[]

bugün ne pişirsem? sorusunu hayattan silmek

hanımlar ve beyler, yemek işini nasıl yapıyorsunuz? her gün, akşam ne yiyeceğiz ya diye düşünme işkencesinden kurtulanlar bunu nasıl başardı? haftalık veya aylık yemek listeleriniz mi var? örnek liste atarsanız çok sevinirim. bitsin artık şu iş.

sorum sadece akşam yemeği içindir.


 
Karı koca çalışıyoruz. Haftanın bir günü sulu bir yemek yapıyorum. Onu 3 gün yiyoruz :)
Kalan günler için fırın yemekleri, kızartma vs gibi günü kurtaracak yemekler ile geçiştiriyorum. Arada dışardan söylüyoruz. Ama ne yiyeceğimiz belli olan 3 gün haricinde, evde sürekli “Ne yiyelim?” Sorusu soruluyor.

  • hrvl  (27.05.21 11:10:00) 
spoiler, o iş hiç bitmiyor :) evde zihinsel emek/yük denilen şey bu işte

öncelikle mevsim sebzelerini bilmek öğrenmek sonra da bunun etrafına çorba bakliyat salata meze gibi yancılar eklemek (hepsi aynı anda değil tabii ki yerine göre seçerek)

yazın taze fasulye, kabak, patlican, taze barbunya, bakla, bamya, taze bezelye pazarda en çok bulunan sebzeler, döngüyü tamamlayıp ilk yaptığın yemeğe tekrar gelince sıkılmamış oluyorsun
  • freebird5406_2  (27.05.21 11:14:36 ~ 11:51:48) 
  • stewie  (27.05.21 11:16:02) 
yemek.com bugun ne pisirsem bolumu var. gunun yemegini gosteriyor. begenmezsen asagi kaydirip onceki gunlere bakabilirsin.


  • buenosdias  (27.05.21 11:16:02) 
yemek yaptıkça bir liste oluşuyor. sonra o listeden rastgele seçiyoruz.


  • roket adam  (27.05.21 11:29:51) 
dolapta muhakkak hazır yemek bulunmalı bence.
öbür türlü öğün öğün düşünmek çok zor.

tencere/sebze yemekleri, çeşitli yahniler, güveçler, tas kebabı, salçalı biftek falan gibi sulu et yemekleri ve kıymalı mercimek, etli nohut, kuru fasulye vb. buna en uygun türler.

bunun dışında bir ya da iki çeşit zeytinyağlı dolapta olursa hayat kurtarıyor.

eğer yeniyorsa bulgur, pirinç pilavı ya da makarna da dolapta en azından 2-3 gün durabiliyor.

bunlara ek olarak mücver, patates salatası, patlıcan-biber kızartması falan gibi şeyler de çeşit oluyor.

mesela hafta sonundan bir zeytinyağlı, bir bulgur pilavı, bir et ya da tencere yemeği yapılsa hafta içi 2-3 gün rahat edersiniz.
bozulmayacak şekilde çeşitler arttırılıp azaltılabilir tabii.

seçenekler dolapta durunca onları çeşitlendirmek de kolay oluyor.
o gün bulgur pilavını ısıtırsınız ama yanına dolaptaki sebze yemeği yerine canınız istediği için tavuk yaparsınız mesela.

kendi hayat düzeninize göre bir akşam ya da hafta sonu 1-2 saati mutfakta geçirip 3-4 çeşit yaparsanız, bütün hafta yemek yükünüz hafifler.
benim yöntemim bu.

ne pişireceğiniz konusuysa tamamen zevke bağlı ama bir süre sonra tekrar ediliyor bazı şeyler mecburen.
  • blatta hiberna  (27.05.21 11:29:51 ~ 11:33:15) 
her gun ayni yemegi yapmakla cozebilirsiniz. sebze turlu + pilav. turlu yapmak da en basit sey heralde. butun sebzeleri tencereye koyup, salca ve zeytinyagi ile harmanlayip, su filan eklemeden sabah kisik atese koyup aksam afiyetle yiyin.


