[]

"var olan" mı, "varolan" mı?

Word'de "varolan" yazdığımda sürekli hata veriyor. İnternette bakınca da doğrusu "var olan" diye gösteriyor. Ama kaliteli yayınevlerinden çıkan bir çok eser "varolan" diye kullanmış. Bunun doğrusu nedir? Hangisinde ısrar etmek gerekir?




 
var olan.
çünkü anlam değişimi yok.

ayrıca, en başından hatalı bir kullanım bu. (arka fon gibi) sadece olan demek daha doğru. belki anlama göre bulunan vs. yani ingilizcedeki existence bizde sadece olmak karşılığına sahip.
  • rewlack  (22.11.21 13:59:23) 
Doğrusu var olan.


  • himmet dayi  (22.11.21 13:59:48) 
TDK da "var olan" diyor ve benim de kulağıma daha güzel geliyor o, ama o kelimenin sıkıntısı şu:

Bu kelimeden türeyen sözcüklere bakıyorum. Mesela "var oluşçu" değil "varoluşçu" diyorsak, elimizdeki sözcük de "var ol-" değil "varol-" olur.

Çünkü varol diye kök olmasa varoluşçu nereden türeyecekti?

TDK ayrı yaz diyor çünkü bu "etmek, eylemek, olmak" gibi kelimelerle oluşturulan birleşik kelimeleri ayrı yazmak lazım diye bir kuralı var. İşte "dans etmek" yaz, "dansetmek" yazma, "yok olma" yaz, "yokolma" yazma vs.

Genel olarak mantıklı, ama bence bu kelime bu kuralın istisnası çünkü ondan türeyen başka kelimeler de var. O yüzden ya "var oluşçu" gibi hep ayrı yazıcaz, ya da onu birleşik yazıyorsak kökünü de birleşik yazıcaz. Hem "varoluşçu" yaz diyip hem de "var olan" yaz diyemeyiz, ama TDK diyor :/
  • plutongezegendegilmi  (22.11.21 14:29:28) 
var olmak ayrı, felsefe terimi olarak varoluş bitişik.


  • kobuzchu kiz  (22.11.21 14:35:27) 
Ben de ayrı diyecektim, Doğu Yücel'in Varolmayanlar kitabı aklıma geldi, merak edip baktım bitişik yazılmış, kendisi editörlük ve redaktörlük yapmış/yapıyor. İlginç geldi.


  • hair freak  (22.11.21 17:27:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.