[]

SPSS Anlamlı Farklılık ve Levene Sorusu

SPSS'te örneğin cinsiyetler arası verilen cevaplara göre anlamlı farklılık olup olmadığına bakarken neyi baz alıyoruz? Test of Homogeneity of Variances kısmındaki sig değerini mi yoksa Anova kısmındaki sig. değerine mi? Birisi 0.05'ten küçük, diğeri büyük çünkü.

İkinci sorum şu. Görsel ekledim. Görselde hem levene kelimesinin yanında bir sig. değeri var hem de F'nin yanındaki kısımda. Hangisi hangi sig. değerini ifade ediyor, yani onlar nereden alınmış?


 
Test of Homogenity of Variances, hem bağımsız gruplar için t-testi hem de ANOVA'da bir varsayım testidir. Levene testi ile kontrol edilir. Eğer Levene testinin sonucu p > .05 ise varyanslar homojendir ve t testinde student t-testi (SPSS çıktı tablosunda üst satır), ANOVA'da ise Fisher'ın F testi kullanılabilir.

Levene testinde p < .05 ise varyanslar homojen değildir. Bu durumda Welch t-testi (SPSS çıktı tablosunda alt satır) ya da Welch F testi kullanılır (Bunu SPSS yapıyor mu emin değilim).

Grup ortalamaları arasında anlamlı fark olup olmadığına ise t ya da F değerinin yanındaki sig. değerinden bakılır. Eğer o tablodaki sig. yani p değeri < .05 ise fark var, > .05 ise fark yok şeklinde yorumlanır.

Not: Fark varsa etki büyüklüklerini de yorumlamanız gerekir.

Görsele bakıldığında Levene yazan yerde p > .05 çıkmış. Yani varyanslar homojen. Dolayısıyla Fisher'ın F testi yapılmış. F'nin yanındaki p de > .05. Yani grup ortalamaları arasında anlamlı bir fark yok. En sağdaki LSD ise bir post-hoc test. Yani fark çıksaydı, hangi gruplar arasında fark olduğunu LSD sonucuna göre belirleyecektik. Ancak fark çıkmadığı için LSD ile ikili karşılaştırma da yapılmamış ve o sütun - ile gösterilmiş.

Eyyorlamam bu kadar.
  • throw down the sword  (27.12.21 15:39:22) 
İstatistik bilmeden spss kullanmamak lazım.

Levene's test ne işe yarıyor? Özetle diyor ki, senin her bir grubunun varyansı birbirine eşit mi, onu test ediyorum diyor. 20-30 yaş'a A grubu, 31-40 yaşa B grubu, 41+'ya C grubu dersek, A B C gruplarının varyansları eşit mi bunu kontrol ediyor. Tabii ki tamamen küsüratına kadar aynı olmaz, ama aradaki fark anlamlı bir fark mı, bunu kontrol ediyor.

Varyanslar farklıysa (yani Levene's test significant ise) ANOVA yapamazsın. ANOVA sonuçları ne çıkarsa çıksın o sonuçları çöpe atmalısın. Homogeneity of variances'ın sağlanmadığı istatistik testlerine bakmalısın.

O tabloyu yapan kişi saçma sapan yapmış, üç farklı tabloyu yan yana koymuş. Mesela

Ahmet 100 Türkiye Ankara
Mehmet 60 Fransa Paris
Ayşe 80 İspanya Madrid

Mesela ben öğrencilerin matematik puanı tablosuyla ülkelerin başkent tablosunu yanyana koydum. Oldu mu? Olmadı. Sanki Mehmet Parisliymiş gibi oldu. Bu resimdeki tablo da öyle saçma.

Neyse. ANOVA sonucu p=0.870 çıkmış. Sen tablo yaparken böyle yapma.
  • benaaymi  (27.12.21 15:43:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.