[]

2. Viteste sürekli debriyaja basıyorum

Selamlar duyuru ahalisi, henüz 3 4 aylık aktif bir şoförüm. Aracım clio 1.5dci.

Aracı sürerken özellikle şehir içinde ikinci viteste olmaktan nefret etmeye başladım çünkü ayağımı mecburen gazdan çektiğim noktada devir 1.2 altına düşünce vites boşta gibi araba hızlanmaya başlıyor devir biraz daha düşükse de araba sarsılmaya başlıyor. Bunun önüne de ancak kendimce debriyaj bastığımda geçtiğimi farkettim. Bu iş arabanın bir şeylerine bir şeyler yapıyor mu? Yoksa yıllık bakımlarını yaptır verdiğin zarar yıllık bakımda rutin değişen kalemleri etkileyen şeyler gibi bir durum mu vardır?

Son olarak bu normal mi, değilse önüne nasıl geçebilirim?

Şimdiden çok teşekkür ederim..

 
Benim hatirladigim arac viteste ise zaten uygun hiz araligini koruma egilimindedir. 1. Viteste araca gaz vermeseniz bile kendi kendine gidecektir.

2deki hizlanma ile 1deki hizlanma ayni mi oluyordu bilmiyorum ama daha yavas gitsin istiyorsaniz 1. vitese takmaniz lazim. Ama orada da gitme egiliminde olacaktir.

Bu yuzden surekli vites degistiriyor, bu yuzden surekli araci boşa alıyoruz. Manuel kullanacaksanız buna alismak zorundasiniz. Bayadir arac kullanmadigim icin tecrubelerim birazcik ucmus ama durum bundan ibaret gibi geldi.
  • ananiyimioguz  (05.10.21 11:26:27) 
tam tersine gazdan çekince araç yığılır ve yavaşlar boşta gibi hızlanamaz, devir düştüğü için titremeye başlıyorsa ya gaz vereceksin. gaz verdiğinde hızın yüksek kalıyorsa da vites düşürmen gerekir.

sürekli yarım debriyaj yaparsan hem debriyaj balataların erken biter hem de bir gün yokuşta duman için kalır, yokuşu çıkamazsın. araba yanıyor zannedersin.
  • orpheus  (05.10.21 11:36:08 ~ 11:36:50) 
2den1e olayının suyunu çıkarmak da bir yerde şanzımanı dağıtır diye okumuştum sanki ama tamamen hayal ürünü olabilir bu dediğim. Yoktu dimi öyle bir olay :)


  • zoque  (05.10.21 11:49:44) 
evet tamam @orpheus dürtünce anımsadım, benim dediğim belli bir hız aralığında gitme eğilimi olayı motor freni yaparken idi. Karıştırdım. Araç bulunduğu vitese göre hızlanmıyor. Ama bulunduğu vitesin uygun hız aralığını korumak için gaz vermeniz lazım +1

vites değiştirmeden yavaşlarken o vitesin hız aralığının altında kalırsanız araç titriyor. Siz de o sırada debriyaja basıyorsunuz aracı rahatlatmak için. Sonra vites değiştirmeden tekrar debriyajı kaldırdığınızda, eğer gaz vermezseniz veya hızınız bir şekilde artmadıysa, yine mevcut vites için gerekli hızı sağlayamayacaksınız. O yüzden 1 ve 2 arası mecburen gidip gelmek gerekiyor. Sarsmadan düzgün yaparsanız vites geçişlerini, diğer türlü vites değiştirmeden sarsa sarsa yavaşlayıp hızlanmalarınıza göre çok çok daha az zarar verirsiniz debriyaj balatasına.
  • ananiyimioguz  (05.10.21 12:00:04 ~ 12:01:21) 
Motor gaza basmadığınızda rölanti devrinde durmaya çalışır. Haliyle 2. viteste gazı bıraktığınızda araç ilk anda kendi ağırlığı sebebiyle yığılır gibi olur fakat hemen sonra rölanti devrine çıkmaya çalışırken dişli oranına göre bir miktar hızlanır ve belli bir hızda sabit olarak gider/gitmeye çalışır (eğim yoksa). Tabii bu yüksek viteslerde olmaz (anormal tork üretmiyorsa tabii araç), ilk iki viteste olur genelde. Dizel araçlarda tork yüksek olduğundan aniden hızlanma hissini yaşıyorsunuz. Özetle normal bir durum yani.

Bunu yumuşatmak için mecburen ya debriyaja basılı vaziyette bekleyeceksiniz, ya vites düşüreceksiniz ya da boşa alıp debriyajı bırakıp sonra duruma göre tekrar uygun vitese geçeceksiniz. Debriyaj balatasına zarar veren şey yarım debriyajdır, bu şekilde balata sürtmeye/aşınmaya devam eder. Ya tam kavrama yapmalı ya da tamamen ayırmalısınız. Debriyaja basılı tutmak balatayı korurken yayı yıpratır. Ama burada bahsettiğim yıpranma/aşınma öyle hemen olacak bir şey değil, binlerce kilometreden bahsediyorum. O yüzden abartmamak kaydıyla istediğiniz gibi kullanın, kısa vadede bir şey olmaz.

