[]

Faiz-enflasyon (abd ornegi uzerinden)

Ben faiz yukseltilince ulke para birimi deger kazandigi icin enflasyon dusuyor saniyordum ama boyle degilmis sanirim (gerci ithal mallara bagimli olan ulkelerde bunun da etkisi vardir herhalde).

Bugun abd enflasyon verilerinin aciklandigi haberde fed'in faiz arttiracagi soyleniyor ve soyle yaziyor: "Borçlanma maliyetlerindeki artış, otomobil gibi alımları daha pahalı hale getirerek talebi düşürmeyi amaçlıyor."

Bunun mantigini anlayamadim. Fiyatlar artiyor deyip bu sefer insanlarin urun almasini engellemenin mantigi nedir? Ben bir urunu alamadiktan sonra fiyatlar ayni kalsa ne olacak? Bunun daha genel artilari mi oluyor uzun vadede?

 
emin olmamakla birlikte su sebepten olabilir: talep artarsa arz talep dengesinden fiyat artar. faizler yukselince insanlar daha pahaliya borclanacak ve araba alamayacak, dolayisiyla arabalara olan talep dusecek, talep dusunce bu sefer fiyatlar da yukselemeyecek.


  • fakyoras  (13.01.22 00:32:10 ~ 00:38:10) 
borçlanma pahalı olacağından kredi çekip araç alan sayısı azalacak. talep azalınca da araç fiyatları düşecek veya talep fazlalığından artış durmuş olacak. alamamazlıktan ziyade biraz tasarruf gibi. ihtiyacın varsa alacaksın aracı yani. borçlanma kolay olursa ihtiyacın olmasa bile gider mal alırsın, bu da enflasyon yaratır.

fazla para bastıkları için ve bunu çok düşük faizle dağıttıkları için enflasyon oluştu. amaç da bu para fazlalığını toplayıp enflasyonu azaltmak. bana mantıklı geldi.

he bana kalırsa eninde sonunda parasının değersiz olması gerçeğiyle yüzleşecek amerikanlar eninde sonunda çinle savaşabilmek için ama şimdilik politika bu gibi.

ben pek anlamam bu işlerden ama anlattıklarından çıkardıklarım bunlar. yanlış olabilir.
  • syozkn  (13.01.22 00:40:49) 
kısaca bir bilgi üzerinden gidelim. Merkez bankasının faizi artınca özel bankaların da artıyor. Kredi faizleri de mevduat faizleri de. kredi faizi artınca krediye talep düşüyor, mevduat faizi artınca da yatırıma talep artıyor. Her ikisi de tüketimi dizginleyen hareketler ve fiyatların düşmesine sebep oluyor. Tüketim düşünce de ekonomi daralıyor ve büyüme verisi geri geliyor. bu böyle bir döngü. Bizim aksimize normal ülkelerde merkez bankalarının akılcı ve minimum dahli ile sistem kendi dengesini buluyor. Sistemin dengeye gelmesini sağlayan en önemli etmenler üretim ve ülkeye olan güven.


  • sparkle kiddle  (13.01.22 00:59:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.