[]

Şehir (köy, kasaba falan da olur) kurmak?

Şimdi diyelim benim çok büyük boş bi arazim var.

Gidip bi tane sokak yapsam, etrafına evleri diksem, zamanla insanlar gelse, özel okul açsak, altyapısını kendimiz yaptırsak falan filan. Yani bildiğimiz normal köy olsa.

Ondan sonra nolacak? Kime gidiyoruz "burası artık X köyü kardeşim, belediye kuracağız" vs. diye?

Bir de diyelim büyüdü bu kurduğumuz yer. Şimdi arazi benimdi, ama devlet gelip bundan sonra sizi bu yönetecek diye başımıza vali / kaymakam falan mı atayacak?

Yapacağımdan değil de merak ettim, TR'deki köylerin hepsi çok eskiden gelen "organik" köyler mi, yoksa bi grup insan gelip "burası güzelmiş lan, buraya köy kuralım" demişler midir? Bunun bir örneği falan var mı acaba? Halihazırda köy kurmakla ilgili bir mevzuat yok sanırım, baktım ama bulamadım. Google'a yazınca da travian çıkıyor :/

 
Sizin o büyük ve boş arazi bir şehrin idari sınırları içinde, bir ilçenin bir köyüne ya da mahallesine bağlı olduğu, devletin bir dairesinde kadastro kaydı falan olduğu için baştan bozuluyor o iş :)


  • kobuzchu kiz  (03.07.21 00:14:54) 
"TR'deki köylerin hepsi çok eskiden gelen "organik" köyler mi, yoksa bi grup insan gelip "burası güzelmiş lan, buraya köy kuralım" demişler midir?"

Bunlar iki ayrı şey değil ki. Organik dediğin köyleri gerçekten bir grup insan orada yaşamayı tercih ederek kurmuş.

Ayrıntılı bilgi için Köy Kanunu var.

www.mevzuat.gov.tr
  • dissendium  (03.07.21 00:16:05) 
şöyle bilgilendirici bir yazı var köyün nüfusunun en az 150 kişi olması gerektiği gibi detaylı bilgiler verilmiş, bağımsız köy nasıl kurulur falan ama genelde bahsettiğiniz organik köylerin mirasçıları olarak kuruluyor kurulanlar da. Yani Köy Kanunu öncesi olan köyler tespit edilmiş, üstüne belki devlet zaman içinde "aha şurası da şu köyü olsun, milleti buraya yerleştirelim" demişler. Bu tür köyler taşına biliyor, bölünebiliyor vs ama sıfırdan köy oluşturanı görmedim o işler Türkiye'de idari olarak da sıkıntılı, Türkiye devlet otonomisi gücü konusunda çok hassas bir ülke. "Bura benim" diyemiyorsun pek.
edit: bilgilendirici yazı var demişim linki atmamışım şaka gibi.
www.icisleri.gov.tr
  • ckisc  (03.07.21 00:21:44 ~ 00:45:24) 
@dissendium, evet ama bildiğimiz, yakın bir zamanda yapılmış mı bu? Mesela şu köy 1990 yılında kurulmuş diyebiliyor muyuz?

Ayrıca kanunu okudum, yeni köy kurmakla ilgili bir şey yok :/
  • plutongezegendegilmi  (03.07.21 00:25:33) 
edit sana geldi mi bilmiyorum ben üstte şöyle bir yazı var deyip link paylaşmamışım onu editleyip paylaştım bilgine.


  • ckisc  (03.07.21 00:52:57) 
@ckisc, hocam bu çok ilginç bir yazıymış. Mesela "köyün hukuki yapısısı"nın e bendinde diyor ki, bir grup insan başka bir yere göçüp, oraya yerleşip, köy olarak tanınmayı talep edebilirlermiş.

Yani göçtüğü yeni yer burada belli ki devlet arazisi, başkasının toprağına çökecek halleri yok. Bu da "devlet arazisi" dediğimiz şeyin devlete değil de, aslında vatandaşa ait olduğunu, ama kullanımının/düzenlenmesinin devlete ait olduğunu söylüyor.

Sonraki maddelerde de köy derneğinin, ihtiyaç halinde arazi alıp köylüye tahsis edebileceğini söylüyor.

Gerçi sonradan köy konsepti büyükşehirlerde komple kaldırılmış, ama yerine kırsal mahalle diye bir şey gelmiş falan. Gerçi 2024'te bütün şehirler büyükşehir yapılacak diye haberler var, köy kuracaksak o kanun gelmeden halletmek lazım demek ki :)
  • plutongezegendegilmi  (03.07.21 01:17:00) 
Tutorial bile hazırlamışlar: wrathofgnon.substack.com


  • plutongezegendegilmi  (06.07.21 23:39:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.