[]

asgari ücret-enflasyon-işsizlik

hello. ekonomiden çok anlamıyorum. merakımdan soruyorum.

asgari ücreti artırmak toplumdaki alım gücünü yükselteceği için enflasyonu artıracağı söyleniyor. buraya kadar okay.

ama bir yandan iş verenlere bir işçinin maliyeti daha fazla olacağı için işsizliğin de daha fazla olacağı söyleniyor.

bu durumda yeni işsizlerin düşen alım gücüyle asgari ücret alanların artan alım gücü birbirini dengelemiyor mu?

 
asgari ücret alanların alım gücü dünden bugüne çıkmış olabilir ama uzun vadede baktığınızda 4250 ile bile düşmüş olacak. bu bir.

işsizlerin alım gücü düşecek. birbirini dengeler mi? zannetmem. insanların öyle ya da böyle yaşaması gerekiyor. minimum koşullarla da olsa yaşaması gerekiyor. işten çıkartılanlara (yalan olmasın) asgari ücretin %80'ine kadar işsizlik ödeneği verilebiliyor. bu ödenekler de senden benden vergi olarak çıkacak. bu iki.

kaldı ki 4250 alanın da alım gücünden bahsetmek gereksiz olur, sadece dayanma gücü verir. bir şey alacakları yok. kırmızı et alamıyorlardı, tavuk da alamıyorlar artık. bu da üç.

piyasada fiyatlar zaten çıldırmış durumda. her ürün ve hizmetin fiyatı zaten artıyor dolar kuru yüzünden. bir de şimdi asgari ücret de işverene yük olacak. yük derken yanlış anlaşılmasın, tabii ki daha bile fazla kazansın herkes, ona en ufak bir itirazım yok. ben sadece durum tespiti yapıyorum. asgari ücretin artmasıyla işverenin maaş maliyetleri artacağı için, fiyatlara bir dolu zamlar gelecek. bu da dört
  • co2s2  (16.12.21 16:01:59) 
soruyu anlamadım. birbirini dengelemek ne oluyor?

işsiz demek, çalışmıyor ve parası yok demek.
asgari ücret alanların artan alım gücü demek 3 alacakken 1'i alabilmiş, o da gelecek dolar artışlarıyla eskiden de kötü olacak demek.

dengeleyen bir şey yok.

işveren açısından soruyorsan: işveren kar odaklı çalışmaya çalışacak. bu yüzden de işçi çıkarmaktan ziyade mallara zam yapacak. sonra al sana enflasyon ve verilen zammın hiçbir işe yaramaması.
  • lesmiserables  (16.12.21 16:05:33 ~ 16:05:58) 
bu arada artan işçi maliyetlerini fiyatlarına istedikleri kadar yansıtamayan işveren, işçi çıkartacak. sonrasında da ya ürün/hizmet gamlarını daraltacaklar, ya da komple dükkanı kapatacaklar. iki türlü de rekabet azalacak, bazı ürün ve hizmetlere erişimimiz zorlaşacak, bu yine fiyatlara yansıyacak.


  • co2s2  (16.12.21 16:11:59) 
Normal şartlarda asgari ücret ve işsizlik/enflasyon konusu iktisatta en tartışmalı konulardan biridir son 40 yılda literatürü yani bu alanda mikro ve makro veriyi baz alarak aradaki ilişkiye bakan çalışmalar etki ettiği ve etmediği yönünde çelişkili sonuçlar bulmuş. Ancak ülkemizde 1) asgari ücret medyan ücret yani her ne kadar bunun ne kadarı informal yani sigorta asgariden yatıyor ve elden maaş alınıyor o nedenle o kadar çok asgari ücretli yok dense de yine de bunu hesaba katsanız bile asgari ücret medyan ücret kabul edilebilir. Bu nedenle yapılan vergi düzenlemesi doğru hamle olsa da zaten kurdan dolayı hissetmeye henüz başlamadığımız maliyet enflasyonuna daha da baskı yapacak 2) bu nedenle fiyat seviyesinde en az %40’lık bir artışın önkabulü diyebiliriz. 3) eğer reel sektör bunun altından kalkamazsa bu işsizlik artışını ya da kayıt dışı istihdamı arttırabilir böyle olursa kamu bütçesinde bozulmanın daha da artacağını söyleyebiliriz (düşecek vergi geliri, muhtemelen artacak sosyal yardım ve işsizlik maaşı)

Yani sonumuz genel tablo itibariyle iyiye gitmeyecek özetle ve bu artış bunun nedeni olmaktan çok sonucu olmakla birlikte neyi ne kadar etkileri veri ile destekleyerek bakmak lazım yine de.
  • patiska  (16.12.21 17:10:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.