[]

Yazılım kursuna kaç para verirsiniz?

Yazılım kursları veren bi şirket eğitmenlik yapmamı istedi, ders programı hazırladım ama kafamdaki yöntem mantıklı mı, ayrıca bir öğrenci olarak kaç para verirsiniz (dolayısıyla ben şirketten kaç para istemeliyim) gibi sorularım var.

Kurs 7 hafta, haftada 1 gün, günde 3 saat sürüyor. Toplamda 21 saat ders. Bir de her hafta en az 10 saat harcanması gerektiğini tahmin ettiğim ödevler olacak. Toplamda 70 saatlik ödev. Sınıf da 6 kişilik.

Kursun hedef kitlesi yeni mezun / son sınıf bilgisayar/elektronik mühendisleri öğrencileri. Veya bir şekilde hafiften kod yazmaya başlamış, ama profesyonel olmak isteyen insanlar da olabilir. Hiçbir şey bilmeyenler için değil.

Kursun amacı, 7 haftada 1 adet web uygulamasını (örn: twitter klonu) sıfırdan yapıp bitirmek. Her öğrenci kendi istediği bir uygulamayı yapacak, ben de mentörlük yapacağım. Toy project değil de production grade kod nasıl yazılır, ona giriş yapmak asıl amaç.

Kursun genel işleyiş şekli şu: yüzyüze derslerde birlikte kod yazıyoruz, ondan sonra ben o dersle ilgili bir ödev veriyorum, haftaya kadar öğrenci ödevi yapıyor. Asıl "öğrenme" olayının bu ödev esnasında gerçekleşmesini bekliyorum. Takıldığı yerlerde discord ve zoom üzerinden destek veriyorum.

Ödevler de öğrencinin yapmak istediği uygulamanın parçaları oluyor. İşte bir haftanın ödevi "üyelik sistemi" yapmak mesela. Ben derste örnek bir şey implement ediyorum, niyesini nasılını anlatıyorum. Sonra biraz değişiğini öğrencinin ödev olarak kendi uygulamasında yapması gerekiyor.

Udemy kursu gibi oturup syntax anlatmak istemediğim için böyle bir model yaptım. Karşıma birisi gelip "bak buna değişken denir" diye anlatsam elemanı dolandırıyor gibi hissederim. Ama işte BilgeAdam'da falan nasıl yapıyorlar bilmiyorum. Bir de o seviyede bir öğrenci 2 ayda bu seviyeye gelebilir mi onu da bilmiyorum.

Ne diyorsunuz, mantıklı mı, sıkıntılı noktaları neler? Siz olsanız buna kaç para verirdiniz?

Edit: tech stack node/vue/sql. Ama asıl olay bu teknolojilerin en ince ayrıntılarını öğretmek değil, uygulama geliştirmeyi öğretmek. "Ay tamam for loop nedir biliyorum ama buradan uygulama yapmaya nasıl geçeceğiz" sorusuna cevap vermek yani.

 
Valla hocam bence direkt ogrenciye bagimli olmak yerine olayi bisekil merkezilestirip ortak hareket etmek daha mantikli. Yani sen gidip herkes istedigi projeyi secsin dersen ortada bir sikinti olur. Genelde zaten yeni mezunlarin sikintisi ogrendiklerini, bildiklerini nasil gercek calisma ortamina uygulayabilmeleri ile alakali oluyor. X projenin klonunu zaten her yerde bulur.

Bir de onu gectim her ogrenci farkli bir proje secerse bu da senin derste anlatacagin olaylari karmasiklastirir. Derste anlattigin sey 5 ogrencinin projesinde varsa ancak digerinin projesinde yoksa ne olacak? Ya da birinin projesi gercekten cok basit digerinin oldukca zorsa ne olacak? falan filan.

Kisaca dusuncen guzel ancak isleyis olayinda sikinti var. Verecegim para da senin yapacagin programa, onu nasil yapacagina ve o programin bana en son verecegi ciktiya gore degisir. Yani gidip klasik monolitik sekilde yapacagim twitter klonu bana farkli seyler katar, microservis mimarisi ile yapacagim klon bana farkli seyler katar. O yuzden net bisey soyleyemem.
  • j r r tolkien hayrani  (03.10.21 17:09:36) 
@tolkien, ya ben de ilk kez yapacağım böyle bir şey, o yüzden uygulamada nasıl olur hiçbir fikrim yok.

Ama "herkes kendi projesini seçsin" olayının amacı zaten ezbere bir şey anlatmaktan ziyade, insanlar bildiklerini kendileri uygulamayı öğrensinler, pratik etsinler diye.

Projeleri tamamen serbest bırakmayıp, çeşitli kısıtlar getirerek belki o zorluk/basitlik olayının önüne geçebilirim belki. Misal "video streaming uygulaması yapmıyoruz arkadaşlar :D" gibi.

Microservis vs gibi olayları da teorik olarak anlatmayı düşünüyorum, ama pratik yaptırmayacağım. Junior elemana kubernetes'ten girmek ağır olur ya. Docker olacak ama vakit kalırsa.
  • plutongezegendegilmi  (03.10.21 17:18:19) 
haftada 1 gün bence az bir süre farklı farklı projelerle ilerlenecekse. kurs süresince ortak bir projeden ilerlemek daha mantıklı gibi. öğrenciler istedikleri projeleri seçeceklerse de onun kursun bitirme ödevi gibi bir şey düşünülebilir.

ben olsam git ve github fundamentals de öğretirim ve ödevleri oradan takip ederdim. zoom veya discord üzerinden iletişim yerine oraya açılan issuelar üzerinden tartışarak nelerin yapılması gerektiğini anlatırdım.

fiyat konusu tamamen senin kendi saatine biçtiğin değer ile ilgili bence. çünkü standart kurs gibi ilerlemeyeceksin. bilgeadam c# kursu için falan 12-13 bin lira istiyordu galiba ama hocalarına ne kadar para veriyor saatlik o konuda bilgim yok.
  • duyulmasi gerektigi kadar  (03.10.21 17:40:26) 
Valla hocam bence ortak proje daha mantikli. Hani herkesin tasarimi, dizayni falan serbest olsun ancak tek proje uzerinden isleri ilerletirsen senin icin de cok daha kolay olur. Ogrenciler icin de iyi olur cunku hem daha cok detaya girebilir hem de daha fazla ise yarar onerilerde bulunursun. Docker da muhakkak olsun bence cunku hem neredeyse bir standart haline geldi hem de kurs iceriginde direkt olmasi kursu daha cazip kilar. Daha fazla para kazanabilirsin yani :D Projeleri bir de bisekilde bulut uzerinde deploy olaylarina falan girisirsen o da sana daha fazla cazibe ve para olarak doner.

Tech stack zaten guzel bunu bir de iste docker, aws, nosql gibi seylerle de suslersen illa bir rakam vereceksem sanirim ogrenci basina en az 5 bin alirdim ben.
  • j r r tolkien hayrani  (03.10.21 17:42:58) 
Soruya cevap değil ama ben kursun adını alabilir miyim özelden bajganım. İşşalla istanbuldadır.
Bunun aynısını udemy den, başka bir platformdan yapmayı düşünürsen de bir yoklarsan çok sevinirim. Hep isterdim pluton bajganım anlatsın biz dinleyelim.

  • Giovanni Pipitto  (03.10.21 18:19:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.