[]

Beyin yavaşlamasından brain fog'dan muzdarip olan var mı ?

Bu durum gerçekten aşırı moralimi bozuyor.

Lise ve Üniversite giriş sınavlarında Türkiye derecelerim oldu. Dolayısıyla Türkiye'nin en iyi okullarında okudum. Sayısal bir bölünde doktora terkim vs.

Fotografik olmasa da iyi bir hafızam vardı. Kolay ezber yapıyordum. Kafadan işlem konusunda da iyiydim. Yeni kavramları öğrenmede fena değildim.

Gelgelelim 20'li yaşların ortasında sonrasında milletin brain fog diye adlandırdığını öğrendiğim şeyden muzdarip oldum.

3 satır önce okuduğum şeyi şeyi unutuyorum
10 saniye önce aklıma gelen şeyi unutuyorum
Karşımdaki insan konuşurken takip etmekte çok güçlük yaşıyorum, bazen dalıp gidiyorum ama başka bir şey düşünmüyorum öyle boşluğa bakıyormuşum gibi oluyor.
Basit işlemleri yapmakta zorlanıyorum
Kafadan işlemleri yalan yanlış yapıyorum
Çevresel farkındalığım yok oldu. Aradığım eşya gözümün önünde ama farkedemiyorum.

O zaman bir beyin MR'ı ve kan testleri vs yaptırmıştım (B12 özellikle) her şey normal çıkmıştı. Tanrı büyük konuşturmasın, bir problem çıksa daha mutlu olurdum.

Aradan 5 sene geçti ve 5 sene önceye göre kesinlikle semptomlarımı daha kötü hissediyorum.

Uyuşturucu veya ilaç kullanımım yok.

Ne yapacağımı bilmiyorum. Benzer semptomlar yaşayıp atlatan birileri var mıdır diye buraya yazmak aklıma geldi.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

 
bana da oluyor çevremden de duydum ama 30'a yaklaşıp geçince olan bir şey gibi algılamıştım özel bir adı olduğunu bilmiyordum ben.

İnsan vücudu (beyin de dahil) git gide deforme oluyor hissediyorsun aslında.(tanıdığım benden daha genç birkaç kişi tam olarak "olm 29 oldum bişeyleri unutmaya başladım bu neymiş böyle" dedi. Çok net duydum bu cümleyi) Hani ben de eskisi kadar odaklı iş yapamıyorum ama atıyorum bir dil sınavına girmem gerekti, gereklilik olunca en iyi şekilde yapabildim. Odaklanacak yeterli motivasyon olunca da mı unutuyorsun?

Bu arada bilgisayar, telefon kullanımı ilgi süremizi müthiş kısalttı. Konuşurken dinleyememek ondan kaynaklı bence. Ben de telefonla konuşup kapattığımda bazen "ne konuştuk yav, düzgün cevaplar verdim mi acaba ne dediğini hatırlamıyorum" diyorum. Ama sonuçta o an düzgün konuşmuş oluyoruz(sanırım)

Ek olarak, son yıllarda yaşadığımız şeyler (ülkenin durumu + covid) hepimizi fena etkiledi bence. Onun psikolojik etkileri de illa ki oluyor bence.

İşlem yapamama olayını da aynen kendimde fark ettim. Ama yıllardır yardımcı bir ekipman (telefon) kullanmanın sonucu diye düşündüm ben. Cidden telefonu kenara atıp interneti azaltıp 3-5 yıl yaşayabilsek eski halimize dönerdik (ama iş hayatı ona izin vermez)
  • nhk ni youkosu  (28.12.21 21:50:43 ~ 21:53:05) 
@nhk evet motivasyon farketmiyor kısa süreli belleğim yok gibi hissediyorum.


  • lanre  (28.12.21 21:54:10) 
ben de benzer şeyler yaşıyorum ve bayağı üzülüyorum. ingilizce kelimeleri unutuyorum, tekrarlamadığım şeyleri unutuyorum vs.. sosyal medyanın da etkisi var bence de. bir de kullanmadıkça atıl kalıyor sanırım. okul zamanı hep okur yazardık; en son, kalemle ne kadar yazı yazdınız mesela?

ben bunun için yeni bir dil öğrenmeye karar verdim, yeni şeyler öğrenmekten başka çare yok. beyinde kayıp olsa bile yeni hücreler kazandırmak bizim elimizde. plastisite diye bir şey var. beyin şekilleniyor.

