[]

Böyle bir ergene nasıl yaklaşılmalı?

Kuzenimin bir oğlu var, 14 yaşında. Bu sene liseye giriş sınavına girdi. Ders çalışmayı hiç sevmiyor ve bu nedenle hiç çalışmıyor. Tüm vaktini bilgisayar oyunu oynayarak geçiriyor. Yani bilgisayar oyunu oynamak dışında hiç bir yaşamsal faaliyeti yok çocuğun. Bilgisayar elinden alındığında da, salona gelip boş boş oturuyormuş. Tenis dersine, yüzmeye, satranç kulübüne, ingilizce kursuna her şeye gitti, bir süre sonra onları da bıraktı.

Kuzenim çocuğunun hiç bir şeyi eksik kalmasın, iyi okulda okusun diye ekstra mesailer ile, pazar günleri bile çalışıyor. Kendi çocukluğunda, gençliğinde kendisine alınmamış olan şeyler içinde ukte kalmış ve çocuğunun bir eksiği olmasın diye uğraşıyor. Ama çocuğun hiç bir şeye hevesi, bir amacı yok. Bu da babasının (kuzenim) çok canını sıkıyor, kafaya takmış bu meseleyi uyku uyuyamıyorum diyor.

Bana kalırsa yaşı halen küçük hayattan ne istediğini, ne yapmak ve ne olmak istediğini anlamak için, ama bu yaşlarını da boş geçirmemesi gerekiyor. Lise sınavının ertesi günü babası sanayiye vermiş, yazın çıraklık yapsın diye. Kirin pasın içinde 10 gün geçirmiş, hala diyomuş ki burası okuldan iyi yaa.

Bu çocuğa nasıl yaklaşılması gerekir? Aptal bir çocuk değil kesinlikle, hatta öğrenme ve kavraması da hızlı bence. Diyorum ki o da oyunlara ilgi duyuyor, herkes doktor, mühendis olmak zorunda değil. O da belki oyun tasarımcısı falan olur. Babası da diyor ki onun için de İngilizce ve yazılımlar öğrenmesi, çalışması gerekmez mi bu çocuğun hiç bir amacı, hırsı yok. Evet böyle bir çocuğa nasıl yaklaşılmalı? Uzun yazdım biraz ama yanıtlayanlara şimdiden teşekkür ederim.

 
@mor bembombom çocuğa tabi ki ne istediği soruluyor, ama hiç bir şeye ilgisi yok. istiyor ki sadece bilgisayar oyunu oynasın. tenise kendisi istekliydi, bir süre güzel gitti sonra onu da bıraktı. yüzmeyi de kendi istemiş, onu da sıkılıp bıraktı :( serbest bıraktığımızda aylarca hiç bir şey yapmıyor diyor aile de, o nedenle yönlendirmek istiyorlar.


  • cell_in  (30.06.21 14:20:23) 
@mor bembombom kitap tavsiyenizi ileteceğim teşekkür ederim. Pek öfkelenen bir çocuk değil. Bir şeyi yapmak istemediğinde tamamen tepkisiz kalıp oturuyormuş, tavanlara bakıyormuş falan. Aslında, tamam öfkelenme falan diyip şımartmıyorlar da, bir şeyler için çabalasın diye destek oluyorlar. Hatta daha küçük çocukluğundan beri onu bir birey olarak dikkate alarak ihtiyaçlarına cevap veriyorlar, dinliyorlar, iletişim kuruyorlar (belki böyle yapmak da çok doğru değildir bilemiyorum).


  • cell_in  (30.06.21 15:01:54) 
sanayiye vereceksin :)
yazdım sonra 3. paragrafı okudum :)

babasının işi müsaitse onunla çalışsın
yoksa da uygun bir yere versinler

el beceresi var belki kiri pası sevdiğine göre
kendi bi şey yapmak/üretmek istiyor
  • ikizler  (30.06.21 15:23:23) 
@ikizler babasının işi birlikte çalışmaya uygun değil maalesef. sanayideki işi yapıyormuş, sadece işten eve üstü başı kirli gelirken etraftan görüldüğü zaman utanıyormuş, onun dışında şikayet etmiyormuş :)


  • cell_in  (30.06.21 15:34:07) 
Abi şimdi ben ilkokulda orta okula kadar cm falan, orta okuldan lise 3'e kadar günde 10-15 saat knight online oynardim. Siskonun tekiydim, kız arkadaş falan online vardi yüz yüze zor bile konusurdum. Bildiğin ezik sisman tıp iste.
Lise sinavina da cok calismadim da girdim gene anadolu lisesine.

Sonra nasil oldu hatırlamıyorum bir gün "sokarim böyle ise" dedim ve Knight ile alakali her seyi sildim. Sonra spor yapmaya basladim vs derken daha normal bir cocuk oldum. Ha lisede okuldan kactim, derste iddaa oynadım vs ama sonunda universiteye girdim, sosyal bir hayat sahibi oldum, bölümü birinci bitirdim, şimdi Avrupa'da yasiyorum, evliyim.

