[]

Düşük GPA ile Avrupa'da Yüksek Lisans

Merhaba,

Hollanda sorusunu görünce ben de danışayım dedim :)

Yaklaşık 15 yıl kadar önce TR'deki iyi okullardan birinde (İktisat) okudum, ancak bölüme ilgim az olduğu için rezalet bir not ortalaması (2.40 altı) ve upuzun bir transkript ile uzun sürede mezun oldum.

Yıllar sonra başka bir iyi okulda iş deneyimimin de etkisiyle tezsiz Executive master yaptım. Bu alandaki ortalamam da 3'ün biraz üzerinde, aslında bu alanı daha çok sevdim (Bilişim Sistemleri) ancak çeşitli nedenlerle programı dondurmak zorunda kaldığım için bitirme sürem 3.5 yıl.

Şimdi soru şu: Bir süredir Dijital Pazarlama alanında çalışıyorum, zamanında sevmeyerek aldığım eğitimin yerine severek, istediğim alanda derinleşmek için, devamında da belki yurtdışında iş bulma sürecini kolaylaştıracak bir yerde master yapmayı düşünüyorum. (Baktığım programlar Dijital Pazarlama/ Pazarlama Analitiği/ Marketing) Burs olsa daha iyi olurdu tabii ancak olmasa da kaynaklarımı zorlayabilirim iyi bir seçenek için. Ancak İrlanda ve Hollanda için baktığımda genelde çok katı GPA kriterleri ile karşılaşıyorum (3 hatta 3.4 üstü) İngiltere'ye bütçem yetmez gibi gözüküyor. (Eğitim dilinin İngilizce olması şart olduğu için, sonra da bu ülkelerde çalışabileceğimi düşündüğüm için bunları seçtim, ancak başka öneri de olur) Kalburüstü bir okulda, düşük GPA ancak iş deneyiminin artısıyla eğitim alma şansım hiç mi yok sizce? Bu umudu kesmeli miyim? Ne önerirsiniz? (Aylarca TOEFL GMAT çalış, iyi skorlarlar bu kapılar açılabilir derseniz buna da açığım.)

Teşekkürler

 
selam,

1 - "Burs olsa daha iyi olurdu tabii" - burs isini "olmaz" kabul et.

2 - "çok katı GPA kriterleri ile karşılaşıyorum (3 üstü)" - eger bir okul master icin 3 alti GPA istiyorsa zaten ortalamanin altinda egitim veriyordur. Kalburustu, isim yapmis okullar 3.5 ve ustu ister genelde.

3- "Kalburüstü bir okulda eğitim alma şansım hiç mi yok sizce? Bu umudu kesmeli miyim?" Var diyemem, yok da diyemem. Avrupa sistem nasil bilmiyorum ama kuzey amerika'da senin gibi seneler once kotu GPA ile mezun olup yuksek yapmak isteyenler icin "mature student" olayi var mesela. Gidip birkac ders alip kendini kanitliyorsun, eskiden zipirdim simdi aklim basima geldi seklinde iceri girmeye calisiyorsun, ama bu isin ogrenci vizesi kismi ne sekilde halledilir bilmiyorum, buna vize vermeyebilirler. Bir baska ihtimal de tezli yapmaya karar verip hocayi kafalamak. Hocalarin senin GPA'ini override yapma yetkisi vardir, ortalamasi dusuk ama ben bu adami istiyorum diyip aldirabilir. FAKAT, kalburustu bir okulda hangi hoca boyle bir riske girer? Cok cok dusuk ihtimal..
  • cooperr  (04.01.22 09:38:56) 
burs işi imkansıza yakın gibi. ama kabul alırsınız ya. 3 üstü isteyen okullara başvurmazsınız olur biter. altındaki okullar da sizin işinizi görür. aylarca toefl gmat çalışıp çok iyi skor alırsanız gpa'in açığını kapatabilirsiniz bu arada. gayet mümkün. o durumda 3lük okullara başvursanız da olabilir. www.thegradcafe.com buraya düşündüğünüz okullara nasıl profiller girmiş diye bir bakın. her şey gpa değil.


  • erenderk  (04.01.22 09:53:24) 
Okuldan okula değişiklik gösterir bu durum. Burada öncelikle ne amaçla yüksek lisans niyetiniz var ona göre karar verin.

ben akademik kariyer hedefliyorum ya da iyi okullardan mezun olayım dev şirketlerde çalışayım derseniz evet iyi bir okula kabul almak önemli. Bu not ortalamasıyla olmaz değil, ama çok zor. Eğer okuduğunuz alanla ilgili çok başarılı bir kariyeriniz varsa onun bir etkisi olabilir. Uluslararası bir firmada çalışmak vs. gibi.

Ama derdiniz ab'de çalışma izni alayım da nasıl olursa olsun ise, ortalama okullar da işinizi görür. Genelde devlet okulları bu konuda daha katıdır. Ama özel üniversiteler ödemeyi aldığı sürece devlet okulları kadar katı olmaz.

Bir diğer kriter iş tecrübesi. Eğer alanınızla alakalı iyi bir iş tecrübeniz varsa, ikna edici bir niyet mektubuyla birlikte not ortalaması kadar etkili olabiliyor. İsveç, finlandiya gibi ülkelerin üniversiteleri daha açık fikirli olabiliyor bu konularda.
  • anten  (04.01.22 11:03:43) 
2,76 GPA ile top 30 içinde bulunan bir okulda yüksek lisans yapıyorum, 3,5 da isteseler 3 de isteseler başvurmaktan çekinmeyin, cambridge vs. hariç para istemiyorlar zaten başvuru için.


  • valkin rockefeller  (05.01.22 02:09:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.