[]

"blokaj var"

evet formula 1'den bahsediyorum. serhan acar ne zaman bi duman görse "blokaj var", "blokaj geldi" diye illa ki söylüyor. hiç kaçırmıyor ama. blokaj denilen şey, adam sert fren yapıyor ve tekerlek kilitlendiği için lastiklerden duman çıkıyor, bu değil mi?

yani bunu illa çok önemli bir şeymiş gibi belirtmenin, hiç ama hiç kaçırmadan aşırı gerekli ve önemli bir şey gibi söylemenin bir anlamı var mı? lastiği kilitleyip duman çıkarmak lastiğe lokal bir zarar veriyor, yanık bölge oluşturuyor olabilir de yani e yarış abi bu, yani böyle hızlı bir yarışta adamın fren yapıp duman çıkarması normal bir şey değil mi ya? yarışı etkileyip lastiği patlatacak kadar manyak bir aşınma olmadıktan sonra her gördüğün frenden çıkan dumana "blokaj geldi blokaj aha blokaj oldu" diye vura vura söylemenin sebebi nedir?


 
Blokaj f1'in basit hatası gibi bişey. Blokaj olduysa geç fren yapmış olduğun anlamına gelir, bu da çizgiyi kaybetmene ve hatta arkandakine geçilmene sebep olabilir.

Blokaj olunca zaman kaybı kesindir, peş peşe giden pilotların önde olanı blokaja düşerse arada zaman farkı azalmış olur ve arkadaki yaklaşır. Dediğim gibi, f1'in basit hatalarından biri ve geçişe imkan veren bir gelişme olduğu için vurguluyor olabilir.

Her blokaj bir aksiyona sahip olmasa bile pilotun temposu hakkında da bilgi verebilir.
  • Bruce  (27.09.21 00:50:43) 
taamam basit hata, geç frenleme, geçişe imkan verecek bir durum, lakin hani blokaj yüzünden sıra kaybetme riski vardır, kıçından takip eden adam iyice yaklaşır falan anlarım.

hamilton bomboş yolda tek başına giderken virajda duman çıkarıyor, "hamilton'dan blokaj geldi". lan gelsin nolacak yav, önü boş arkası boş, bi an hata yapıp yanlış frenledi duman çıkardı. yani çok önemli bir haltı söylüyor gibi bunu belirtmesini hiç anlamıyorum.
  • kibritsuyu  (27.09.21 01:03:22) 
Blokaj lastik ömrünü cok ciddi etkilediği için söylüyor. Cok sert blokajlarda lastik bile degistirmek gerekebiliyor. En yakin ornek yanlış hatırlamıyorsam bir iki yarış önce Sainz’dan gelmişti. (Perez de olabilir çok emin olamadim.)


  • zor azizim zor  (27.09.21 07:11:42) 
blokaj yapıldığında lastik ömrü ve performansı çok ciddi oranda etkileniyor. o blokaj sebebiyle belki %10 daha az performans olacak belki 5-10 tur erken pite gelmesi gerekecek, bunların hepsi ayrı parametre.


  • biergarten  (27.09.21 08:15:16) 
hocam diyorsun ya "önü boş arkası boş yapsa nolacak diye" bu tamamen lastik ömrünü etkilediği için özellikle vurgulanıyor. çünkü birkaç tur sonra hamilton piste erken girerse "nalaka ya nasıl tüketti abi o lastikleri" diyemezsin blokajı gördüysen. kendi hatasıyla lastikleri yemiş dersin. basit ama oldukça önemli bir durum bence. vurgulanması da gerek.


  • ilgeru  (27.09.21 09:11:26) 
elin ingilizi de azerisi de böyle. azeriler o esnada ooo 'bu gidişatla lastik geberik' deyip duruyor. gerçi geçiş olduğunda da vettel pis çaktı diyolar. genel kaba bir tavır da var.


  • onemoremile  (27.09.21 09:17:19) 
Konunun eğitimini almış biri olarak blokaj lastik ömrünü etkiliyor daha da kötüsü araçtaki diğer lastik ile arasında bir fark oluşmasına neden oluyor, yol tutuş her iki tarafta farklı olunca hem aracın dengesi değişiyor hem de kerblerde daha az yol tutuş olduğundan yanık lastik ile oralara taşıldığında da daha öncekinden farklı bir his oluşur sürücüde (zamanla yanık bölge traşlanır ve hissiyat iyileşir genelde). Ayrıca sürücü bu iki taraftaki yol tutuş farkından dolayı kendini biraz daha güvenli moda alabiliyor bu da tur derecelerinin düşmesine hatta pilot hissiyattan hoşnut değilse daha erken bir pit stratejisine geçmesine neden olabilir. Bu nedenle blokajın ne kadar kaçınılması gereken bir şey olduğunu şuradan anlayabilirsiniz; bazen imkan varsa blokaj yaşamaya devam edip virajı almak yerine kaçış alanını kullanırlar (ki kaçış alanları hem daha az yol tutuşa sahiptir hem de bazen ciddi zaman kaybı olabilecek alanlardır). Yarışta belki de en önemli şey sürücünün araca tam güvenidir 0,3 saniye kazandıracak ön kanat ile sürücünüz kendini rahat hissetmiyorsa yarışamazsınız diğer taraftan aero olarak 0,1 saniye yavaş gidebilecek bir pakette sürücü kendini daha güvende hissediyorsa 0,2 saniye kazanabilirsiniz.


  • bartholomew87  (27.09.21 11:12:22 ~ 20:59:31) 
Teknik detayları zaten anlatılmış. Ben Serhan Acar'ın gereksiz abarttığını düşünüyorum. Antrenman seanslarında bile herhangi bir pilot en hızlı turu atınca bağırmaya başlıyor. Q1-Q2 seanslarında da keza öyle. Aksiyona kendini fazla kaptırıp gereksiz yerlerde çok yükseliyor. Heyecanını falan anlıyorum da bazen bu heyecanı yüzünden ekrana yansımayan hatta yansıyanları bile kaçırabiliyor. Önünde zaman ekranı varken "ikinci sektörde sarı bayraklar var, henüz nedenini göremedik" falan diyebiliyor. Halbuki zaman ekranına baksa iki pilotun geriye düştüğünü görüp temas ettiklerini rahatlıkla anlayabilecekken bu gibi şeyleri çok fazla kaçırıyor.

Neyse, uzun lafın kısası bazı ufak şeyleri de çok büyük aksiyonmuş gibi anlattığı için çok önemli bir detay sanabiliyor izleyenler de. Halbu ki blokaj her pilotun sayısız defa yapabileceği çok ufak ve basit bir hata.
  • himmet dayi  (27.09.21 13:25:52) 
Evet çoğu blokaj önemsiz ama ben Schumacher'in bir blokaj sonrası çok hızlı bir yere çarpıp ayaklarının kırıldığını hatırlıyorum. Bir çok spin blokaj sonrası olabiliyor. O heyecan blokaj için değil daha çok her an daha önemli bir aksiyon olabilir heyecanı.


  • boray eris  (27.09.21 14:02:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.