[]

Yazılımcılara birkaç soru

Yazılımda bilgi sahibi olmanın avantajını kullanarak kendiniz için ya da ticari amaçla web sitesi, uygulama, oyun tasarlıyor musunuz?

Örnek olarak ben eski Messenger gibi bir uygulama yapmak isterdim. Ama yazılım bilmediğim için yapamıyorum. Ya da bazen aklıma oyun tasarlayıp para kazanmak da geliyor ama yazılım bilmediğim için yine yapamıyorum. O zaman niye öğrenmiyorsun diyeceksiniz ama o kadar da ilgimi çekmiyor. Siz hazır biliyorken bir şeyler yapıyor musunuz?

Bu işlerin o kadar kolay olmadığının farkındayım. Yani bir inşaat mühendisine madem mukavemet biliyorsun, o zaman neden kendi gökdelenini yapmıyorsun demek gibi bir şey zannetmeyin bu soruyu. Ben tasarımı için 50 kişi gerekmeyen, kendi çapınızda uğraştığınız uygulamalardan bahsediyorum. Eğer böyle bir uygulama varsa başarılı oldu mu?

Bir de bu Google Play Store'da oyunlardan, uygulamalardan ne düzeyde para kazanılıyor?

Teşekkür ederim cevap veren olursa.

 
Yazılımcı değilim ama yazılım sektöründeyim; mobil uygulamalar ilk yaygınlaşmaya başladığında herkesin hayali bir uygulama yapıp markete atmaktı, "1 dolardan koysak, 500.000 kişi indirse..." gibi hesaplar yapılıyordu ama o işler tabi ki o kadar kolay değil.

Öncelikle büütün basit fikirler zaten gerçekleştirilmiş oluyor. Yani öyle sırf yazılım bildiğiniz için "Bi hesap makinesi uygulaması yapayım" vb. gibi bir fikirle çıkamıyorsunuz.

Yazılım işin sadece bir bacağı, o işten para kazanmak istiyorsanız sağlam tasarım, iyi bir kullanıcı deneyimi, pazarlama vb. de lazım. Yoksa günler, aylar harcadığınız proje altındaki fikir süper olsa bile kimsenin umrunda olmuyor.

Bunların istisnaları var tabi ki; bazen o ana kadar pek yapılmamış bir şeyi bir tane adam yapıp biraz da şansın yardımıyla inanılmaz noktalara ulaşabiliyor (Örn: Flappy Bird)

Ya da çok niş kitlelere hitap edecek şeyler yazıyorsunuzdur; mesela sınırlı üretim satılacak spor ayakkabıları çıktığı an satın almak için bot yazan yazılımcılar da var.
  • salihdt  (15.12.21 15:24:59) 
O alanda uzmanligin yoksa yapamiyorsun. Tek bir urun(product) cikmak cok fazla alanda uzmanlik gerektiriyor.
Ustune bir de donanim kiralayip ona para vermen bakimini surdurmen gerekiyor.
Eve kurdugum dns server 8 ay sonra yanarak hayatina veda etti. Durduk yere 500 tl zarar ustune de dunyanin elektrigini tuketti.

Oturup tek basina messenger cikartabilecek bir yazilimci belki piyasanin 10binde biri bile degil.
Mesela ben en son web isini yapali 12 sene falan oluyor site yapmaya kalksam normalin 100 kati falan daha cok zamanim gider.

Full stack dedigimiz adamlar var cogu isi yapiyorlar ama bunlar da her seye tamamen hakim degiller.

Yazilimda urunun hazirini bulmak yapmaktan her zaman daha ucuzdur.
Hesap makinesi yazmak 2 haftani alir onun yerine mukemmel hesap makinesini bulmak 2 gun surer, belki en fazla 5 dolar verirsin.

Koray birand videosunda gormustum dogru duzgun foto programi bulamadigi icin kendisi yazmis ama o adam biraz dahi zaten.
Normal yazilimci oturup onla ugrasmaz.
  • divit  (15.12.21 15:40:29) 
çoğu yazılımcı büyük bir inşaattaki ustalardan farksızdır.

2 tane ustayı alıp al şu binayı sıfırdan tasarlayıp yap demek gibi bir şey demektir bahsettiğin.
  • nuisance  (15.12.21 15:52:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.