[]

Finans Yatırımı Hakkında Görüş

Merhabalar

Bir konuda düşüncenizi merak ettim. Orta-uzun vadeli bir yatırımcıyım. Al-sat yapmam, büyük trendlere girip yüksek kazanç arayışında değilim. Çok basit bir yatırım felsefem var, çok büyük bir sır da değil zaten. Düzenli alım yapmak, tasarruf ederek tutumlu olmak ve sabırlıca buna devam etmek. Soruma gelirsek:

ETF tercihleri üzerinde duruyorum ve kendimce pek çok araştırma yaptım. Profesyonel yatırımcılar ile de irtibat halindeyim. Onların da tavsiyelerini dinliyorum. Öte yandan geldiğim nokta şu oldu; pek çok alternatif varken aslında hali hazırda kendini kanıtlamış 10-15 tane çok bilindik ETF ortada duruyor. Bunlar istikrarlı şekilde de büyüyorlar, bünyelerindeki şirketler de zaten dünya çapında bilinen markalar. Bu durumda basitçe bu seçimlere yatırım yapmak, düzenli alım yapmak yeterli olmuyor mu? Bunu size soruyorum çünkü ben sonuçlar apaçık ortada iken kendimden şüpheye düştüm :) Sadece alıp birkaç sene dokunmayarak dahi güzel getiri sağlanabiliyor, bunu ben amatör halimle görüyorsam neden başka insanlar görmüyor. Yanıldığım bir nokta mı var acaba?

 
Lafi dolandirmadan soyle ozetlenebilir sanirim: Bahsettigin sirketlerin bagli bulundugu borsalara (endekslere) gore bahsettigin ETFler daha cok getiri veriyor gibi gozukuyorsa, aradaki fark kadar ekstra risk vardir. Yabanci, likit, regule edilen borsalarin genel trendinden daha fazla getiri elde etmenin o borsalarin endeks etflerini direk almaya kiyasla esit veya daha az riskli bir yolu yok. Marketten daha cok kazanabilirsin evet, ama daha cok kaybedebilirsin de. Ne kadar diverse bir portfolyo varsa, o kadar az risk, o kadar az potansiyel getiri.

Genel tavsiye hep soyle denir: ne kadar gencsen o kadar risk alma opsiyonun var. "emeklilige" yaklastikca riski azaltirsin, unicorn sirketlerden endeks eftlerine, yas ilerledikce yavas yavas tahvillere vs. vs. cunku gencken gideni yerine koymaya vakit var, ama yaslilikta yok.
  • robokot  (09.08.21 04:28:57 ~ 04:39:57) 
"Bu seçimlerden" diye kastettiğiniz 3-5 popüler ETF ise yanılmıyorsunuz. Bunun "VWRL/VWCE and chill" diye geyiğini bile yapıyorlar :)


  • bruce mclaren  (09.08.21 08:17:26) 
İki sebebi var:

-Bizim insanımız her şeyi çooook iyi bildiği için kendi kafasına göre hisse alıyor satıyor vs. Bu da genelde kulaktan dolma bilgilerle. Şirketlerin bilançolarına ve hisse fiyatlarına bakınca aşırı ilginç bir borsa yatırımcımız var diyorum bazen. Ki ben de uzman bir yatırım danışmanı değilim, ama eğitim aldım. ben bile korkuyorum bir hisse alırken satarken. İnsanlar leblebi alır gibi "kağıt" alıyor.

-Çoğu insan fonlardan habersiz. Ne olduklarını, ne işe yaradıklarını bilmiyor. Repo sanan bile var.
  • anten  (09.08.21 11:48:12) 
@robokot
Burada risk sanırım insanların getiri beklentisi olmalı değil mi? Yani genç birisinin (25-40 yaş diyelim) hedefi parasını birkaç katına çıkartmak mı? Çünkü bu bana o kadar gerçekçi ve kolay görünmüyor. Ayrıca yerine koyma potansiyeli var ama herhalde gene sonuçta vardığımız nokta seçimler oluyor galiba. Öte yandan 5 yıllık yatırım sürecinde parasını 2'e katlama imkanı sunan enstrümanlar olduğunu düşünüyorum. Burada yapılması gereken düzenli alım ve elde tutmak. İnsanların zorlandığı kısım bu gibi geliyor bana.

@bruce mclaren
Evet bahsettiğim popüler, Top 10 diyebileceğimiz ETF'ler. Örneğin SPY, QQQ vb. Adı bile zaten açıkça diyor NASDAQ borsada işlem gören top 100 şirket vb. Şirketlere bakıyorum ürünlerini bizzat kullandığım, gözüm kapalı ne iş yaptıklarını sayabileceğim firmalar. Öyleyse işin içine insan doğası ve daha fazlasını istemek mi giriyor sizce, nedir? :)
  • burka  (09.08.21 19:41:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.