[]

ingilizce ve türkçe arasındaki ortak deyimlerin kaynağı nedir?

deyimlerin yanı sıra horoz/cock (argo) gibi birçok kelime de benzer bağlamlarda kullanılıyor. tüm bu ortak kullanımların kaynağı nedir?

eksisozluk.com


 
Bir kısmı kültürel etkileşim. Yani yüzyıllar süren bir etkileşimden bahsediyorum.


Kelimeler nasıl taşınıyorsa, deyişler de taşınıyor.
Mesela 1700'lerde Osmanlı'da kullanılan bir deyim, zamanla buradan göçen ailelerle başka ülkelere kolayca taşınabilir. Direkt Türkçe'den ingilizce'ye de geçmemiştir. Türkler almanlar'a, almanlar fransızlara, fransızlar ingilizlere aktarmıştır. İnsanlar sürekli hareket halinde. 1800'lerde Anadolu'dan Amerika'ya binlerce ermeni, rum ve az sayıda da olsa Türk aile göç etmiş mesela. Onlar da bir şeyler taşıyor yanlarında. Bu etkileşim her ülkeden her ülkeye, her kültürden farklı kültürlere yaşanıyor. Tam tersi de geçerli. İngiltere'de kullanılan bir deyim oradan oraya Türkçe'ye girebiliyor.

Argo konusuna gelirsek, belli simgeler dünyanın her yerinde aynı. Horoz dünyanın her yerinde maskülenliğin simgesi. Haliyle çok zor değil argoda aynı kavrama atıfta bulunması.
  • anten  (23.06.21 11:11:05 ~ 11:11:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.