[]

M.E.B 5. Sınıf İngilizce Ağırlıklı Program Hakkında

Merhaba,

Milli Eğitim'in 2017'den beri bazı ortaokulların 5. sınıflarında pilot çalışma olarak uyguladığı İngilizce ağırlıklı eğitimle ilgili birkaç sorum vardı. Bilen eden varsa çok makbule geçer:

1. 15 saat İngilizce'nin tamamı tek ders kitabından mı (main course) işleniyor? (MEB'in yayınladığı klavuzda 30 ünitelik tek bir şeyden bahsediliyordu!)
2. Skills bazlı dersler var mı? Mesela Listening, Speaking, Reading, Writing şeklinde?

Şimdiden çok teşekkürler.

 
değişiyor.

geçen senelerdeki 15 saat 11 saate düşürüldü. bölgesel de olabilir. emin değilim.

15 iken 10 saat main course için ingiltere menşeli bir kitap dağıtıldı. 1. dönem A1-a, ikinci dönem A1-b ve activity book ile birlikte senelik 4 kitap. 5 saat için de reading üzerinden gidildi. onun için de hikaye kitapları set halinde gönderilmişti.

tabi güzel giden bu uygulama devam ettirildi mi? tabi ki hayır.

önce 2019-2020'de 11 saate düşürüldü. reading + skills için ayrılan dersler kaldırıldı.

ardından yetmedi. kitap yollanmadı, haftalık 3 saat gören imam-hatip ve düz ortaokullara yollanan her yönüyle kalitesiz kitap yeterli dendi.

bir çok okul da parayla ders kitabı aldırdı. 11 saatlik derse kitap aldırılmasa birinci dönemin ortası gelmeden kitap bitmiş olurdu. alan razı, aldıran razı, kitabevleri mutlu.

sonra pandemiyle büyük buhran başladı ve boku yedi öğrenciler akademik olarak.
  • istanbul gecesi  (06.06.21 23:28:48 ~ 12.06.21 23:45:49) 
@istanbul gecesi, cevap için çok teşekkürler.

Bir şey dikkatimi çekti; ilk başlarda "main course + reading" şeklinde yapıldı demişsiniz ancak sonra "2019-2020'de 11 saate düşürüldü. reading + skills için ayrılan dersler kaldırıldı." demişsiniz. programın ilk baştaki halinde, reading dışında ayrı bir skills dersi de mi vardı? "reading + skills kaldırıldı" derken, skills ile kastettiğiniz tam olarak nedir acaba hocam?

peşinen çok teşekkürler.
  • alessandro del pieroglu  (12.06.21 12:43:15) 
Hayır, şöyle ki;

10 saat main course ders ingilizce branş öğretmenlerinden birine verilirken, kalan 5 saat başka bir ingilizce öğretmenine verilerek kazanımların pekiştirilmesi amaçlanıyordu. Hepsi (reading + writing + pronunciation vs) o 5 saatteydi.

Mantıklıydı çünkü 15 saat bir hocanın girmesi dersin işleyişini de olumsuz etkileyeceği gibi arada bazı derslerin farklı sebeplerden -gırgır, şamata, çocukların sıkılması veya plandaki konuların erken bitirilmesinden kaynaklı kalan saatlerin mantara bağlaması vs. - boşa gitmesine de sebep olabilirdi.

O 5 saatte hem okuma, hem de yazma, telaffuz eksiklerinin giderilmesi açısından iyi geliyordu. Diğer taraftan 10 saat main course içerisinde öğrencilerin kaçırdığı yerler varsa farklı bir öğretmenin gelip öğrencilere farklı bir tarzda anlatması, main course öğretmeninden çekinen ya da arası iyi olmayan veya ulaşılamayan öğrencilere de ulaşılmasını sağlıyordu.

Diğer öğretmene verilen 5 saat kaldırıldı. Program 4 saat azaltılarak 11 saat tek bir öğretmene verildi, genel olarak yabancı dil eğitimindeki a'dan z'ye tüm programın o aralıkta verilmesi istendi.

Yine aynı konuya girmek istemiyorum ama doküman olarak dımdızlak ortada bırakıldı öğretmenler. Kitap almaya durumu olan oldu olmayan oldu.

Öyle yani.
  • istanbul gecesi  (12.06.21 23:58:54 ~ 15.06.21 23:12:05) 
Çok teşekkürler @istanbul gecesi.

Bu arada, programın önceki hali gerçekten de güzelmiş (10+5 versiyon).
  • alessandro del pieroglu  (18.06.21 01:39:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.