Yani bu bilgisayar bagimliligi illa ailenin el atmasi ile çözülür vs diyemem o sebepten. Çocuk icin de bir yerde bir dönüm noktasi ile degisebilir ama olmayadabilir. Zor is vallaha kendi oglum olsa nasıl yapardim bilemedim.
  • logisticsmanager  (30.06.21 15:34:22) 
Ergen kızlarım var benim de. Biri 2 sene önce sınava girdi, öbürünün 2 senesi daha var. Bu çocuklar çevrelerinden etkileniyorlar doğal olarak. Biz ana baba olarak onların iyi bir eğitim alması için çalışıyoruz. Şöyle diyeyim, çocukların eğitim masrafı olmasa bugün emekli olabilirim ve bu hayat standardımıza zerre etki etmez. Eşim de ben de Türkiye'deki en iyi eğitimi parasız alabilen şanslı azınlıktanız. Ama çocuklar ona benzer eğitime ancak çok paralar ödeyerek ulaşabiliyorlar. Bunu görebilmelerini sağladık. "Tamircinin yanına çırak vermek" bana çok klişe galdi. Tamircinin yanında çalışan çocuğun aklı başına gelmeyecek, "ben çalışayım ki bunlar gibi olmayayım" demeyecek, tam tersi "aha burada da cillop gibi iş var" diyecek. Hayata bakışı ustası kadar olacak. Elbette bedenen çalışmak iyi gelmiştir çocuğa, ama bundan bir hayat değiştirici ders çıkartmasını beklemeyin.
Ne zaman ki çevresinde sevdiği arkadaşları, değer verdiği ağabeyleri iyi liselerde okuyan, okumak için hazırlanan gençlerden bir çevresi olacak, o zaman o da onlarla beraber olmak için çalışacak. Rekabet diyoruz ama aslında olay rekabet değil arkadaşlıktır. İnsan çocukken okula "bugün neler öğreneceğim kim bilir, ne güzel" diye gitmez, "bugün arkadaşlarımla olacağım" diye gider. Arkadaşlarının profilini değiştirebilirseniz değişir çocuğun bakışı.

  • SiyamkedisiZorro  (30.06.21 15:35:27) 
@logisticsmanager kesinlikle insanın yaşamında bazı aydınlanma anları oluyor. insan bu kırılma noktaları ile birlikte yaşamını değiştirmek için bir şeyler yapmaya başlıyor. ama her zaman olmayabilir, zamanında olmayabilir diye aile çok başı boş bırakmak istemiyor.


  • cell_in  (30.06.21 15:38:29) 
sanayi niçin aşağılandı? çocuk çalışmış ve iyi demiş? çocuğun gayet istek ve beğenileri olabiliyor da görmezden geliniyor, makbul bulunmuyor gibi geldi bana. kuzeniniz tipik toksik ebeveyn olabilir, çocuğun gayesiz ve ipsiz sapsız profilli boş beleş bir ergen olmasından çok daha yüksek bir ihtimal veriyorum.


  • snape i başından beri tanırım  (30.06.21 15:41:03) 
@SiyamkedisiZorro ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar, son çare sanayiye vermişler. ailedeki bir önceki kuşak iyi eğitimler aldı dediğiniz gibi, ama şimdi parası ile bile aynı eğitimi bulamıyorlar. bunun yanında bu kuşağın dikkatini dağıtan çok fazla da şey var. 80lerin sonunda doğanlardan biriyim, benim öğrenciliğimde en fazla tv izler, sokakta oynardık. şimdi bomboş vakit geçirilecek çok fazla şey var, insanların odaklanmasına engel oluyor.


  • cell_in  (30.06.21 15:45:49) 
@snape i başından beri tanırım sanayi aşağılanmadı. bana kalırsa el becerisi olan bir işi yapmak kıymetli bir şey ve maddi getirisinin de birçok okullu mesleğe göre fazla olduğunu biliyorum. ama kabul edelim ki çalışma şartları çok zor. mesela geçen gün zımpara yapmışlar ve yüzü gözü kapkara gelmiş. bir o kadar da solumuştur, koruyucu maske falan kullanılmıyor böyle yerlerde. bu şartlarda çalışmayı kimse baştan isteyerek gelmez, değil mi?


  • cell_in  (30.06.21 15:49:27) 
@cell_in duyuru beni tetiklediği ve bu tetiklenmiş perspektif ancak size yardımcı olabileceği için cevap yazıyorum. bu tarz konuşmaları ebeveynleri de çocuğun yanında yapıyorsa, şu anda kendi kendinize haklı veya haksız olası bir beğeniyi çürütmeye çalıştınız, çocuk tabii ki ne istediğini bulamayacak ve söylemeyecek. ailesinin ona yapabileceği en büyük iyilik yorumlarını kendine saklamak ve çocuğu salmak olur. yönlendirmediklerini sanıp toksik konuştuklarına neredeyse emin gibiyim. coğrafyanın kaderliğine maalesef türk tipi ebeveynlik de ekleniyor. salın ergeni lütfen, yaptıklarına ya da yapmadıklarına da yorum yapmasınlar.