bu arada omega 3 ilaç gibi geliyor, şiddetle tavsiye.
  • durme  (28.12.21 22:09:53 ~ 22:10:27) 
anladım, o zaman tekrar bi kontrole gidip baktırsan iyi olabilir, fiziksel bir durum var mı yok mu anlaşılır en azından. Dediğin gibi "şu eksik" deseler daha rahat olursun

bu arada @durme iyi demiş, ben de ikinci yabancı dil diye Fransızca öğrenmeye başlamıştım devam edeyim bak. Hani fiziksel bişey varsa o ayrı ama yoksa böyle şeylerle beyni aktif tutmak bizim elimizde. Mesela 60+ yaşlarda alzheimer'dan korunmak için de yeni şeyler yapın beyninizi aktif tutun diyorlar. O yaşlara doğru üçüncü dili öğreniriz artık :)
  • nhk ni youkosu  (28.12.21 22:10:57 ~ 22:12:31) 
Hocam sen çıtayı yüksek tutup kendini zora sokuyorsun. Yani herkesin 20'li yaşları ateş gibidir. Ben 20 yaşında üniversitede dersten çıkıp yaptığım sporun antrenmanına gidiyordum. Eve geç gelince hiçbir yorgunluk hissetmezdim. Şimdi bir gün yorulsam 12'yi göremeden uyuyorum. Lisede günde 200 soru çözerdim. Şimdi 200 soru çözsem kafamdan alev çıkar. Yapamadığımdan da değil, makine mühendisiyim, ama yaş ilerledikçe gençlik performansı hem bedenen hem zihnen kayboluyor. Bunu kabul etmek lazım.

Günümüzde dikkat dağıtıcı unsur çok fazla. Ben eskiden dizi izlerdim saatlerce ama artık Instagram, Youtube gibi şeyler bizi kısa süreli, hemen tüketilebilir şeylere alıştırdı. Bunlardan uzaklaşmayı deneyin. Kitap okumak faydalı olabilir odaklanma için. Satranç da tavsiye ederim. Spor demeden de olmaz. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.
  • dissendium  (28.12.21 22:12:03) 
Sizinle aynı durumdaydım, bende doğum yaptıktan sonra oldu bu 4 seneye yakın da geçmedi. Bu sene yavaş yavaş azaldı, çaresini de kafamı devamlı meşgul etmekte ve sosyalleşmekte buldum. Bu ikisini artırınca sis kalkmaya başladı. Devamlı yeni şeyler öğrenmeye çalışıyorum.


  • sta  (28.12.21 23:33:07) 
5 sene önce üniversiteyi bitirdim, ilk çalıştığım yerde mutlu bi çalışma ortamım ve tabi ki yoğun olsa da düzenli sayılabilecek sınırları belli bir işim vardı. Genel anlamda mutluydum, sosyaldim, aktiftim ve spor vs de yapıyordum.
2, iş yerimde ise full evden çalışma. Oturmamış bi iş düzeni, sosyallik sıfır, hareket daha az, yaptığım işin sınırları vs belli değil, beni çok strese sokan ve aslında hiç zorlamayan tasklardı, huzurum yoktu. Bi süre sonra Brain fog yaşamaya başladım. Hayata karışmaya karışmaya artık eski keskin zekamın köreldiğini düşündüm. Zaten kendime güvenim de kırılmıştı vs. Unutkanlıklar, basit işlemleri yapamamak, araba sürerken bile daha geç tepki veren biri haline gelmiştim. Ben zeka ve bulmaca oyunlarını çok severim. Onda bile performansım yerlerdeydi. Yapamadığım iiçin bırakıyordum.
15 gün sonra ülkeden ayrılacağım ve bu kesinleşir kesinleşmez mevcut işimden ayrıldım 2 aydır işsizim. Hem biraz hayata karıştım. Hem huzurum arttı. Hem taşınma işleri çok fazla farklı insanla farklı günlük hayat problemlerini çözmem gerekti. Hem de daha fazla sosyalleştim. Yavaş yavaş beynimdeki sis kalktı. Tekrar atikleştim. Pratik zekam, reflekslerim vs geri geldi. Geçen yarım bıraktığım zeka oyununa döndüm ve yapamadığım bölümleri tık tık geçtim inanamadım.

Yani ben bu btain fogu biraz sosyalleşerek, beni mutsuz eden şeylerden uzaklaşarak ve günlük hayatta tek düze olmayan aslında basit işlerle haşır neşir olarak çözdüm.
  • zimbirik  (29.12.21 07:43:00) 
beslenmeni düzenle, tahılı, şekeri hayatından çıkar. gerekli supplementler ve spor ile eski sağlığına kavuşursun. şu kitapları bir gözden geçir.

deniz şimşek - birim
mustafa atasoy - fonksiyonel tıp
  • orpheus  (29.12.21 18:59:35) 
Ben zamanında bu beyin sisi olayını araştırmıştım belli başlı sebeplerden kaynaklanıyor bu zıkkım.

- Fazla glutenli gıdalar tüketmek

- porno ve mastürbasyon

- b 12 eksikliği
  • komando kani var bende  (29.12.21 19:04:13) 
20lerin ortalarina dogru bende de aynu sey basladi ve bir daha asla eskisi olamadim hala aynıyım 30u gecti yasim.


  • stavro  (29.12.21 19:23:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.