[]

aşı&temas konularında iki soru

eşimin lösemi tedavisi gören bir yeğeni var. covid testi yaptırıp kendisini ziyaret etmek istiyor. ancak yolculuğu uçakla yapacak ve aklımıza takılan bir nokta var. yolculuğun hemen sonrasında yaptıracağı test, eğer yolculuk kaynaklı bir taşıyıcılığı söz konusu olursa, ne kadar doğru sonuç verecek? yani virüs çok kısa zaman önce vücuda girdiğinde de testte tespit edilebiliyor mu?

ikinci sorum da şu: "aşı olan kişi virüs taşısa da bulaştırmaz" diyenler var, hatta biontech için bir hekimin de böyle bir bilgi verdiğini hatırlıyorum. bu bilgi doğru mu? ya da sadece bazı aşılar için mi geçerli? (eşim sinovac olmuştu bu arada)


 
doktor değilim sadece okuduklarıma göre yorum yapayım.

Virüs 2 gün sonrasında bünyede etki gösteriyor, çevremde etkisini görüp testi negatif olan insanlar oldu. Hatta 3. testlerinde pozitif çıkanlar oldu. O nedenle malesef teste güvenerek iş yapılmaz.

2. soru için de: sinovac için çok net bir cevap bulamadım. 2 şekilde de yorumlayan olmuş.
  • lcha  (17.06.21 15:57:20) 
semptomsuz atlatanlar, aşı olduğu için virüsü kapsa da hastalanmayanlar ya da çok hafif şekilde geçirenler ihmal edilebilecek kadar az yayıyormuş. yayma ihtimali var ama çok az.

Ne kadar ağır atlatacağın da aşı olmadıysa bağışıklık sisteminle, aşı olduysan da antikor miktarınla alakalı oluyor. Sinovacta aşının koruyuculuğunun düşük olduğu bilinen bir gerçek. İki doz olduğu halde çok az antikor oluşturan bir çok insan var. Bu nedenle bence sizin durumunuzda "ben aşılıyım o yüzden bulaştırmam" durumu geçerli değil.

Virüs vücuda girdiği ilk günlerde hemen çevreye yayılmaya başlamıyor. Önce kişinin vücudunda artıyor, sonra yayılıyor. Bu nedenle ben sizin yerinizde olsam gitmeden test yaptırırım, sonra yola çıkarım. Yolda virüs kapsam da ilk 4 5 gün bulaştıramayacağım, hatta hastalanmayacağım için problem yaşamam, bi kaç gün görüp dönerim.

not: doktor değilim, yalnızca bilgi kaynaklarımı dikkatli seçerim.
  • zimbirik  (17.06.21 16:29:55 ~ 16:41:45) 
covid sebebiyle hastanede tedavi gören eşimin pcr testi negatifti. yalancı negatif ihtimali çok yüksek, hele ki hastalığın kuluçka döneminde tespit etme ihtimali düşük. bence lösemi tedavisi gören biri söz konusu ise düşük ihtimal bile ölümcül olabileceğinden hiç riske atmamak gerek.

illa görüşülmek isteniyorsa maskeli, mesafeli, açık havada görüşülebilir.
  • elorelia  (17.06.21 17:14:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.