[]

Hukukçulara bir soru

Son dönemlerde internet sitelerinin önce bedava sunduğu hizmeti bir süre sonra ücretli sunduğunu görüyoruz. Google ve diğer pek çok firma bunu yapıyor insanlar da kuzu kuzu önceden beleş olan şeye para veriyor. Bu dolandırıcılık değil midir yahu? Hani spotify gibi kullanmaya başlarken söylese ücretli olacağını neyse de yıllarca bedava olup sonradan aynı şeye para vermek insanı enayi gibi hissetiriyor. Düşünsene evin tapusu sende bi gün geliyor artık kira ödeyecen diyorlar böyle bişey bence. Bu hukuksuzsa öbürü de öyle olmalı diye düşünüyorum.




 
sana hayatın boyunca bedava hizmet sunacağını taahhüt etmemişlerse bırak dolandırıcılığı hukuka aykırı bile değildir.

bu dediğin yüzyıllardır var olan bir pazarlama taktiğidir. tutundurma için düşük ücretli ücretsiz piyasaya girersin. insanların seni denemesi için bu mecburidir. faydanı ispatlarsan ücret istersin.
  • fistikthecat  (31.07.21 13:24:22) 
Epey yaygın bi pazarlama yöntemi o ya. Yani dolandırıcılık değil tabi, ama çakallık. Dürüst bir hareket değil. Bir şeyin dürüst olmasıyla hukuka uygun olması birbirinden farklı şeyler.

Neyse, ben sırf bu yüzden ücretli hiçbir platform kullanmıyorum. Parasında değilim, ama Netflix'e para verirsen ücretsiz bir şey izleyemezsin. Spotify'a para verirsen ücretsiz müzik dinleyemezsin. Youtube premium alırsanız ücretsiz komik video da izleyemezsiniz.

"Niye ücretsiz izleyesin ki, üreten para kazanmasın mı" denilebilir. Kazansın tabi, ama o parayı illa ki benden alması gerekmiyor. 21. yüzyılda "ver 5 lira, al çokomelini" konseptinden çok daha gelişmiş para kazanma yöntemleri var. Kaldı ki senden para alması, o diğer yöntemleri kullanmayı bırakacağını anlamına gelmiyor. Netflix'e para ödediğiniz için kişisel verilerinizin pazarlanmadığını zannediyorsanız yanılıyorsunuz.

O yüzden bence hiçbir platforma para vermeyin. "Yürütemiyoruz böyle, yeterince para kazanamıyoruz" diyen de kapatsın dükkanı. Yürüten başkası çıkar, serbest piyasa böyle bişey. Zaten bu bahsettiğiniz platformlar çoktan tekel olmuş şirketler, düzgün işleyen bir sistemde çoktan bölünmüş olmaları gerekiyordu.
  • plutongezegendegilmi  (31.07.21 14:00:35 ~ 14:00:43) 
@pluton hocam zaten youtube beleş olduğu için tekelleşti şimdi de bu gücüyle müşteriden haraç kesiyor resmen. Devletler ya bedava olmaya devam edersin ya da ülkemden çık git diyemiyor mu bunlara onu merak ediyorum.


  • ir mania  (31.07.21 14:06:12) 
@ir mania, devletler "benim söylediğim videoları sil ya da çık git ülkemden" diyor genelde. Vatandaşına ne olduğuyla ilgilenen devlet pek kalmadı artık :)


  • plutongezegendegilmi  (31.07.21 14:45:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.