[]

Belli bir dönemde belli bir hastalığın yaygınlaşmasına salgın denebilir mi

Atıyorum 1870'ler boyunca hollanda'da aids hastalığı çok yaygınlaşıyor ve devlet aids ile mücadele için acil eylem planları yapıyor. Bu durumda aids hastalığına salgın denebilir mi?

Burada önemli olan hastalığın ne olduğu değil. Demek istediğim, herhangi bir ölümcük hastalık belli bir dönemde toplumun büyük çoğunluğunu tehdit ettiğinde salgın olarak adlabdırılabilir mi?


 
Deniliyor zaten.
Hiv icin epidemic lafi kullanıliyor. Who "global epidemic" diyor.
Kısacası evet.
  • logisticsmanager  (22.09.21 23:35:00) 
Şimdi hastalık var hastalık var, salgın için hastalığın bulaşıcı olması gerekiyor, covid gibi veba gibi. Koşullar nedeniyle kanser vakaları hızla artsa bu salgın sayılmaz


  • freebird5406_2  (23.09.21 00:00:37) 
Aids üzerinden gidelim. Zührevi bir hastalık. Neticede ilişkiye girilmeden aids kapmıyor insanlar (tam öyle mi bilmiyorum, öyle varsayalım).

İnsanların ilişkiye girmesine bağlı bir hastalığın yaygınlaşması salgın midir?
  • osuran imam  (23.09.21 00:14:44) 
Öncelikle aids'i yanlış kullanıyorsunuz. HIV virüsü insanlar arasında geçer ve "kapılan" şey budur. AIDS bu virüsün yol açtığı hastalığın en son ve ölümcül halidir. Günümüzdeki hiv pozitif kişilerin çok ufak bi kısmı (tedaviye uyum göstermeyenler, ilaçlarını kullanmayanlar vs) aids seviyesine geliyor.

HIV epidemisi denebilir tabii ki Coronavirüs epidemisinden bir farkı yok virüs olduğu için.

Ayrıca kan yoluyla da bulaşır HIV. Kan bankalarındaki kanlar HIV yönünden taranır. Ama mesela ortak iğne kullanan eroin bağımlılarında bulaş olabilir
  • nundu  (23.09.21 00:42:53) 
E peki her yıl mesela şu kadar insanın ölümüne yol açan hastalıklar var. Bunlara neden salgın hastalık denmiyor? Yoksa deniyor mu?

Kimisi "sadece enfeksiyon hastalıkları için kullanılır" diyor, kimisi diğer hastalıklar da olabilir diyor. Hangisi doğru anlamadım.

Pandemi epidemi farkı coğrafi bir fark sanırım. İkisi de neticede salgın hastalığın kitlelere yayılmasını tanımlıyor. Orada bir fark yapmıyorum. Ondan ziyade her hastalık yaygın hale gelirse salgın olur mu olmaz mı, bunu anlayamadım.
  • osuran imam  (23.09.21 00:56:34) 
eğer hastalığın görünmesinde artış olursa salgın denebilir. Mesela uyuşturucu kullanılmasına bile salgın denebiliyor crack epidemic ya da heroin epidemic diye bakabilirsiniz. Cancer epidemic de olabilir tabii ki eğer bir artış durumu olursa, ama genelde tarihte salgınlar bulaşıcı hastalıklar olduğu için o şekilde bi anlam kazanmış.


  • nundu  (23.09.21 14:13:26 ~ 14:13:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.