[]

İtalyan rönesansında olup biten şey nedir?

Şu wikiyi okuyorum. Pek anlayamadım.

en.wikipedia.org

İtalyan rönesansı öncesi italya'nın genel durumu nasıldı. Sonrasında noldu?

 
Çok geniş bu konu, kabaca özetleyeceğim

Rönesans temelde şehir devletlerinin güç kazanmasını temsil eden bir dönem. Şehir devletleri ve krallıkların ekonomik modelleri farklı işliyor. Avrupa derebeylik sisteminde paranın çok bir işlevi yok, toprak sahibi soylu bir sınıf var ve bunlara bağlı çeşitli kademelerdeki kişiler onların topraklarını ekip biçip ürün üretiyorlar ve bu ürünler bölüşülüyor. Ekonominin temeli bunun üzerine kurulu. Toprak, paradan çok daha önemli kişinin saygınlığı açısından.

Şehir devletlerinde ise ticaret yapılıyor, toprak sahipliği yok. Bu iki sistemin gelişimi Roma'nın yıkılışından Avrupanın şekillenme süreci olan koca bir orta çağ tarihini kapsıyor. R.H.C Davis'in Orta Çağ Avrupa tarihi kitabını okuyabilirsiniz. Neticede İtalya irili ufaklı çok sayıda kent devletinden müteşekkil bir bölge. En öne çıkanları malumunuz venedik, floransa, milano gibi cumhuriyetler.

Bu bölge akdeniz üzerinden ortadoğu ve dolaylı yoldan uzak doğuyla ticaret ilişkileri geliştiriyor, metropolit bir yapısı var. her dilden insan bu kent devletlerinde bulunuyor, bugünün ABD'si gibi düşünün etnik anlamda. Burada tüccar sınıfı çok güçlü. Kentler belli başlı ailelerin otokratik ya da despotik yönetimi altında. Sıradan halkı, batı avrupa'daki gibi sadece toprak işçisi olan serfler oluşturmuyor. Fransa, ingiltere gibi monarşik ülkeler gibi toprağa dayalı köy hayatı yok. Her şey dinamik ve kent kültürü var.

Ticaret doğası gereği rekabet doğurur. Buralarda bankacılık sisteminin temel elemanları gelişmeye başlıyor, eğitim anlayışı değişip skolastik temelli tıp, hukuk ve teoloji eğitiminin ön planda olduğu modelden ekonomi, sanat, dil üzerine kayarak beşeri bir karakter kazanıyor. Papalığın monarşiyle daha uyumlu olan otoriter ruhu bu kent devletlerine yabancı gelmeye başlıyor, insanlar dine farklı yaklaşımlar ortaya koyuyorlar.

Her şey zincirleme bir şekilde devam ediyor kısaca. Neticede İtalya kent devletleri 16.yy'a kadar kültürel açıdan büyük bir dinamizm içinde gelişiyor. Olan bu.

Sonrasında ticaret yollarındaki kaymalar, işgaller ve savaşlar nedeniyle bu ışık sönüyor ve mutlakiyetçi bir çağa giriliyor.
  • mentuhotep  (16.01.22 12:01:04 ~ 12:08:42) 
genel olarak avrupa'yı ele alırsan daha iyi anlarsın

rönesans temel olarak 1000 yıllık hristiyan kilisesinin avrupa'yı sömürmesinden sonra parası olan kralların, prenslerin, derebeylerinin kilisenin koyduğu kuralların tersini kanıtlayabilmeleri ve kilisenin yaptırımlarından kaçabilmek için bilim, sanatı desteklemesidir.

bu tabi iyimserlik içerisinde hadi yapalım bu işi diye olmamış. her local prens, kral diğer güç sahibi kişi ile rekabet içerisine girmiştir.

sonuçta bilim, sanat üretenler kendilerine fon bulmuşlardır.

çok temel bir örnek : veba salgını papazı da, fakiri de, zengini de vuruyor. kilise daha çok yaptırım uyguluyor ama sonuç yok. sen bir kral olarak bir doktoru fonlardan ve tedaviyi bulursan kilisenin yaptırımlarından muaf oluyorsun.
tabi bu 'tedavi' bedava gelmiyor. diğer tüm bilimlerin ve sanatın gelişmesi gerekiyor. anatomi öğrenilecek, insanlar çizilecek vs vs.
  • duyurukullanıcısı  (16.01.22 12:46:26 ~ 12:49:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.