[]

hamilelikte ikili test & fetal dna testi?

merhabalar, eşim 11 haftalık hamile. doktorumuz ikili test yapılmasını belirtti. ama fetal dna testinin daha yüksek olasılıkla sonuç verdiğini, istersek bunu da yaptırabileceğimizi söyledi.

biraz araştırınca genelde ikili testi yaptırdıktan sonra down sendromlu olasılığı biraz yüksek çıkınca, aile içinin rahat etmesi için bir de fetal dna testi yaptırmış olarak okudum. bu yüzden biz ikili test yaptırmadan direk fetal dna testi yaptırsak daha mantıklı olur gibi geldi bana.

fetal dna testi yaptıran var mıdır? gerekli bir şey midir? yakın zamanda yaptıran varsa ikili test ve fetal dna testinin fiyatları ne civarda?

 
merhaba, bu yazıyı iki aylık oğlumuzun yanından yazıyorum.

öncelikle ikili test ülkemizde ön şart olarak kabul görür, tıpkı covid için yapılan pcr testleri gibi sadece kan verirsiniz ve bir olasılık hesabı yapılır.

fetal dna son yıllarda populer hale gelen ve amniyosentezden sonra en gerçek (%99) oranında sonuç veren tavsiye edilen bir test. neden tavsiye ediliyor peki? çünkü çok erken evrede anne karnındaki ufacık fetüsün zahmetlice haftalarca soru işaretleri arasında “ acaba bir yerinde bir şey var mı? acaba down sendromu mu” gibi soruları düşünmenizi bertaraf ediyor ve hamilelik sürecini stressiz atlatmanızı sağlıyor, tam da bu yüzden ben buna değeceğini düşünüyorum.

peki biz bu yola neden ve nasıl girdik. ikili test sonucumuz iyiydi, 22. hafta detaylı ultrasona girdik ve bebeğimizin kalbinde ekojen odak ve böbreklerde pelviektazi (açıklık) teşhisi koyuldu. bu iki belirtecin minör trizomi markerları olduğunu, tek başına bir şey ifade etmediğini ama içimiz rahat etsin diye fetal dna testi önerildi. riskimizin ikili testle birlikte 8000/1 den 2000/1e çıktığı ifade edildi. e tabi bu olayları ilk kez duyan biz haliyle panik yapıp hemen testi yaptırdık. sonuç çok şükür negatif geldi

test sadece trizomi ölçmüyor pek çok kalıtsal hastalığı da tespit edebiliyor. test türkiyede yapılmıyor, hangi şirketten yaptırırsanız yaptırın anneden alınan kan amerika ya da almanya’ya gönderiliyor, sonuç 10 günde çıkıyor. telefon ve mail ile size mutlu haberi veriyorlar. ileride bu testin kolylaşacağı ve zorunlu olacağı aşikar. eğer durumunuz varsa bu konfor sizin stressiz bir hamilelik yaşamanızı sağlayacaktır. ha yaptırmasanız da tedirgin olacak bir şey yok sağasağlim cocuğunuzu kucağınıza almanızı dilerim.
testi yaptırdığımız firma biogen adında firmaydı, gayet nazik ve ilgililerdi, eşimin okuluna gelip mesai saatinde kan alıp gittiler, hepsi bu kadardı, ücreti 2000 liraydı geçen yıl.
  • bugisme  (09.08.21 11:44:40) 
selamlar
biz sadece ikili test yaptırmıstık.
fetal dna yazdığınız gibi ikili test sonucu riskli gelirse isteniyor. (ya da ileri yaş gebeliklerde)

bence önce ikili testi yaptırırsın. sonuc normal gelirse, fetal dnayı yaptırmazsınız. hem ücreti yüksek hem de bu gibi durumlarda insan daha çok evham yapıyor.

ikili test için ekstra ücret almıyorlar bildiğim kadadarıyla sadece muayene ücreti oluyor.
  • zseak  (09.08.21 11:44:41) 
Merhaba, 32 haftalık hamileyim. 11. Haftada fetal dna yaptırdık. Fiyatı 3500 tl Eurofins firması yaptı. Eve gelip kan alıyorlar. İkili teste gerek kalmıyor


  • suicides underground  (09.08.21 11:46:29) 
İlk gebeliğimde fetal dna yaptırmıştık, o zaman güneydoğuda yaşıyorduk, galiba 2li test için farklı bir yere gitmemiz gerekiyordu, tam hatırlamıyorum ama bir sebepten 2li testi tam yaptıramayacağımız için fetal dna analizi yaptırmıştık. 2017'de 1200 tlye yaptırdık. Bu gebeliğim düşükle sonuçlandı. 2. Gebeliğimde büyük şehire taşınmıştık, doktor 2li test sonucuna göre bakarız gerekirse yaptırırız demişti ama sonra gerek duymadı. 2'li test devlette ücretsiz sanırım, bi özelde 250 tlye yaptırdık galiba. Bu da 2019 senesiydi.


  • curukturpkokusu  (09.08.21 11:48:24) 
ben ivf ile hamile kaldım. doktorum şart olduğunu söylemişti ve ayrıntılı test yaptık (hangisi oluyor şu an hatırlamıyorum). 1,5 yıl önce, acıbadem hastanesi’nde 6bin tl kadar aldılar (daha uygun fiyatlı bir versiyonu da vardı ama yapmışken en detaylısı olsun, içim rahat etsin düşüncesiyle yaptırdım). doktorum sonucu yalnızca “bir tehlike yok” olarak yorumladı. babam da doktor. bana testi yaptırmamın çok gereksiz olduğunu söylemişti (30 yaş altındaydım hamileliğimde). biraz da doktora göre değişiyor. benim doktorum aşırı titizdi, şu an dönüp baktığımda gerek yokmuş diyorum.


  • deartheodosia  (09.08.21 13:05:11) 
İkili testte herşey çok güzel çıkınca yaptırmadık. Risk görülse yaptıracaktık.


  • goklerdengelenkarar  (09.08.21 14:02:50) 
biz de yalnızca ikili test yaptırmıştık. fetaldir, dörtlüdür doktorumuz önermedi. hatta sadece para tuzağı demişti...

rahatlamak istiyorsanız yapabilirsiniz. ama ikili test yetiyor. ikili devlette ücretsiz diye biliyorum, özelde 500 gibi bir fiyatı vardı yamulmuyorsam.
  • mermize  (09.08.21 14:09:05) 
Biz fetal dna yaptırdık. O haftalarda hamileliğim sorunsuz ilerliyordu ama doktorum olasılık yerine %99 doğru sonuç almak istiyorsanız yaptıralım dedi. Biz de kafamız rahat olsun diyerek yaptırdık. 2019 da 3000 tl civarıydı, firmayı hatırlamıyorum şimdi ama 10 günde sonuç gelmişti. Tekrar bir bebeğimiz olursa yine yaptırırım çünkü o kafa rahatlığı paha biçilemez.


  • somethinginthewayshemoves  (11.08.21 02:53:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.