[]

Fiziksel kitap okuyamıyorum telefondan okumak da abartı geliyor

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle hepinize mutlu, sağlıklı ve başarılı bir yeni yıl diliyorum.

Ne olduysa önceden 3-4 günde 400-500 sayfalık kitabı hiç eden ben artık kitap okuyamaz hale geldim. Fiziksel kitap okuyamıyorum artık. Kitap alıyorum en fazla 50-100 sayfasını okuyup yarım bırakıyorum. Çok da ihtiyacım var aslında okumaya. Çünkü kendimi ifade etmekte, düşüncelerimi ifade edecek kelimeler bulmakta zorlanıyorum son zamanlarda. Bir de bu sorun çıktı başıma nereden geldiyse. Ancak içimden okumak gelmiyor. Okuma alışkanlığı kazanırım belki diye Amazon'dan Sabahattin Ali'nin İçimizdeki Şeytan kitabını aldım, 50-60 sayfasını okudum sonra bi bıraktım bir daha elime almadım. Masamın üzerinde durup döküyor.

Kitabı ancak dijitalde okuyabiliyorum. Telefona bi ara Moon Reader yüklemiştim. O sayede hatırı sayılır miktarda kitap okumuştum. Ona da 2 sene önce ara verdim bir daha başlamadım. Kara Kule'nin 5. kitabında kalmıştım. Şimdi tekrar başlamak istiyorum. Ama zaten sabahtan akşama kadar telefon ve bilgisayar elimden düşmüyor. Ekran sürem çok fazla. Biraz uzaklaşmak istiyorum dijitalden. Kitabı da oraya taşırsam iyice androide bağlayacağım.

Keşke fiziksel kitap okuyabilsem. Siz ne önerirsiniz? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.

 
Canın isteyince değil, gün içinde bir saat belirleyip kitabı eline al, buna sayfa sayısı ve süre de belirleyebilirsin, günde 50 sayfa ya da yarım saat gibi

Dikkatin dağılmasın diye bu sürede telefonu sessize alıp ekranı aşağı gelecek şekilde uzak bir yere koy, bildirim ses ışık dikkatini dağıtmasın
  • freebird5406_2  (01.01.22 14:59:17) 
Fiziksel kitap okuyamıyorsan bir ebook reader alabilirsin kindle tarzı. Ben de fiziksel okuyamıyorum.


  • sta  (01.01.22 15:01:34) 
e-okuyucu alabilirsiniz. telefon/tablet gibi LED ekranlardan çok daha rahat eder gözünüz. telefon/tablet kitap okumak için uygun aletler değil. hem baskı sevmiyorsanız sizin için motive edici bir alternatif olabilir.

onun dışında sürekli kitap okuyan insanların da başına gelen bir şey bu. yani siz okumuyorsunuz diye olmuyor. bazı dönemlerde ritimli ve sürekli okuma yaparken bazı aylar (belki yıl) insan bir sayfa bile okuyamıyor.

(bkz: reading slump)

bunu aşmanın çeşitli yöntemleri var. aklıma gelen önerilerden bazıları:

1- bunun normal olduğunu kabul edip bir süre kendinizi zorlamamanız. zaten dibi görünce burda duyuru açmanız gibi insana bir şeyler yapma isteği geliyor.

2- en başta ilginizi çeken ve görece kısa şeyleri okumanız.

3- daha önce okuduğunuz ve bildiğiniz bir seriyi ya da kitabı tekrar okumanız ritim kazanmak adına.

4-daha sistemli olmanız. alışkanlık kazanabilmek adına günün belli saatlerinde belli bir süreyle zor da olsa bir süre okuma yapmaya çalışmanız.

5- goodreads, 1000kitap vb. sitelerde kendinize mütevazi challengelar koyabilir, kitap okuyan insanlar ile etkileşime girebilir ve burdan da motivasyon bulabilirsiniz.

*** 6- sosyal medya gibi dikkat sürenizi mümkün oldukça kısa seviyelerde adapte eden alışkanlıkları zor da olsa azaltarak dopamin arama ve kazanma döngüsüne girmemeye alışarak zihninizi eğitmeniz daha uzun süreler kitaba konsantre olmanıza yardımcı olacaktır

7- okuma dönemlerinde de tür konusunda çeşitliliğe açık olmanız.

not : e-okuyucuyu basılı kitabın yerini alacak bir şey değil de bir alternatif olarak düşünmelisiniz. ben her iki türü de kullanıyorum böylelikle aslında bahanem daha az oluyor ve bazen okumayı daha kolaylaştırıyor.
  • AlsterWasser  (01.01.22 15:03:19 ~ 15:17:03) 
Günde elli altmış sayfa okusam daha ne isterim. Bence şartlama kendini. Yeri gelir bi oturuşta biter kitap yeri gelir bir hafta hiç okumamış olursun.


  • oyokbuyoknevar  (01.01.22 15:44:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.