kendime, keşke Chomsky de gençliğinde Türkçe öğrenmiş olsaydı, diyorum. Eminim, o zaman çağdaş dil bilimi İngilizceye göre değil, Türkçeye göre şekillenmiş olurdu."


 
valla türküm türkçeyi de çok seviyorum ama bana biraz sallamasyon gibi geldi bu... cidden demişse böyle bir şeyi ben de kaynağı merak ettim.


  • fff02561  (21.01.22 21:28:44) 
Ben de bulamadim, kaynaklar hep Türkçe.
Yalnız adamın dünyanın en çok dil bilen adamı olduğunu nereden geliyor? Baktim su adam kendisinden daha çok biliyor;
en.m.wikipedia.org
  • logisticsmanager  (21.01.22 21:47:17) 
İlk defa duydum bu sözü, çok hoşuma gitti.
Türkçe; bir kelimede eylemi, zamanı, kişiyi bildiren bir dil. Bunun dışında fiilimsiler de birer yan cümle. Abimiz cümle bağlama derken bunu kastediyor olabilir. Ayrıca dil bilgimizdeki en zor konulardan biri cümlede yapı konusudur. Türkçe cümle yapısı bence de karmaşık ve muhteşemdir.

  • oyokbuyoknevar  (21.01.22 22:05:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.