"kabul edelim ki", "değil mi?" bunlar rızaya dayalı baskı üreten oysa herkesinki kadar sınırlı perspektiflerle oluşturulup kendini tek doğru olarak dayatan cümleler. rızasını alıyormuş gibi görünen retorikler. çocuğa da böyle yapılıyor muhtemelen.
  • snape i başından beri tanırım  (30.06.21 15:55:52 ~ 15:57:26) 
O yaşta bir çocuk için gayet normal durumlar aslında.

Ben de o yaşlarda oyun salonundan çıkmazdım. Okuldan öğlen çıkar soluğu oyun salonunda alır (oynamasam bile), akşam eve ayaklarım ağrımış şekilde gelir birkaç saat de evde oynardım.

Şimdi ekmeğimi video oyunlarından kazanıyorum. Her şey olacağına varır, ha bizi böyle şımartan bir babamız veya ekonomik gücümüz de yoktu o başka.

Çocuk eğer ders çalışmasını da bilen bir akran grubu edinirse bu onda olumlu iz bırakır. Yeri gelir evde PC'de oyun oynarlar yeri gelir birlikte test çözerler. Yeter ki akran(lar) ondan bir tık ileride olsun, aylak olmasın.

Meşhur öğrenme psikolojisi kuramcısı Vygotsky'nin "yakınsal alan gelişimi" dediğimiz şey tam da budur işte.
  • Avoiding The Puddle  (30.06.21 17:58:47 ~ 18:09:01) 
cevapları okumadım. Ya bu Türkiyede herkes okumalı mecburiyeti neden var? Sanayide devam edip usta olabilir eğer orayı sevdiyse. Cidden Avrupa'da olmayan bir algı.


  • biravekahve  (30.06.21 18:24:33) 
@Acream anne-baba düzenli spor yapıyorlar, onun haricinde işten fırsat oldukça kültürel aktiviteler.

@Avoiding The Puddle maalesef kendi sınıfında hiç bir şeyle ilgilenmeyen, dersi de dinlemeyen 3 öğrenciden biriymiş. Çok fazla arkadaşı var ama etkileşim nasıldır bilemiyorum.

@biravekahve çocuğunuz var mı bilemiyorum, böyle yazmışsınız ama. avrupada bu algı yok ama ülkemizde var ve uzun bir süre de böyle gider.
  • cell_in  (30.06.21 19:35:22) 
@biravekahve sebebi gelir farki.
Avrupa'da beyaz yakali ile garajdaki usta arasinda 5-6 bin euro fark olamaz. Ama Türkiye'de akli calisan üniversite mezunu tamircinin 3-4 kati maas alabilir.
Buna ek olarak oto tamircisi olarak calisan adamin yan hakki, tatili vs de sikintili. Buna ek olarak muhatap olduğun insan kismi da sikintili olabilir.

Avrupa'da yasayan biri olarak burada muhatap olduğum tamirci/cilingir/boyaci ile Türkiye'de denk geldiklerimi ayni teraziye koymam.
Burada kendi çocuğum boyaci olsa vs kafama takmam çünkü her canini isteyen yapamaz ve genel profil farkli ama Türkiye'de kafama takardim.
  • logisticsmanager  (30.06.21 19:35:58) 
Herkes okumak zorunda değil. İnşaat mühendisiyim ama keşke berber olsaydım diyorum mesela. Saç kesmeyi çok seviyorum. Kendi işine kolayca sahip olma imkanın var. Yurtdışında dilin varsa tutunman kabul alman daha kolay. Öyle olup kendisi okumak isterse açıktan ya da farklı şekilde okur.

Meslek edinmeyi sevdiğine göre bunlardan ziyade çıraklık okullarına gidebilir. Meslek liseleri olabilir, uygulamalı bilimler nedeniyle.

İkinci olarak da okulda bir akran zorbalığına, öğretmen mobbingine maruz kalmış ve travma yaşamış olabilir mi?
  • neysene  (30.06.21 20:27:07) 
@neysene sorunuzun yanıtı hakkında bir fikrim yok, öyle bir şey olsaydı paylaşırdı diye düşünüyorum çünkü çok küçük yaştan beri ailede konuşma hakkı fazlasıyla verilmiş bir çocuk. Yine de üstünde durmakta fayda var.


  • cell_in  (30.06.21 21:51:14 ~ 21:51:46) 
14 yaşındaki çocuğun neden amacı olsun
ders çalışanlar ana baba korkusundan ya da onlardan geri kalmamak adına(yine kaygıdan) çalışıyor
oynamak tembellik yapmak ister
  • comp  (30.06.21 23:12:59 ~ 23:13:13) 
ha şeyi de söyliyim, biraz meşhur bir oto tamircisi maaş almaz, maaş dağıtır.
öyle okullu kolejli erasmuslu çocuklarla karıştırmayın onları

  • comp  (30.06.21 23:17:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.