[]

sigortayla alakalı iş ve staj

Bir yerde sigortalı çalışırken başka bir yerde staj yapılabilir mi




 
konu beni de ilgilendirdiği için soruyu takibe aldım.

@sivrisinek; sıkıntının staj yapılan yerin sigorta yapmasıyla ilgili olduğunu sanmıyorum. Sorun geçen yıldan itibaren staj yapan öğrencilere "iş kazası ve meslek hastalığı" sigortası yapılıp, primleri okul tarafından ödeniyo.

"5510 sayılı Sosyal Sigortalar v Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5.maddesi b bendi uyarınca “yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulacak öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca aynı kanunun “prim ödeme yükümlüsü” başlıklı 87.maddesinin birinci fırkası (e) bendinde “yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulacak öğrenciler için öğrenim gördükleri yüksek öğrenim kurumu” tarafından primlerinin ödeneceği belirtilmektedir."

Yardımcı olmak isteyen arkadaşlar tırnak içinde yazdığım kısmı da göz önünde bulundururlarsa seviniriz.
  • lazor  (03.06.10 15:05:37) 
anladığım kadarı ile sen zorunlu bir staj yapma durumundasın. staj olması için sigortalı olman lazım ve durum net: bir kişi iki farklı yerde sigortalı olamaz. yani sen formaliteden kendini orada yani staj yapman gereken yerde sigortalı gösterip çalıştığın yerde sigortasız görünmelisin. lazor un anlattığı şeylerde doğru yeni düzenlemeler ile bu hale geldi ama sanırsam senin derdin başka. işinden çıkmadan sigortalı staj durumunu ortadan kaldırmak istiyorsun. bu da mümkün değil. ancak anlattığım şartları iki taraf da kabul ederse bunu yapabilirsin. yani bir işveren sigortasız senin çalıştırmayı diğer işverende seni sigortalayıp stajyer olarak göstermesini kabul edecek. eğer formalite bir staj yaparsan büyük ihtimal adam senden sigorta parasını tahsil edecektir.


  • seyduna6687  (03.06.10 15:35:20) 
Öncelikle çalıştığınız yer dışında başka yerde sigorta yaptırılamaz. Bu sahte sigortalılıktır ve eğer denetimlerde tespit edilirse sigortalılığınız iptal edilir ve kullanılan tüm sağlık harcamaları geri alınır ve ödenen primler sgk'ya kalır.

Staj konusu da zorunlu stajyerlikte zaten okul öder. Zorunlu olmayan stajda da herhangi bir işçide farkı olmadan tüm sigorta kollarına tabi olunmak zorundadır.
İki yerde birden çalışırsan ikisinden birden sigortalı olabilirsin bunun çalıştığın saatle bir ilgisi yok ama 1 aylık toplam prim ödeme gün sayın 30 günü geçmez.

Bir yerde sigortalı çalışırken ikinci bir yerde zorunlu olarak staj yapıyorsan eğer, işyerin normal sigortanı öder(çalıştığın gün kadar) staj yaptığın yerde de okul, iş kazası ve meslek hastalığını öder. Çünkü orada staj yaparken de iş kazası geçirebilirsin o zaman sana staj yaptıran okul bundan sorumlu olacağı için iş kazası ve meslek hastalığını ödemek zorunda. Ancak bunlar zorunlu stajyerlikte geçerli tabi.

Saat olayına gelince de aylık toplam çalıştığın saati 7,5'a bölüp kaç gün çalıştığını bulacaksın. O kadar gün prim ödenecek.
  • nik1  (03.06.10 15:57:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.