[]

Türkiye’nin Eurovision’a Katılmaması Hk.

Malum şu aralar Eurovision yarışması var. Fakat biz yokuz. Bir haber sitesinde gördüm demiş ki:

“ 2013 yılında TRT Genel Müdürlüğü'nden yapılan resmi açıklamada, yarışma kurallarında yapılan değişiklikler ve haksızlıklar nedeniyle Türkiye'nin Eurovision'dan çekildiği fade edilmişti.

TRT, Eurovision'daki oylamaların 2000'li yıllarda izleyici tarafından yapıldığını ve bunun Türkiye'nin başarı kazanmasında etkili olduğunu vurgulamıştı. 2011'den itibarense izleyici oylarının etkisinin yarıya indirilmesinin (yüzde 50 izleyici, yüzde 50 jüri) Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya gibi bazı ülkelerin lehine bir karar olarak yorumlamıştı.”

Bu bağlamda düşününce bu kararı alanların haklılık payı var mıdır yoksa her şeye rağmen katılmalı mı idik ne düşünüyorsunuz?

 
Gay'lik muhabbeti var diye katilmiyoruz.


  • divit  (19.05.21 23:56:16) 
Gaylik muhabbeti nedir yav


  • jamiro  (20.05.21 00:10:23) 
Yaw bahane işte. Bu kadar ülke aptal, bir tek biz akıllıyız.


  • vizivozo  (20.05.21 00:27:34) 
Avrupalıyı kıskançlıktan çatlatmamak için katılmıyoruz hepsi bu.


  • Avoiding The Puddle  (20.05.21 00:47:17) 
açılın eurovision hastası geldi..

Şimdi öncelikle alıntıladığın haber sitesi bence iki cümleyi birleştircem derken saçmalamış. Yapılan resmi açıklamada iki nokta vardı;

Birincisi alıntıladığın cümlenin dediği gibi, oylamada tamamen telefon oylamasından %50 jüri %50 telefon oylamasına geçiş. Bu bizim zararımıza oldu mu? Ehh evet yani mesela çok kötü bi şarkıyla Almanya'dan rahat 10-12 alabilecekken 6-8 alabilirdik mesela. Ama kaliteli bi şarkıysa gönderdiğimiz jüri de (bazen çok saçmalasa da) genelde adil davranıyor. O yüzden bizim zararımıza olan bu şey aslında yarışmanın adilliği için gerekli. Son 10 yılda jürinin nefret ettiğim kararları olsa da (2015'te İtalya'yı birincilikten edip İsveç'i birinci yaptılar mesea) genel olarak adalet getirdiğini düşünüyorum. Zaten bu kararın gelme nedeni diasporası olan veya komşuluk ilişkilerinden puan kasan ülkelerin haksız avantajını engellemek.

İkincisi ise Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya mevzusu. Eurovision'da bu 5 ülke Big Five olarak geçer ve bir önceki senenin kazanan ülkesi (yani ev sahibi) ile beraber direkt finalden katılırlar yarışmaya. Diğer ülkeler ise yarı finalde yarışır. Bu arada direkt finalden katılmak iddialı ülkeler için dezavantajlı bir durum. İtalya son 10 yıldır çok iyi şarkılarla katılmasına rağmen kazanamadı hiç ki nedenlerinden biri yarı finale katılmayıp kendilerini duyurmalarının azalması. TRT bu big 5 olayına karşı çıkmış parayı veren düdüğü çalıyor haksızlık diye. Ehh kısmen haklı olsa da mantıksız bi isyan.


He bu arada bunlar bahane tabii. Asıl sebepler;

1) Ülkede her alanda olan Avrupa'dan uzaklaşma durumunu perçinlemek

2) @divit'in gaylik muhabbeti diye kısaca bahsettiği durumu açarsak, Eurovision yıllardır Avrupa'da LGBT komünitesinin can damarlarından biri. Özellikle son yıllarda dünyada daha da bu konularda özgürleşme yaşandıkça ve ses duyurulmaya başladıkça sahnelenen şovlar, katılan yarışmacılar vs LGBT yarışmanın içinde daha görünür oluyor. Buna itiraz etmiyorum bu arada hetero bir birey olarak LGBT komünitesinin Eurovision'da etkili olması yarışmaya da renk katıyor. Sonuç olarak 2012'de son kez yarışmamızdan sonra 2014'te yarışmayı Conchita Wurst kazandı mesela (Türkiye'de sakallı kadın olarak bilinir), onun dışında sahnede eşcinsel öpüşmeler, her yerde dalgalana pride bayrakları vs pek çok simge var. Bizimkiler de bu konuda muhafazakar olduğu için yarışmaya dönme gibi bir niyetleri olmadı. Aslında Rusya ve Azerbaycan da bu konuda çok katı ama onlar böyle bir girişimde hiç bulunmadılar. Bizim durumun kötülüğü daha iyi anlaşılır muhtemelen.


Bu arada 2011'de yarı finali tarihimizde ilk defa geçemeyip elenmiştik. O sene Azerbaycan kazandı biraz da bizim finalde olmamamızın etkisiyle tüm Türkler onlara oy verdi ve katıldıkları oldukça güzel şarkıların arasında en kötü şarkılarından biriyle kazandılar :D 2012'de ayıp olmasın diye katıldık muhtemelen o dönem çok da meşhur olmayan Can Bonomo ile. Çünkü o seneye kadar hep çok popüler kişi veya gruplar katılıyordu bizde ki bu da saçma gerek yok. 7. oldu Can Bonomo ki Eurovision'da iyi bir skor bu ama biz her sene kazanmalıyız gibi saçma bir anlayışta olduğumuz için beğenmedik hala ezikliyolar adamı denk geldikçe sdhhsd

Bunun ideali ülkede yapılan bi yarışmayı kazanan yarı amatör yarı profesyonel birinin katılması ve işte bazen ilk 10 bazen 15 denk gelirse ilk 5 falan takılmak. Her sene ülkenin yıldızlarnı gönderip hırsla kazanmaya çalışmak gereksiz.

Biraz uzun oldu ama detaylıca açıkladığımı düşünüyorum ^^
  • nundu  (20.05.21 00:52:19) 
bu hafta armağan çağlayan eurovision'la ilgili güzel bir video yayınlamıştı, orda açıklıyo net bi şekilde.

bakınız; youtu.be

özet olarak katılmama sebebinde puanlama sistemi falan bahane. trt genel müdürü diyo ki; biz trt olarak kamu yayıncısız; sakallı, etekli, cinsiyet kabul etmeyen birini çocukların ekran başında olduğu bi saatte yayınlayamayız.

kararı tetikleyen conchita wurst'tu yani.
  • asisamus  (20.05.21 01:23:18) 
çok siyasi bir platform olduğuna katılıyorum, ancak iyiysen kazanırsın.


  • mikahakkinen  (20.05.21 09:27:45) 
Trt'nin hakli oldugu tek konu var, program normalde devlet toreni gibi ciddi bir olaydi.
Bu yuzden devlet televizyonu yayinliyordu.
Bir nevi olimpiyat ciddiyeti vardi.

ilk o maskeli metal grubu cikti aha sizin ciddi yarismanizi boyle bozariz tepkisi verdiler.
Hatta birinci oldular.
Onlardan sonra civiklasma basladi, sonrasinda da lgbt sovuna dondu.

Hatta belki de lgbt komunitesinin oylarini dusurmek ya da yukseltmek icin oy formatini degistirmis olabilirler

Iste o grup :)

youtu.be
  • divit  (20.05.21 10:02:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.