[]

Hazır yoğurt

Hazır yoğurtlarda sağlık açısından zararlı olabilecek şeyler var mı? Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Klasik markalar mesela.

En iyisi evde yapmak heralde ama her zaman mümkün olmuyor.


 
tabi ki var öncelikle içinde koruyucu madde var. ayrıca probiyotik yok içinde.
sütçüler ev yogurdu yapıyor. kilosu 5 tl bizim sütçü satıyor.

  • sizofren06  (19.08.21 10:26:42 ~ 10:27:18) 
ev yoğurdunu kaynattıktan sonra içinde yararlı bakteri kalıyor mu emin değilim. hazır yoğurtla çok bir farkı kalmıyor bence.


  • xrated  (19.08.21 10:32:37 ~ 10:32:55) 
yoğurt konusu karmaşık bir konu ancak market yoğurtları bence ev yoğurtlarından daha temiz. mahalleden aldığın sütü yüksek ısıda kaynatıp tüm bakterileri öldürüyorsun. ancak hazır yoğurtlarda süt pastorizasyonla bakterileri koruyor, bence sütlerden örnek alınarak daha kontrollü kaynatma yapılıyor. mesela pınarın doğal yoğurdu var, içinde maya ve süt var.
her yoğurtta koruyucu yok. içindekilere bakarsanız görürsünüz. sokaktan aldığınız süt hangi ortamda sağıldı? hayvanın durumu ne? en azından güvenilir markalar sütlerden örnek alıp içindeki kültür vb. şeylere bakıyor.
www.pinar.com.tr

o kadar çok değişken var ki. hayvan hasta mı? hazır yem mi yiyor? hangi ortamda besleniyor vb. daha kiritik kontrolü zor değişkenler var.
  • mikahakkinen  (19.08.21 10:59:18) 
Denetimsiz, temizliğinden emin olmadığım çiğ sütle yapılmış yoğurtlardan iyi olduğunu düşünüyorum.


  • kobuzchu kiz  (19.08.21 11:00:10) 
bilinen buyuk firmalardan alirsaniz kaynagini bilmediginiz sutle yapilan yogurttan daha steril ve saglikli olacaktir. yonetmelik geregi piyasadaki yogurtlara sut ve yogurt kulturu disinda bir madde eklenmesi yasak zaten. koruyucu filan yok yani.


  • in vino veritas  (19.08.21 11:07:32) 
@kobuzchu kiz ın yazdıklarını bir adım ileri taşıyayım.

Geçenlerde bir yazı okudum. Et ve sütünden faydalandığımız hayvanlarda iç parazit olmasın diye dönem dönem bir ilaç kullanılırmış. Et ve sütten insana geçişli bir ilaçmış. İlacın kullanımı kesildikten bilmem ne kadar sonra ancak hayvan kesilebilirmiş. O dönemde sütü de içilmemeli kullanılmamalı ve dökülmeliymiş.
Besiciden süt alan firmalar sütü tahlil eder, ilacın kalıntısı varsa sütü döker, besiciye para ödemez imiş.

Bunları okuyunca ben kendimi çok zorladım. Ama bu ilacı kullanan yurdum besicisinin 'Ben bu ilacı kullandım, bu ilaç insan sağlığına zararlı, ben bu sütü dökmeliyim' diyebileceğine kendimi hiç bir şekilde ikna edemedim.
  • Mirket  (19.08.21 11:12:02 ~ 11:13:41) 
@Mirket +1 yurdum besicisi. kurbanda hamile hayvanı kilolu diye satan çakal. süte bol bol su katar. köylüden aldığım hiç bir üründen ben verim alamadım. sürekli kazık yiyorum.


  • mikahakkinen  (19.08.21 11:15:05) 
ilginc bir sey yok.

Zaten yogurt kadar abartilan bir besin de yok bence.

icindeki degerler acisindan sutten neredeyse hic farki yok, %90'i tamamen su.

O bakterileri neden direkt almiyoruz hic anlamam, bosuna aksam yemeginde sut tuketip saglikli bisey yedik diye seviniyoruz.
  • divit  (19.08.21 11:24:57) 
Kendi yazdıklarımı ben de bir adım ileri taşıyayım, üşenmiştim uzun uzun yazmaya.

Babam köyde yaşıyor, koyunları var. Hemen yan evdeki kuzeninin de inekleri var. Yani direkt birinci elden duyduğum bilgiyi aktarıyorum ve @mirket'in dediklerine tamamen katılıyorum. Köye günlük gelip süt alan firmalar var, sütü tahlilden geçirip standartlarına uyuyorsa alıyorlar, uymuyorsa almıyorlar. O almadıkları sütü kendi de kullanmayan besiciler olduğu gibi şişeleyip pazara götüren, satan da var. Sonra alıp "ay çok doğal, sağlıklı" diye yoğurt yapıyor millet.

Antibiyotik ya da bazı ilaçları kullanırken baytar "ilaç bittikten sonra 3 gün hayvanın sütünü kullanmayın" diyor mesela, bizimkiler o sütü kedilere köpeklere bile vermeden döküyorlar. Mahalle kenarındaki bakkalda satılan sütte buna dikkat ettiklerini hiç sanmıyorum ben.

