[]

Yüksek lisans tezimi İngilizce yazmamın bir artısı olur mu?

Alanımla ilgili İngilizce kaynakları anlamakta sıkıntı çekmiyorum ama yazarken biraz kısıtlanmış hissediyorum. Hangi kelimeyi kullanayım tereddütüne düşüyorum. Kısacası Türkçe'deki kadar rahat değilim ve belki yazarken ortaya çıkacak fikirler Türkçe'deki kadar nitelikli olmayacak.

Şimdilik örnek ve kaynaklar İngilizce olduğunda onları incelerken direk alıntılarda çeviri yapmadan kullanmak ve kısa yorumları İngilizce yazmak kolayıma geliyordu. Ama sırf bu aşamada kolay oluyor diye kendimi böyle bir yola sokmalı mıyım bilmiyorum. Sonuçta yayın yaptığımda her zaman aynı fikirleri yeniden yazabilirim, o daha kısa olacak.

Tezini İngilizce yazmış ya da bu konuda fikri olanlar varsa ve düşüncelerini paylaşırsa şimdiden çok teşekkür ederim. (Alan mimarlık bu arada. Konum teorik)

 
ben ingilizce yazdım. zaten başka şansım da yoktu da seçebilseydim de ingilizce yazardım. eğer akademi düşünüyorsanız yurt dışı doktora başvurusunda tezinizi ingilizce paylaşmanız gerekebilir. ben writing sample olarak tezi yapıştırıp geçiyordum, o zaman makalem de yoktu. kolay oluyordu. ama türkçe olsaydı böyle yapamazdım. bence yazmışken ingilizce yazmak en sağlamı.


  • erenderk  (10.11.21 17:44:51) 
Konfor alanınızın dışına çıktığınız her çalışma sizin için yapıcı kalıcı olur. Sadece etiket peşinde olsaydınız böyle bir soru sormazdınız bana kalırsa.


  • yollarveben  (10.11.21 17:55:31) 
Hocam Türkçe tez olmaz. Bir üniversite nasıl "Türkçe tez yazabilirsiniz" diyebiliyor aklım almıyor cidden.

"Yüksek" eğitimin bin yıllardır ortak bir dili var. Avrupa'da Latince mesela, Doğu'da Arapça vs. Yani insanlar kendi ülkelerinde, evinde, sokağında istediği dili konuşsun, ama "bilim" yapıyorsan onun kendine ait başka bir dili var, onu kullanman gerekiyor. Şu an için de İngilizce bu.

Bunun temel avantajı da şu, birisi İngilizce tez yazdığı zaman dünyanın her yerinden yüksek eğitim görmüş insanlar faydalanabiliyor. Sadece lokal dillerde yazılmış materyalleri okuyarak yüksek öğrenim göremezsin, bunların hepsinin her dile çevrilmesi de imkansız, kaldı ki çevrilse bile kalitesi şaibeli olacak.

E şimdi sen de tez yazarak alanına bir şey katacağın iddiasındasın, İngilizce yerine Türkçe seçmen "benim yazdığım şeyi okumayın kardeşim, değmez" demek oluyor dünyanın geri kalanına.

Ha bi ara evet, 18-19. yüzyılda falan Avrupa'da "herkes kendi dilinde tez yazsın" diye aptalca bi akım olmuş, o Avrupalı devletlerin (Almanların aslında) o dönemdeki sidik yarışı yüzünden. Anlamsız bir dönemmiş, o akıma kapılıp Letonca tez yazan kimin adı kaldı şimdi?
  • plutongezegendegilmi  (10.11.21 18:07:47) 
yuksek lisans yapma amacina gore degisir. herkesin akademik hedefleri olmak zorunda degil. ingilizceniz yeterli degilse bitmez o tez, dil bariyeri olmadan bile ugrastirici bir sey.


  • hot potato  (10.11.21 18:31:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.