Ama en sağlıklısı ya viteste durmak ya da hızlıca boşa almaktır (debriyajı bırakarak ve sadece düşük hızlarda).
  • orient blue  (05.10.21 12:11:41) 
Önce şunu belirteyim. Düz yolda giden araç, yokuşa falan denk gelinmediği sürece 2'den 1'e alınmaz. Araç sadece tamamen durdu ise ya da artık durmaya çok yakın ise 1'e alınır.

Giden aracı 1'e alırken zor geçer zaten. Bunu sürekli yaparsanız o şanzımanı bir süre sonra elinize alırsınız.

Sizin yaptığınız şey temelde doğru aslında. Yani araç 2. viteste ise ve 1000 devire doğru iniyorsa, gaza da basmamanız gerekiyorsa debriyaja basmanız lazım ki araç hızlanmasın. Bu arada ikinci viteste giden araç yine yokuşa denk gelinmediği sürece stop etmez. Devir iyice düştükten sonra tekrar bir miktar artarak yürümeye devam eder. Bu hız yeterli ise debriyaja basmanıza gerek yok. Ama atıyorum önünüzde bir araç var ve yavaşlıyor ya da ilerde trafik var. O zaman debriyaja basıp boşa alıp ayağınızı frenin üstüne koyarak ilerlersiniz. Trafik durunca da durursunuz.
  • himmet dayi  (05.10.21 13:20:56 ~ 13:21:17) 
Yıllık bakımda debriyaj balatası değişmez. Dizel arabada 2. Viteste debriyaja gerek yok, debriyajsız halletmeye çalış, alışırsın. Debriyaj sadece vites geçişlerinde ve kalkışlarda kullanılır, araba yarım debriyajda sürülmez, tam debriyaja alınıp boşta gidilmez. Bunlar hem arabaya zarar hem güvenli bir sürüş tarzı değil.


  • bana kedicik derdi  (05.10.21 14:30:29) 
Tam olarak aynı şeyi ben de yaşıyorum ve ben de 4-5 aylık şoförüm. Yavaşlamam gerektiğinde araç titremeye başlamasın diye debriyaj kullanıyordum. Sonradan daha uygun bir yöntem fark ettim. Debriyaja basmak yerine vitesi boşa alıyorum, ondan sonra istediğim kadar ve vites düşürmek gerekmeden frene basabiliyorum. Tekrar hızlanacağım zamansa o anki hızıma göre (ki genelde araç durmak üzere değilse 2. vites oluyor bu) uygun vitese takıp gaz vererek devam ediyorum. Gayet akıcı oluyor.

Örneğin bir kasise yaklaşırken boşa alıyorum, yavaşça frene basıyorum; araç boşta olduğu için yavaşlamaya başlama hızınız kaç olursa olsun hiç titreme olmuyor. Uygun hıza geldiğimi düşününce vitesi takıp gaz vererek devam ediyorum. Kavşaklarda da aynı şey. Kavşağa yaklaşırken boşa alıp yavaşlamaya başlıyorum, vites düşürmem gerekmediği için dikkatim kavşakta oluyor. Kavşak girişinde durmamı gerektirecek bir ortam yoksa hızıma uygun vitese takıp devam ediyorum; durmam gerekiyorsa da durana kadar frene basıyorum ve araç boşta olduğu için gayet rahat bir duruş oluyor.
  • akhenaten  (05.10.21 17:03:41 ~ 17:06:46) 
Verdiğiniz her cevap çok kıymetli oldu gerçekten. Çok çok teşekkür ederim hepinize.


  • zoque  (05.10.21 17:29:31) 
Anlattigin olayda bir yerde bir sikinti var. Gazdan cektiginde hizlanmmamasi lazim, aksine yığılır araba. Bir yerde bir yanlış var. Debriyaja basmani gerektirecek bir durum da olmamasi lazim duracak kadar yavaslamasigin surece. Ve Debriyaja neden basma ihtiyaci hissediyorsun anlamadım o kismi.
Bir seyleri yanlis yapiyorsun ama gormek lazım simdi o esnada.
Gazdan cektiginde araba hizlanmaz ama.

Baahettigin durumda gaza basmiyorsun ama arac rolanti hiziyla halen ondeki trafikten hizli gidiyor diyorsan bu durumda bir noktada debriyaja basman lazim zaten ki ya duracaksın ya da vites düşüneceksin zaten. Bunu da devir dusup arac sarsilma noktasina gelmeden yapacaksin haliyle.
  • stavro  (05.10.21 18:58:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.