[]

Tez nasıl yazılır?

Bibliyografyaya yazılan 100 tane kaynak okunuyor mu? Atıf yapmanın yöntemi ne? Yok mu süreci anlatacak dürüst biri?




 
1) tamamınını okumaya gerek yok.
2) senin tezini okuyan biri daha ileri okuma yapmak isterse hangi konuya dair hangi kaynağı okuyabilir diye fikir edinir. Atıf yapılan yayın sahibine hakkı verilmiş olur. Yazılan yazıların götten uydurma olmadığı akademik referanslara sahip, belli bir bilimsel süzgeçten geçtiğine dair fikir verir vs.

  • se se ge  (22.06.21 18:14:26) 
Kaynağın hepsini okursanız işin içinden çıkamazsınız. Mesela life science için söylüyorum, pubmed'de anahtar kelimelerle detaylı arama kısmında filtreyi ayarlayarak arama yaparım, verdiği makaleleri pdf açıp abstract okurum ve ctrl+f ile beni ilgilendiren anahtar kelimeleri arar bakarım bu makale işime yarayacak mı diye. Yani max 2 dk'da o makale işime yarar veya yaramaz karar veririm, sonra detay okurum.

Üniversitenin tez yazım kılavuzunda, hangi kaynak nasıl atıf yapılacak örnekleri ile yazar.

Hocanıza da sorabilirsiniz ama faydası olmayabilir. Bazı üniversitelerde pubmed gibi veritabanlarının nasıl kullanılacağı vb. konularda eğitimler oluyor, kendi üniversitenizde var mı bir kontrol edin bence.
  • cell_in  (22.06.21 18:37:23) 
@kobuş ben silmiyorum modun biri siliyor. O dediklerinizi öğretmediler nasıl öğrenebilirim. Ben prensip olarak başlasigim şeyin hepsini okumak isterim yoksa bişeyleri kacirmis gibi hissederim. Nasıl olacak bilmiyorum.


  • ir mania  (22.06.21 18:52:13) 
acı çekerek.

acı çekerken tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
  • emcekare olmadi einstein olsun bari  (22.06.21 20:02:53) 
Atıf yapmanın yöntemini şekilsel olarak mi soruyorsunuz ben sorularınızı anlamadım. Tezin içinde doğal gelişen bir süreç atıf yapmak. Bir yönteme , başkasının yaptığına bulduğuna dair bilgi vermek için yapilabilr ya da bir tanım verecekseniz. Atıf yapacağınız kişinin cümlesini birebir yazmamaniz kendi cümlelerinizle ifade etmeniz beklenir. Atıflar benim yaptığım işin bilimsel bir tabanı var bu bunu yapmış ama ben de benzerini bu şekilde yapıyorum demek icin önemli bir araç. Alanınızda yapılan bir tezi özellikle kendi araştırma konunuzda yapılan bir tezi okuyun bence.


  • coca cola  (22.06.21 20:31:35) 
bilimsel etik dersi almış veya alacak olmanız gerekiyor. orada öğretirler kaynakça vd kullanımını.

özet olarak;
kaynakçaya yazılan şeylerin tamamını okumuş olmak değil fakat ilgili bölümlerini okumuş olmak ve atıfta bulunulan kısımları bağlamından koparmamış olmak gerekiyor.

atıf sistemi olarak çoğunluk apa kullanıyor.

lisans teziyse dönem ödevinden hallice bir şey yazacaksınız. yüksek lisansta konunun muazzam olması gerekmiyor, tez inceleme komitesinden filan da geçmeyeceksiniz. sadece yazdıktan sonra jüri karşısında savunacaksınız. yüksek lisans için akademiye hazırlık deniyor ve o sebeple çoğu üniversitede, fahiş hatalar yoksa çok da iplenmiyor.

bu soruları sorduğunuza göre zaten bu aşamaya gelmemişsinizdir fakat doktora tezinde öpüyorlar. doktora yeterlik sınavında başarılı olunduktan sonra en az üç tez inceleme komitesi ve ardından savunma var. ömrün boyunca peşinizden gelecek olan bir çalışma. gerçek akademiye hoş geldiniz diyorlar.
  • d e j i n  (22.06.21 21:06:39) 
adım başı üniversite açtıkları için bilmemesi normal aslında.

acı çekerek +1

birileri gereğinden fazla yardımcı olursa, tezi savunurken fazlasıyla zorlanırsınız. ayrıca doktora çok daha zor, birinin yardımıyla y.l bitiren biri doktorayı hiç bitiremez sanırım.

ek öneriler: tez nasıl yazılır diye birkaç kitap var, vakit varsa onları okumanın az da olsa faydası olacağını düşüyorum, ayrıca youtube da illa ki güzel cevaplar vardır. bir bakın derim.
  • mezarkabul  (22.06.21 21:52:09) 
Pazartesi tezimi teslim ettim, epey kısa ("içerik" kısmı 6000 kelimeden biraz az) bir tez olmasına rağmen onlarca kaynak inceledim. bunların otuz kadarı tezde yer etti, kaçını kullanamadım sayısını bilmiyorum bile. genelde kendi çalışmanıza "komşu" bir tane makale olur, o makalenin bir sorununu çözmeye çalışırsınız. O esnada da, o makaleyi merkeze alıp genişleye genişleye kaynakçanızı oluşturursunuz. o yüzden kaynakçalar çok önemli, bu sayede alanda neler olup bittiğini takip edebiliyorsunuz.

atıf yapmanın en kolay yöntemi bence zotero'yu word'e entegre edip kullanmak. ama word'un kendisi de kaynaklarınızı düzene sokuyor, sadece tek tek isim şehir falan girmeniz gerekiyor.

süreci anlatmak haftalar sürüyor okulda, doktorasını yapmış insanlar falan anlatıyor genelde. yani gerçekten meşakatli bir iş, burada 3 cümle yazan birinden öğrenebileceğinizi ummadığınıza inanmak istiyorum.

iyi geceler, kolay gelsin.
  • reavelyn  (23.06.21 01:29:47) 
cidden merakimdan soruyorum, size yuksek lisans egitimi verip arastirma yontemleri dersi vermiyorlar mi? hangi okul bu?

ek: bize lisansta dahi vermislerdi bu dersi ki tez falan yazmamiza ragmen.
  • bay b  (23.06.21 07:51:11 ~ 07:52:22) 
Bisey öğrettikleri yok kitaplardan da bisey anlaşılmıyor. Güzel video varsa söyleyin. Neyi atıf yapacağını anlayamıyor ki insan.


  • ir mania  (23.06.21 16:55:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.