[]

İşten istifa aşamasında tazminat alım şartları hakkında

Merhaba. Sevgilimin yaklaşık 6 ay önce çalışmaya başladığı işyeriyle sorunları var ve bu sorunlarla ilgili işyerinden tazminat kazanabilir mi diye merak ediyor. Benzer bir durumda aynı işyerinin başka bir çalışanı (kıdemini bilmiyorum) tazminat almış.
Herneyse, ilk olarak kendi insiyatifi dışında fazla mesaiye bırakılmasına rağmen bu fazla mesai saatlerinin ücretini tam alamıyor, maaşı eksik veriliyor.
Öteyandan mesai saatlerinde mola süreleri olması gerekenden daha kısıtlı ve düzensiz tutuluyor ve haliyle eksik ücretli ve düzensiz çalışma saatleri nedeniyle baya yıpratıyor kendisi. Bu konuda bilgisi olan birileri yardımcı olursa çok sevinirim.


 
Hangi tazminat?

İlk olarak deneme süresi maksimum 2 ay olabilir. Toplu iş sözleşmesi yapıldı ise maksimum 4 ay olabiliyor bu süre. Dolayısıyla deneme süresi falan yok artık.

İkinci olarak 6 aylık çalışmanın kıdem tazminatı olmaz.

Sevgilinizin belirttiğiniz durumları gerekçe göstererek haklı fesih yapma ihtimali var. Haklı fesihte sadece çalışması gereken ihbar süresini çalışmaz. Eğer fesih haksız bulunursa, yani işveren sevgilinizin haklı fesih iddialarının asılsız olduğunu kanıtlarsa bu kez sevgiliniz ihbar tazminatı ödemek durumunda kalır.

İhbar süresi;
Çalışma süresi 6 ayı geçmemiş kişiler için ihbar 2 hafta,
6 ay - 1,5 yıl için 4 hafta olur.
İhbar ücreti de bu sürelere karşılık gelen çalışan ücreti kadar olur.

Son olarak işveren fazla mesai konusunda çalışanın muvafakiyetini almalı. Ancak bu genelde ise girişte peşinen alınıyor. Çalışan muvafakiyet imzaladı ise işveren fazla mesaiye çağırır. Bu çalışan açısından haklı fesih doğurmaz. Aksine çalışan fazla mesaiye gelmek istemezse işveren için haklı fesih hakkı doğar. Her durumda hak ettiği fazla mesai ücretlerini talep edebilir. Ama hem yukarıdaki haklı fesih hem de fazla mesai ücreti talebi dava konusudur. 6 ayda alamadığı fazla mesai ücreti ne kadar? Eğer dava etmeye değecek kadar varsa bir avukat ile görüşün.
  • himmet dayi  (29.12.21 07:45:54 ~ 07:57:09) 
6 ayda ne tazminatı ?


  • atacaksinfinke  (29.12.21 11:22:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.