Aynı şey yumurta, köy tavuğu, kasap sucuğu, bal vs için de geçerli. Köylüden alıyoruz, doğal denen hiçbir şeye fazla güvenmiyorum. Yine örnek vereyim, bizim köyün bağlı olduğu ilçede çok güzel sucuk yapan yerler var. Gittiğimizde kasap sucuk almak istedim, babam "siz nereden alacağınızı bilmezsiniz, ben alırım" dedi. Çünkü köy köy gezip hasta hayvanları ucuza alan, onların etiyle sucuk yapan kasap varmış, biliyor tanıyor. Sonuç olarak, denetimlerin mükemmel olduğunu sanmıyorum, eminim o denetimlerin etrafından dolanan üreticiler de vardır ama yine de hazır yoğurt, pastörize süt daha iyi.
  • kobuzchu kiz  (19.08.21 11:28:55) 
Abi ben Fransa'da pazar görünce "millet bunu dogal falan diye alıyor ama nereden bilecegiz bu dayinin lidl'dan alip burada satmadigini" demistim. Bunu Türkiye için x 10 diyorum.
Nereden bilecegiz arta kalan, firmaların almadığı malzemeyi dogal vs diye cakmadigini? Kontrol falan zaten yok yani bu dogal zimbirtilarda.

Açıkçası Avrupa'da biyolojik ürünler var. Adamlar testlerden gecip, sertifika alip biyolojik diyor. Yoğurdun falan da biyolojik hali var ama tabi türk yogurdu yok anca Yunan yogurdu. Neyse envai çeşit ürün bio sertifikali. Bu bile bazen yeterli değil ya neyse. Ha bazi yerler var bildiğin serasi var orada gelip satiyor. Bunlar gene güvenilir gibi ama sütü falan hayatta almazdım böyle birinden. Riskli yani. Domates biber gene neyse.


Pastörize süt+1
Yogurt abartilmis +1
  • logisticsmanager  (19.08.21 11:45:24) 
hazir yogurt her turlu daha temiz. cogunda koruyucu falan yok - koruyucularin zarari da yok ya neyse. evde yapacagin yogurt mikrobiyolojik acidan kesinlikle daha kirli, ve pastorizasyon yapamadigin icin besin degeri kesinlikle daha dusuktur.

ha ama "kimyasallardan (o ne demekse) korundum dogal yasiyorum" dersin, oyle bir kafadaysan icin temelsiz bir rahatlikla dolar anca o kadar.
  • robokot  (19.08.21 11:56:36 ~ 14:57:27) 
@mikahakkinen

Öyle diyorsun hatta yıllardır protesto ettiğimiz punar'ın da reklamını yapmış oluyorsun ama, hazır ürünlerin sütleri de güneş görmeden ve hormonlu antibiyotikli bilmem neli bir yığın yapaylıkla büyütülmüş ineklerin sütlerinden yapılıyor. Yapaylıkta çığır açılıyor yani, üstelik çoğu yoğurdun içinde katı yağ olduğu biliniyor. Bu yoğurtlardansa yakınlardaki köylerden gelme hakiki sütü kaynatırım yoğurt yaparım çok daha iyi. Evet bu hayvanlar da antibiyotik alıyorlar ama en azından güneş görüyorlar yahu, hareket ediyorlar.
  • 1bir1bir1  (19.08.21 12:00:53) 
Hazır yoğurt ve doğal yoğurt farkını öğrenmek istiyorsanız birer kaşık alın ayrı kaplara koyup küflenmeye bırakın. Hazır yoğurdun küfünün mavi-siyah renkte, doğal yoğurdun küfünün sarı renkte olduğunu gördüm. Ayrıca hazır yoğurdun ekşidiğini gören duyan varsa yazsın.


  • Battalgazininintikaml  (19.08.21 13:49:12) 
en iyisi pastörize günlük süt (uhv paketli olanlar değil) ile probiyotik toz mayalardan kendi yoğurdunu yapmak. ben bir toz mayayı kullanıp, o yoğurttan 3-4 defa daha yoğurt yapıp, sonra yeniden toz maya kullanıyorum. okuduklarımdan bu şekilde probiyotik konusunu güçlü tutabildiğimi düşünüyorum. zor değil, eliniz alışırsa pastörize sütü kaynatmanıza gerek olmadığı, sadece gereken sıcaklığa ulaştırmanız yeteceği için toplam süre 10 dk.


  • Phoebe  (19.08.21 14:24:46) 
@1bir1bir1 reklam yapmak için vermemiştim linki örnek olsun diye. tamamen subjektif bir yorumdur. ister hazır yenir ister direk süt içilir veya köylü yoğurdu yenir. herkesin vücudu kendine. ben kendi yorumumu kattım. bizim asıl üzülmemiz gereken ülkemizdeki ahlaksız satıcılar yüzünden kötünün iyisini aramamız. ayrıca ben @Phoebe gibi yapıyorum.


  • mikahakkinen  (19.08.21 16:34:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.