[]

İş değişikliği - Brüt Maaş

merhabalar.

2021 senesinde ilk defa brüt maaş ile tanıştım. Bundan önce hep net maaş alıyordum.

15 gün sonra iş değiştireceğim,

sorum şudur,
brüt maaşta alınan maaş vergi ve kesintilerden dolayı yıl sonuna doğru azalır ya, yeni firmaya geçtiğimde ve yeni firmamdan alacağım ilk maaşta (ekim sonu kasım başı gibi) yıl sonuna doğru düşen maaş gibi mi maaş alacağım ? yoksa iş değişikliğinden dolayı sıfırlanma olup yeni başlamış gibi mi maaş alacağım ?

bundan dolayı sgk'ya gitmem vs gerekir mi ?

bilmediğim olay, yardımcı olursanız sevinirim.
teşekkürler.

 
Yeni başlamış, yani ocaktaki maaşınız gibi alacaksınız, herhangi bir yere de gitmenize gerek yok. hayırlı olsun.


  • va  (03.09.21 13:09:14) 
Yıl ortasında iş değiştirdiğiniz zaman gelir vergisi kesintisiyle ilgili bizim işyerinden bir arkadaş sorun yaşamıştı. Sonradan ilave vergi çıkarttılar. Yeni başlayacağınız yerdeki İnsan Kaynakları birimi konuyu biliyordur büyük ihtimalle, sizi yönlendirirler diye düşünüyorum.

www.dunya.com
  • pispinti  (03.09.21 13:22:36) 
gabe +1 ama bu beyanın sorumluluğu işçiye verildi, şirket bunun peşine düşmek zorunda değil. risk almamak adına kümülatif vergi matrahını beyan etmen daha iyi olur yeni işine. söylendiği gibi bu sebepten dolayı mağdur olanlar oldu. herkesin %100 peşine düştüler mi bilmiyorum tabii, riski göze alıp almamak senin elinde, yakalanırsam toplu öderim nolcak diyorsan bilemem tabii.


  • Bruce  (03.09.21 13:43:04) 
3 sene önce işe girince bir arkadaşım beyan etmedi bir sıkıntı olmadı ama 1 sene sonra şirket böyle böyle bir durum var sorumluluk size ait diye mail atmıştı. ha sonrasında yine beyan etmedi üstünden 2 sene geçti bir sıkıntı çıkmadı.


  • bigcaptain  (03.09.21 13:54:05) 
yeni işyerinin devreden kümüle vergi matrahını istemiş olması lazım aslında..

vermedilerse verin, ilerde sıkıntı yaşamayın.
  • benaslinda  (03.09.21 14:04:34) 
@tangoalfa hangi sayfada bu yazıyor, yardımcı olabilir misiniz.


  • liberal  (03.09.21 14:33:32) 
Sizin için sorun çıkmaması için işin doğrusu sizin son bordronuzu yeni iş yerinize vererek mevcut kümülatif matrahtan devam etmelerini sağlamak. Bu olduğu zaman işveren değişikliği nedeni ile eğer mevcut geliriniz belirlenen barajı aşıyorsa ve beyanname verseniz bile vergi borcunuz çıkmayacaktır. Bu durum @tangoalfa'nın paylaştığı rehberin 22. sayfasında yazar.

Ayrıca, kümütalif matrahına devam edilmesi durumunda, brüt üzerinden çalışıyorsanız evet maaşınız yıl sonunda olduğu gibi düşecektir, verginiz o an bulunduğunuz yüksek dilimden kesilecektir.

Ancak, şirketlerin yeni başlattıkları kişilerin matrahını kaldıkları yerden devam ettirme zorunlulukları bulunmuyor ve kendi vergi kalemleri de arttığı (özellikle net üzerinden anlaşılan durumlarda) ve iş kolaylığı için bazı şirketler kümülatifinizi doğrudan 0 olarak başlatıyorlar.

Bu durumda, maaşınız en düşük dilimden vergilendirilecektir ve elinize yüksek maaş geçecektir. Ancak, eğer iki çalıştığınız yerde de ayrı ayrı olarak kümülatif vergi matrahı olarak belirtilen rehberdeki kazanç sınırlarını aşıyorsanız, takip eden yılda beyanname vermeniz ve aradaki farktan dolayı oluşan vergi miktarını ödemeniz gerekir. Bunun nasıl hesaplanıp, nasıl olacağı yine o rehberde yazar. İki yerden sadece birinde barajı aşıyorsanız beyanname ve ek vergi olayı söz konusu olmayacaktır.

Peşine düşerler mi diyenler için, evet geç de olsa peşine düşüyorlar zira Vergi dairesi için tespiti çok kolay bir durum, bir kaç yıl sonra olsa bile geliyorlar. Ama sizin kümülatifiniz kaldığı yerden devam ettirildiyse veya iki yerden birden aldığınız kazanç sınırı aşmıyorsa zaten vergi kaybı olmadığı için soruşturmazlar. Benim de 2017 yılı kazancım için 2020'de yazısı geldi, uğraştım ama sonuç pek de değişmedi.

Sonuç olarak, bu durumların takibi ve eğer gerekiyorsa beyanname ve ek vergi sorumluluğu çalışanın üzerinde, bu nedenle de şirket insan kaynakları ile de iletişimde kalarak kendinizi güvenceye almanız gerekmekte.
  • yeninesiltupcu  (03.09.21 15:41:37) 
Arkadaşlar bence kimse başım agrımasın diye bunu yapıyor ama 22. sayfada bu yazmıyor.

Örnegin aylımk brüt 9.000 alan biri diyelim ve kasım sonu işten ayrıldı ve 1 aralık'ta yeni bir firmada işe başladı. Bu kişinin vergisi %15'ten başlar.

Bu kişiden 15 yerine 35 falan kesilirse bu kişinin alacagı maası haksız yere kesmiş olunur.
  • liberal  (03.09.21 16:40:01) 
yani tekrar anlatmaya gerek yok sanırım ama o sayfada 1 yıl içerisinde 1'den fazla işveren ile çalışırsanız, kazancınızın sınırlarına göre ek vergi ödeyip ödemeyeceğiniz ve beyanname sonrasında ödeme yapacaksanız hangi matraha göre olacağı yazar. Kimseninin ne kadar aldığını bilmiyoruz, bu nedenle de ihtimalleri göz önünde bulundurmanız için yazdık zaten.

Ayrıca orada ve benim de yukarıda yazdığım üzere eğer yeni geçeceğiniz işyerindeki ve şuana kadar çalıştığınız iş yerindeki vergi matrahlarınız yıl içerisinde her ikisi de ayrı ayrı (ikisinin toplamı değil) 53.000TL'yi aşmayacak ise (2021 yılı ikinci vergi dilimi sınırı) zaten ek vergi söz konusu olmayacaktır. Kümülatifiniz 0 dan da başlayabilir.

Daha da anlamayana açıklaması:

vergialgi.net
  • yeninesiltupcu  (03.09.21 18:12:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.