[]

film, diziler neden yönetmenleriyle anılır?

bir sürü çalışan var. neden senarist, yapımcı, kurgusu değil de yönetmenle bilinir filmler? senaryo olmasa film bile olmayacak ortada mesela.




 
geçen bir film eleştirisi izlemiştim, eleştirmen batıda (abd veya ab dedi aslında) film yapımcının sayılır dedi, diğer yerlerde de yönetmenin. bu minvalde bir şeyler dedi.


  • mezarkabul  (21.06.21 15:56:13) 
o senaryoyu yorumlayan yönetmen. aynı senaryoyu aynı oyuncularla 2 farklı yönetmen çekse 2 farklı film olur. herhangi bir sahne düşün o sahnenin hangi mekanda çekileceğine, ışığına, oyuncuların tavırlarına yönetmen karar veriyor.


  • orpheus  (21.06.21 15:56:21 ~ 15:57:26) 
Justice League'in iki farklı yönetmen tarafından neredeyse aynı senaryo ile çekilen filmlerini izledin mi bilmem; vizyona ilk giren film ne kadar leşse Zack Snyder versiyonu o kadar şahaneydi, yani olay senaryo ile ilgili değil senaryoyu nasıl yorumladığınla ilgili, film o yüzden yönetmenin. Ha senin mantığınla gidersek bana göre de görüntü yönetmeni en az filmin yönetmeni kadar hak ediyor filmi. Onun dışında dizilerde durum farklı 10 sezonluk dizide setin çaycısı bile üç beş bölüm çekmiş olabiliyor.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (21.06.21 16:09:03 ~ 16:12:43) 
Valla filmlerde yonetmen olabilir ancak dizilerin yonetmenle bilindigini dusunmuyorum. Dizilerde olay daha cok yapimci ve senaristlere bagli olarak ilerler. Yonetmen cok etkili degildir gibi cunku devamlilik ve senaryo on planda oluyor dizilerde. Yani elinde iyi bir senaryo yoksa istedigin kadar cekimde devrim yarat o dizi bisey ifade etmez. Dizinin uzun omurlu olmasi gerekir, her hafta ortaya bisey cikarman gerekir. Surekli bisey cikaracagin zaman da nasil isledigin degil senaryon en onemlisi oluyor.

Filmlerde ise olay baska. Oyle dizilerdeki gibi her hafta bana bisey ver olayi yok. Ortaya cikardigin sadece bir eser oluyor, bu eser de gorece uzun dizilere gore. O yuzden ne verdiginle birlikte nasil verdigin de onemli oluyor. Genelde de tum kontrol zaten yonetmenlerde oldugu icin onlarla anilmasi normal.
  • j r r tolkien hayrani  (21.06.21 16:09:52 ~ 16:10:47) 
Dizilerde showrunner var, olayların nereye gideceğine o yön veriyor, haliyle yönetmen sadece bölüme değer katıyor. Zaten çoğu dizi bir sezonda farklı yönetmenlerle çekiliyor.

Director adı üstünde, bahsettiğin tüm yan unsurlara yön veren kişi. Yani dop dahi yönetmenden direktif alıp renklendirme yapıyor.

Yapımcının batıda önde anılmasının sebebi hollywood, işin ticari yönü sanat yönünden daha önemli. Birçok yapım şirketi filmlere müdahale ediyor, yönetmen özgür değil. Ama gişe filmi değilse yapım şirketinin çok müdahale etmemeye çalıştığı söylenebilir.
  • Jux  (21.06.21 16:50:21) 
1950'lerde auteur theory ile ortaya çıkan şeyler aslında. En gişe filmi diyebileceğin filmlerin içinde bile yönetmenin kendi dokunuşu/teması olduğunu keşfeden birkaç Amerikan ve Fransız bunun üstüne gidiyor. (further reading: Wollen, Sarris, Truffaut)

Atıyorum Hitchcock, döneminde düz korku/gerilim filmleri yapan bir adam olarak bilinebilir ama uzaktan bakınca filmlerinde ortak şeyler görüyorsun. Senaryoyu o yazmasa dahi ortaklıklar var.

Tim Burton'u düşün, hiç senaryo yazmadı diye biliyorum ama her filmi stil olarak çok benzer. Gibi.

Her film-dizi böyle olmak zorunda değil bu arada. Hollywood'da falan gayet ünlü yapımcılar ve onların ismiyle bilinen filmler var. Ama yönetmeni pazarlamak biraz daha kolay bence son yıllarda onun da ekmeğini yiyorlar.
  • nhk ni youkosu  (21.06.21 17:35:03) 
Bizim ulkemiz icin konusacak olursak, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na gore eser sahibi soyle tanimlaniyor: Sinema eserlerinde; yönetmen, özgün müzik bestecisi, senaryo yazarı ve diyalog yazarı, eserin birlikte sahibidirler.
Canlandırma tekniğiyle yapılmış sinema eserlerinde, animatör de eserin birlikte sahipleri arasındadır.

  • invictae  (21.06.21 17:43:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.