[]

10 yıldan fazla kiracıyı ev sahibi istediği zaman çıkarabilir mi?

Merhaba,

Soru başlıkta.
Araştırırken şöyle bir şeye takıldım.

Borçlar kanununda aşağıdaki gibi bir madde var.
"Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir."

Kira sözleşmesi Ekim ayında yapılmış diyelim, Ekim'den önceki 3 ay mı demek bu, yoksa herhangi bir 3 ay mı? her uzama yılının bitiminden sonra ne demek yani?

 
diyelim ki sözleşmeyi 01.10.2011 tarihinde yaptınız. 01.07.2021 tarihinden önce olmak koşuluyla ev sahibi kiracıya "01.10.2021 tarihinde evi boşaltın" diyebilir. Eğer 01.07.2021 tarihi geçti ise yine en erken 01.07.2022 tarihinden önce "01.10.2022 tarihinde evi boşaltın" diyebilir. 10 yıl dolduktan sonra her yıl Ekim ayında 3 ay önceden bildirimde bulunup çıkmasını isteyebilir. Bildirim süresi geçerse sözleşme otomatik olarak 1 yıl daha uzar.

10 yıldan önce kiracı istemezse ve ev sahibinin annesi, babası ya da çocukları o evde oturmayacaksa ev sahibi sözleşmeyi tek taraflı bitiremez.
  • himmet dayi  (03.01.22 23:18:08) 
@himmet dayi teşekkürler.

Ekim ayında tüfeye göre artışı yaptım ama ev sahibi bu ekonomik koşullarda kirayı düşük bulduğu için bir süredir bana evi satacağım muhabbeti yapıyor, bugün de seneye yapacağı kira artışından girip, evi satacagima getirip en son bugün bildiriyorum 3 Ay sonra çıkın dedi. Buna göre böyle bir şey yapamaz degil mi?
  • bekle bekle nereye kadar  (04.01.22 00:33:58) 
Ekim ayından 3 ay önce bildirmediyse yapacak bir şey yok, avucunu yalar. Önümüzdeki Ekim’e kadar beklemesi gerek.

Bir yandan da bildirimde bulunmuş oldu, Ekim 2022’de çıkmanız gerekiyor.
  • kaptankedi  (04.01.22 09:06:30) 
Soruya yancılık yapacagım ama benim de kiracımın 01.05.2022 tarihinde 2. senesi dolacak, benim istanbul'da ailemden kalan hissesi olan daire ve işyeri olarak kullanılan, kiracı stopaj yatırıyor yer var.

Kendim ise abimin evinde kira vermeden oturuyorum.

Şimdi ben kendime ait olan kiracımı çıkarıp kendim oturabilir miyim? Evet otururum ama nasıl bir yol izlemem lazım.

Ciddi ciddi kendim oturacagım kira az diye çıkarma değil zaten oyle olsa adam 3 yıl içinde dava açıp benden ekstra para alabiliyor, biliyorum.
  • liberal  (04.01.22 09:24:52) 
@bekle bekle nereye kadar

Yapamaz. Eğer kontratı Ekim 2011'de yaptıysanız ve Ekim 2021'de yasal artış yaparak kirayı ödediyseniz kontrat otomatik olarak 1 yıl uzamış demektir. Şu anda size çık diyorsa Ekim 2022'de çıkmanız gerekir. Öncesinde çıkartamaz. Çok istiyorsa tahliye davası açsın. Bu arada size bildirimi de yazılı yapması gerekiyor. Yazılı yapmadıysa Ekim 2022'de çıkmanıza da gerek yok.

Ek bilgi olarak ilk sözleşme tarihi üzerinden 5 yıl geçti ise ev sahibi kira tespit davası da açabilir. Bu durumda bilirkişi kira tespitinde bulunur ve yeni kira bir sonraki sözleşme döneminden itibaren geçerli olur. O da Ekim ayı demek yani.
  • himmet dayi  (04.01.22 10:16:51 ~ 10:17:34) 
@liberal

Borçlar Kanunu
F. Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi
I. Bildirim yoluyla
1. Genel olarak
MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.

2. Bildirimin geçerliliği
a. Şekil
MADDE 348- Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.
b. Aile konutu
MADDE 349- Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez. Bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hâkimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilir. Kiracı olmayan eşin, kiraya verene bildirimde bulunarak kira sözleşmesinin tarafı sıfatını kazanması hâlinde kiraya veren, fesih bildirimi ile fesih ihtarına bağlı bir ödeme süresini kiracıya ve eşine ayrı ayrı bildirmek zorundadır.

II. Dava yoluyla
1. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle
a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar
MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;
1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,
2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.
  • himmet dayi  (04.01.22 10:28:20 ~ 10:53:01) 
Ben adamın eşinin adını nereden bileyim :) saçmalıklara gel.

Teşekkür ederim himmet dayi.

Kiracımın benden fazla evi var mahkemeleşirsek bunu sunarım ben de muhtemelen hakime.
  • liberal  (04.01.22 13:44:05) 
@himmet dayı

Çok teşekkürler, ev sahibim whatsapptan yazıp, süreniz 3 Ay Nisan 1 son gün, yazismayi mahkemeye sunacagim deyip tehditvari konuştu.

Yazılı bildirim ihtarnamedir herhalde değil mi? WhatsApptan yazılı bildirim sayılmaz diye düşünüyorum ama emin de olamadim. Gerçi bildirim sayılsa da Ekim'den önce çıkmayacağım kanunen de hakkım :)

Peki bu süreçte evi satıyorum derse ve satarsa, ben yine Ekim'e kadar oturabilir miyim?
  • bekle bekle nereye kadar  (05.01.22 22:57:50) 
Ev siz içinde otururken satılırsa, ve yeni sahibi aldığı vakit size çıkmanız için ihtar gönderirse 6 ay oturma hakkınız var.

Mevcut ev sahibinize de yasalara göre Ekim'de çıkmam gerekiyor ve o zamana kadar (ya da planınız ne kadarsa) oturacağım, dilerseniz mahkemeye başvurun diyebilirsiniz.
  • kaptankedi  (07.01.22 14:11:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.