[]

İthalat ihracat ticaret vb hakkında soru

Merhabalar öncelikle ekşi duyuru geri gelmiş çok sevindim :)
Ticari deneyimi olmayan birisi olarak, İngiltere'de bir şirket kurdum. B2B sitelerinden de bir kaç müşteri buldum. Müşteriler BAE, İngiltere ve bazı Avrupa ülkelerinde. Ben aracı firmayım, mal Türkiye'de üretici tarafından müşteriye yollanmak üzere yüklenecek. Sorularım şöyle:
1) Bu durumda müşterimin, üretici fiyatını ve üreticinin de son müşteriye verdiğim fiyatı görmesini engellemenin yolu var mı? Uygulamada nasıl yapılıyor?

2)Türkiye'den çıkışta gümrük işlemleri yapılırken benim kestiğim faturanın mı malın üstünde olması gerekiyor? Bunu kim yerleştirecek onun üstüne?

3)Bir de bu medikal malzemeden Türkiye'den ihraç edilirken hibe alınıyor DMO'a. İhracatçının izin belgesi olması gerekiyor. Üreticinin muhtemelen belgesi var. Bunu kullanabilir miyim? Bunu kullandığımda İngiltere'deki şirket için sorun olur mu?

Pratikte uygulama hakkında bilgisi olan var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim.

 
1- müşteriniz nasıl olur da üretici fiyatını görebilir yada satıcı müşteri fiyatını ?

faturayı siz kesiyorsunuz değil mi ?
sorunuz da mantık hatası var.
sizin kestiğiniz faturayı sadece sizin müşteriniz görecek, yani müşteri alış yaptığınız firmayı göremez ve malı site satan müşteri adını göremez.
çünkü sizin faturanız zinciri kopartıyor.
aksi takdirde ticaret olamazdı.

2- gümrükleme firması ile görüşün bunlar gümrük işleri.
türkiye'de firmanız olsa idi türkiye'deki firma faturayı gümrükçüye iletecek ve bu fatura çıkışta kullanılırdı.
sizin ki transit ticaret olacak...

3- kafanız biraz karışmış.
türkiye'de bir firmanız yok değil mi ?
o zaman nasıl hibe alabilirsiniz.
ingiltere'de kurulu bir şirkete türkiye cumhuriyeti hibe veremez.

bir de dmo hibe vermez zaten.
  • asli_1986  (19.09.21 14:11:57) 
@ asli_1986 yanıt için çok teşekkür ederim.

1- Türkiye'de firmam yok. Faturayı son müşteriye ben elektronik olarak keseceğim. Mal Türkiye'deki üreticiden çıkacak (aslında ben de bir anlamda onun müşterisiyim). TR'den yükleme evraklarında malın değerini gösteren bir fatura olmak zorundadır diye düşündüm. Bu fatura benim faturam olursa, yüklemeyi yapan üretici bu fiyatı görecek. Eğer üreticinin faturası ile yüklenirse bu sefer son müşteri üretici fiyatını görecek. Fiyat görünmeden bu işlem yapılabilir mi onu merak ediyorum.

3- Burda eksik ifade etmiş olabilirim. Hibe almaktan bahsetmiyorum. TR'de firmam yok. Ancak malın ihracatına 2 senedir bir düzenleme geldi. 3 adet yurtdışına mal satıyorsanız, 1 adet hibe olarak da DMO'ne hibe olarak veriyorsunuz. Bunun maliyetini ben karşılıyorum tabi ki. Ama bu işlemi yapabilmek için de Türkiye'den gönderen firmanın özel izin belgesi kullanılmak zorunda.
  • cell_in  (19.09.21 14:27:55) 
1- sizin faturayı müşteriniz görür, satıcı sizin faturanızı göremez.
gümrükten mal çıkışı sizin fatura ile yapılır.

3- hayır böyle bir hibe durumu yok, ilk defa duyuyorum, siz ingiliz firması olduğunuz için istisna koşullarından faydalanırsınız.
  • asli_1986  (19.09.21 14:57:42) 
Urunler ureticinin evraklariyla musteriye ulasirsa her turlu gorur.bu durumda uretici hibeyi yaptiktan sonra mali antrepoya cekersin,oradan kendi faturanla ihracatini yaparsin.ikinci durumda mali sen kendi firmanin adina yurtdisina cikarirsin.istedigin ulkede millilestirip orada musteriye kesersin.ama bu ingiltereye getir,oradan gonder nakliye maliyeti demek.

Bahsettigin urun maske sanirim.bizim musteriler turkiyeden aldiklari maskeleri bulgaristana bana gonderiyorlar,daha sonra istedikleri musterilere ben buradan onlarin evraklariyla gonderiyorum.ithalati bulgaristana yapip daha sonra avrupaya ve ingiltereye gonderiyoruz.
  • duptıs  (19.09.21 16:14:56) 
kingcyrax'a da danışın derim hocam.


  • feel the blanks  (19.09.21 17:17:59) 
@duptıs ve @feel the blanks yanıtlar için çok teşekkür ederim.
@duptıs aynı sizin dediğiniz gibi düşündüm ama iki kez kargo maliyeti olacak bu şekilde UK dışındaki alıcıya gönderirken. Ürünler de maske, koruyucu ekipman vs hepsi de hibeye giriyor.

  • cell_in  (19.09.21 18:05:35) 
Temizi turkiye gumruk antreposunda al,oradan kendin gonder.

Birde hibe falan islerine sen karisma,maliyetin cok yukselir.hibenin halloldugu sekilde iste urunlerini.benim anlasmalarim bu sekilde,hibeye falan karismiyorum,net fiyatla musterimin adina bulgaristana ithal ediyorum.bir tiri buraya getirip hangi ulkeye ne kadar gidecekse ayirip gonderiyorum.depoda surekli urun oluyor musteri istediginde bir gunde ulastiriyoruz.
  • duptıs  (19.09.21 18:16:05) 
@duptıs size mesaj attım ama sorun var sanırım gitmiyor.

Hibe konusunda şöyle düşündüm, üretici bana satarken fiyata hibe maliyetini yansıtacaktır yani onu kabullendim. Net fiyat alacağım ama illa ki TR fiyatı gibi olmayacaktır değil mi :(
Türkiye'de gümrük antreposuna aldığımda, İngiltere'deki şirketin adı ile çıkışını yapabilir miyim artık hibe vs işlemi olmadan? Bu detayı biliyor musunuz acaba? Bir de antrepoda bekletmek çok maliyetli bir şey midir?
Sizin bildiğiniz iş diye sormak istedim, yanlış anlamayın sizle yarışamam zaten muhtemelen baya yüklü alım yapıyorsunuz :)
  • cell_in  (19.09.21 19:01:28) 
Simdi baktim dedigin gibi mesaj sistemi henuz olmamis,baslik gelmis ama devami yok.

Hibeyle alakali bazi oynamalar oluyor.o yuzden sizden daha avantajli olabilirler.tam olarak 1/3 binmez uzerine.ben bizim istanbul ofisine nasil en kolay halledilebilecegini sabah sorarim.size bilgi veririm.

mlbg@abv.bg ye bir mail atarsan iletisim daha kolay olur.
  • duptıs  (19.09.21 19:20:51) 
@duptıs mail attım, teşekkür ederim.


  • cell_in  (19.09.21 19:42:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.