[]

bazi seyleri ogrenememek

bir konu oluyor diyelim o an aklima gelen, acip okuyorum. aradan bi zaman geciyor o okugudum, ogrendim sandigim seyi hatirlayamiyorum. ilgimi de cekiyor yani kendim merak edip bakiyorum sonucta ama yine de yok. ya da diyelim bir kelimenin dogru yazilisini ogrenmek icin bakiyorum, aradan zaman geciyor yine hatirlayamiyorum. mesela bazi ingilizce kelimeler var, anlamina defalarca bakmisimdir ama yine karsima ciktiginda yine hatirlayamiyorum. baktigimi da biliyorum daha once ama ne oldugunu hatirlamiyorum, beynim ogrenmeyi reddediyor resmen o bilgiyi. normalde hafizam cok iyidir, yuz yil once yasadigim bir olayi en kucuk detayina kadar hatirlarim mesela ama belli seyler var mumkun degil sokamiyorum aklima. belli bir konuya da baglayamiyorum cok gelisiguzel seyler bu unuttuklarim. bu sizin de yasadiginiz bir sey mi? evetse cozdunuz mu, nasil cozdunuz?




 
Kafa basmiyor bence.
Ben oyle kabullendim, zamanda goreleligi her sene 1 ay kafaya takar ogrenirim.

Sonra biri sorunca hepsini unuttugumu fark ediyorum.
Halbuki zorla da ogrenmiyorum ders degil meraktan ogreniyorum.
ingilizce de ayni, reddit'de consider kelimesini gunde 100 kere gordugum halde inatla unutuyorum anlamini.
  • divit  (20.01.22 11:16:07) 
@divit, cozumu yok oyleyse dimi :/


  • in vino veritas  (20.01.22 11:41:37) 
aynı durum bende de var
yaşadığımı unutmam, okuduğumu, çalıştığımı hatırlamam :)

ingilizce için bunu yolu basit: yazmak, cümle içinde kullanmak
garip bir şey de değil türkçe için bile google'dan bakıp doğrusunu yazıyoruz

diğer konularda çalıştığın konuyu ders anlatır gibi anlatman gerekiyor
kendine, başkasına
ve tekrar çünkü normal insanlarız
hafıza kuvvetli insanlar da unutur ama daha uzun süre
  • bir soru sorcam  (20.01.22 12:36:30) 
e gercekten istemiyorsundur ogrenmek. yapmis olmak icin yapiyorsundur.


  • baldur2  (20.01.22 12:57:09) 
hayatınıza katamadığınız içselleştiremediğiniz bir şeyi unutmanız gayet normal değil mi. spaced repetition gibi teknikler var, anında öğrendiğimiz bir şeyi aklımızda tutabilsek bunlara gerek kalmazdı. ayrıca öğrenme için belli şartlar var, yeni bilginin halihazırda sahip olduğunuz tecrübelere ve bilgilere nasıl entegre olduğu, o şeyi öğrenirken ne kadar özgür/aktif olduğunuz gibi. googledan bi kelimenin anlamına bakmak görece daha pasif bi yöntem, unutmak kolay. öte yandan yaşadığınız bir olay sırasında bütün duyularınız çalışıyordu bu olayın belli bi bağlamı vardı, belli bi önemi norm'dan ayrılan bir tarafı vardı. bunun aklınızda kalması doğal o yüzden. hikaye/bağlam içindeki şeyleri hatırlamak daha kolay. ve işin içine mekan girince de daha kolay (mind palace tekniği var mesela). "belli bir konuya da baglayamiyorum cok gelisiguzel seyler bu unuttuklarim." tam da bu nedenle yani önemsiz/kullanışsız şeyler oldukları için hatırlamıyorsunuz bence. mesela ingilizce sözcüklerin yazımında arada bir hata yapmak o kadar büyük problem değil. zaten resmi şeyler bilgisayarda yazılıyor spell checker ile kontrol ediliyor.


  • curious mind  (20.01.22 13:19:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.