[]

E-dönüşüm işinde neden java uygulamaları tercih ediliyor?

Merhaba arkadaşlar;
Türkiye’deki e-dönüşüm kapsamında yapılan işler kurulan sistemler ile ilgili bazı sorularım var bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.
Teşekkürler.

1-) Muhasebe-mali sistemlere giriş yaparken e-imza ve mühür kullanıyoruz, ancak bu sistemlerin bir kısmı hala ie üzerinden ve java programları üzerinden açılıyor.
2021 yılında ie üzerinden giriş yap, adresi kopyala, java üzerine ekle, izin ver, güvenilen sitelere ekle, sertifika tanımla v.s bir sürü angarya iş ile uğraşıyoruz.

Kimlik, sertifika doğrulama işlemleri başka programlar ile yapılamıyor mu neden şu anki sistem tercih ediliyor?

2-) Dünya'da bu işler nasıl ilerliyor?

3-) Kep sistemi, kamu sm ve e-fatura/arşiv sistemleri ile ilgili düşünceleriniz nelerdir, öğrenebilir miyim?
Benim için kullanması hiç pratik olmayan, günlük hayatta kullandığım diğer sistemler ile karşılaştırınca günümüz teknolojisinin çok gerisinde kalan sistemler gibi gözüküyor.

 
Ooo bildiğim yerden gelmiş :D Epey opinionated şeyler söyleyeceğim gerçi, baştan belirteyim ona göre değerlendirin.

1- 2000'lerin başında Sun (Java'yı yapan şirket), marketing'e milyar dolarlar harcadı. Çünkü insanlar senin programlama dilini kullanmaya alışırsa, onlara o dille iyi çalışan ek uygulamalar satman kolaylaşır.

Bu marketing operasyonlarının başında da okullara gidip "bebelere Java öğretin" anlaşmaları yapmak geliyordu. Bunu ABD'de yaptılar, TR'deki aşırı vizyoner bilgisayar mühendisliği hocaları da "Amerika'da Java öğretiyorlar, o zaman biz de öyle yapalım" diyip aynı pratiği kopyaladılar.

Sonuçta mezun olan herkes Java bilerek mezun oldu. Bu cloud/sunucu muhabbetleri alıp yürümeden önce bir yazılım şirketinin en büyük masrafı programcı maaşıydı. O yüzden iş için Java seçmek de kârlı bir hale geldi, adam okuldan zaten bilerek mezun oluyor -training masrafı yok/düşük-, piyasada çok bilen var -ayrılan olursa yerini hemen doldurabiliyorsun, ayrıca daha ucuz-, enterprise seviyede support var, bu da daha pahalı olsa bile yöneticilerin bireysel risk almasının önüne geçiyor.

E tüm bu avantajlar yüzünden Java sisteme hakim oldu. Microsoft'un da pastada payı var biraz .net ortamıyla. Epey rezil diller olmalarına rağmen piyasayı böyle böyle ele geçirdiler. Google olmasa JS/Python falan başka dil kalmazdı piyasada muhtemelen.

Neyse, bu sebeplerden şu an bu e-imza şu bu sistemlerimiz bok gibi. Oracle para kazanacak diye milyonlarca insan sub-par sistemlerle çalışmak zorunda kalıyor. Yoksa başka sistemlerle çok daha iyi yapmak mümkün. Ama daha pahalı, o yüzden tercih edilmiyor.

2- Dünya'yı bilmiyorum, ama TR'den farklı olması için çok bi sebep de göremiyorum. Bi Almanya'da CCC diye bir grup vardı ulusal politikayı etkileyebilecek güçte. Onların işte "devlette linux kullanılsın" çalışmaları falan var ama, milyar dolarlık marketing gücüyle ne derece yarışabiliyorlar bilmiyorum, çok umutlu değilim.

3- O kadar kötüler ki direkt kendilerini kullanmak yerine aracılar üzerinden kullanıyorum. Hatta o e-fatura imza işi için Windows bilgisayar lazım biliyorsunuz, ben yıllardır Windows kullanmıyorum, sırf onu kullanabilmek için gidip Windows PC almam gerekti. Büyük rezillik ama napalım.
  • plutongezegendegilmi  (10.08.21 11:38:52) 
Keko yazilimcilari uzak tutmak icin guzel yontem oldugu icin.

ise de yaradi gercekten.
Javaci degilim beni de uzak tuttular bu sayede :)

Usttekiler de dogru, cs egitiminde .net asagilaniyordu bize de java bastilar okulda.

4 yillik mezunu adamlar projeyi baslatinca oradan yurudu, myo tayfasi girseydi onlar .net ile baslatirdi.
  • divit  (10.08.21 13:13:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.