[]

kullanılmayan iznin yanması

böyle bir şey var mı özel sektörde merak ettim. devlette var diye hatırlıyorum sanki ama çok da emin değilim. devlette varsa hukuksuz bir durum değil mi kazanıldığı halde kullanılmayan hakkın elden alınması?




 
isveren zorunlu olarak izne cikarabilir ama yanmasi diye bir sey yok.


  • do you remember me  (18.05.21 21:04:45) 
var evet. 2 sene kullanmayınca yanıyor(bu şirkete göre değişiyor olabilir). devlette de var. izinlerin belli bir kısmı devrediliyor.belli kısmı devredemiyor. mesela bizde bir sonraki seneye en fazla 5 gün izin devrediliyor.


  • jelly bear  (18.05.21 21:07:46) 
4857 sayılı iş kanunu buna açıklık getirir. biriktirme olayını duymuştum. parasını da talep edebilirsiniz.

bir tanıdığım vardı. 35 yıl bir mobilya fabrikasında çalışmış. yaş haddiden emekli olacaktı. fabrika sahibi, emekliliğine 2 sene kala çağırmış bunu, seni şimdi ücretli izne çıkarsam bir buçuk sene emekliliğin gelene kadar maaş vermek zorundayım. istersen çalışmaya devam et. bırakacağım dediğinde emeklilik ikramiyenle ücretli izinlerinin parasını toptan ödeyeyim demiş ve ciddi bir rakam ödemiş.

edit: bunu kanunda yeri olduğundan mı yoksa vicdanen mi yapmış bilmiyorum.
  • phonex  (18.05.21 21:09:19 ~ 21:10:12) 
@jelly bear, sirket zorunlu kullandirabilir ama bu yasal olarak yandigi anlamina gelmez. yanmanin anlami kullanmazsan hakkini kaybedersin demektir. sizde kullandiriliyor. kisaca yanmaz.


  • do you remember me  (18.05.21 21:13:04) 
bizde kullanmayı bırak kullanmaya cesaret edemiyoruz. 1 hafta izin alsam sonraki 2 hafta günde 12 saat çalışmam gerekir herhalde.

neyse parasını alırız.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (18.05.21 21:16:09) 
Bizde de (kamu ama memur değilim diyeyim) sonraki seneye 15 gün aktarılıyor maksimum ve 2 sene devredilemiyor. Üstlerden biri "kimse daha yasal olarak test etmedi, biri dava açsa bayağı sorun çıkar" demişti.


  • aguen  (18.05.21 21:33:59) 
yurtdisinda ozel sektorde calisiyorum. Calistigim sirkette 300 saat tatil biriktirirsen kullanman lazim, kullanmazsan ustune eklenmiyor, yaniyor. Bir eleman var 300 saatin ustune cikmis sanirim 20-30 saat kaybetti, baya kavga etti ama birsey alamadi bizi baglamaz tatilini kullan dediler.

Devlette ise durum cok farkli, verilen hakkin yok olmasi imkansiz. 30 senedir hic tatilini kullanmayip biriktirmis adam taniyorum, adamin amaci emekli olana kadar hic tatil kullanmayip 3-4 sene onceden emekli olmak.
  • cooperr  (19.05.21 06:51:31) 
Özel sektörde çalışan: iş sözleşmesiyle çalışan işçi. O yüzden 4857 sayılı iş kanununa bakmak lazım.

1- işveren yıllık izinleri zorunlu kullandıramaz. Tek istisnai: nisan-ekim ayları arasında iş yeri genelinde toplu izin. Onun dışında işçi talep eder, işveren de uygun görürse yıllık izin kullanılır.

2- Yanma diye bir durum yok, isterse x yönetmelikte y belgesinde yazsın, bunlar bağlayıcı olmaz, iş kanununun aksine düzenleme getiremezler. Çalışırken bu sürelerin parasını da alamazsınız ama. İş sözleşmesi sona erdiğinde kullanılmayan izinler varsa bunların ücretlerini alırsınız.
  • kojonotsuki  (19.05.21 10:17:32) 
devlette var evet 2 yıl içinde kullanmak zorundasın, 2 yıl önceki iznin sonraki yıla devretmiyor.

özel sektör için yanmak gibi bir şey söz konusu değil, eğer siz kullanmazsanız ve işveren sizi zorunlu izne göndermezse (gönderebilir, böyle bir hakkı var) izniniz birikir, parasını talep edemezsiniz, çalışam devam ettiği sürece yıllık iznin ücret karışılığı olarak ödenmesi kanuna aykırıdır, yıllık izin sadece işten ayrılırken ödenir.
  • benaslinda  (19.05.21 10:18:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.