  • bir varmis bir yokmus  (27.05.21 11:39:24) 
freebird doğru söylüyor. O iş hiç bitmez. Ben ne yapıyorum onu paylaşabilirim.
Öncelikle genelde sebze alışverişini haftalık yapıyorum ve mevsim sebzelerini alıyorum. Ofise gittiğim zamanlarda akşamdan ertesi gün ne pişireyim diye dolabı açtığımda aslında elimde her şey hazır oluyor. Genelde hafta içi kıymlı sebze yemeği + çorba vardır akşam menüsünde, ilaveten haftada bir kısır yapıyorum bol salatalı.
Ertesi günün çorbası genelde bir önceki günün sebze yemeğinden arta kalanları bızzlatarak oluşuyor. Hafta sonu genelde fırın et yemeği / köfte patates / lazanya filan gibi daha comfort food cinsi. Şımartıyoruz kendimizi.
  • SiyamkedisiZorro  (27.05.21 11:41:22) 
ben bu soruyu hayatımdan sildim ve inanılmaz rahatladım. düzenli ve dengeli besleneyim baskısından kurtulduğumdan beri kafam acayip rahat, zaman zaman midem aç ama kafam rahat ve bu özgürlük bile yeter. peki silip naptım? hiçbir şey. sadece bu soruyu çıkardım kafadan. yemek memek yapmıyorum. acıkınca mutfağa girip hemen bir şeyler yiyip geçiştiriyorum. kahvaltımı hiç sektirmiyorum, o fiks ve kolay zaten. işteyken öğlen de dışarıdan söylüyorum, ev yemeği veya lahmacun vs. akşam da çok aç değilsem çay kahve ile geçip gidiyor. çok acıkmışsam dondurulmuş köfte almıştım, şipşak onu yapıyorum ya da makarna veya yine kahvaltılık şeyler/sandviç vs bitti gitti. yemek yapmak ve yemek kadar külfet olarak gördüğüm bir şey daha yok. direkt zaman kaybı benim için. abur cubur ya da sağlıksız şeyler zaten tüketmiyorum. fitim, sağlığım da iyi. demek ki o kadar kasmaya gerek yokmuş. yaşasın mutfağa girmediğimiz günler!


  • levybroo  (27.05.21 11:51:02) 
Besinlere göre düşününce kolaylaşıyor. Bir de haftalık alışveriş işi çözüyor.

Haftada bir kırmızı et, bir beyaz et, bir balık yapıyoruz. Yanına duruma göre yeşillik, sebze, patates, pilavdan birini ekliyoruz.

Geri kalan 4 günde de bakliyat - sebze yemekleri yapıyoruz. Bu noktada haftalık alışverişte alınanlar devreye giriyor, bazen de (kışsa) kurular (kuru bamya gibi). Mesela enginar - pilav, mantarlı makarna, fırında kabak mücver bu hafta yapılanlar bizim evde.

Bir gün etli bir gün etsiz şeklinde gidiyoruz kısaca, sistem daha kolay işliyor bizim için. İlk evlendiğimizde haftalık liste yapardık :)
  • gmzo  (27.05.21 11:53:49) 
-Pazar akşamdan yapılan sulu sebze yemeği pazartesi ve salı yeniyor.
-Çarşamba ızgara ya da fırında balık (dondurucudaki stoktan)
-Perşembe tahıllı ya da yeşillikle salata (bulgur, mercimek, nohut vs önceden kiloluk haşlanıp porsiyonlara bölünüp dondurucuya atıyorum) Üstüne ton balığı ya da peynir vs
- Cuma makarna günü:)
- Cumartesi akşam dışardan :))
- Pazar akşam balık ya da tavuk ızgara

Aşırı sağlıklı ve pratik oluyor bizim için, tavsiye ederim.
Toplu alışveriş, dondurucu ve düdüklü tencere anahtar kelimeler.
  • lambada  (28.05.21 17:14:25) 
şöyle ki; 3 makroyu(protein-karbonhidrat-yağ)dengeli şekilde almaya özen gösteriyoruz.
protein ve karbonhidrat mutlaka olmalı bol lif gerekli akşam yemeğinde. bu yüzden bir zeytinyağlı yemek yapıyorsanız mutlaka yanına protein lazım. yoğurt-tavuk ızgara-köfte(ekmeksiz) biraz da yeşillik ya da salata (sos falan uğraşmadan şipşak) yeterli.
mevsim sebzelerinden zeytinyağlı yemeği bazen fazla yaparım düdüklüde on dakika ve yanına protein değişir.
bazen bol sebzeli yumurta yaparız.
bazen de hemen ton balık yanına bol yeşillik yıkarız yanına makarna hepsini ayrı ayrı koyarız böylece makarna ertesi güne de kalmış olur=)
ayran da protein olarak idealdir özellikle yazın soğuk çorba olarak tüketiriz (buğday yerine kuskus falan da güzel oluyor)
yeşil mercimekli salata içinde her şey olduğu için yanına bir şeye de gerek yoktur ama içine ceviz falan da koyun daha zengin olur.
basit şeyler hazırlayıp buzluğa da koyabilirsiniz acil durumda lazım olur.
dışarıdan yemeği severiz ama canımız istediği için yoksa tutup her üşendiğimizde söylemeyiz.
  • windymimas  (28.05.21 17:59:03) 
Bedeniniz neyi istiyorsa onu pişirin bu ne kadar saçma bir soru.

Bir vegan olarak okdr az secenekle ben bile sıkılmıyorum.
  • mobydick  (28.05.21 18:42:35 ~ 18:43:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.