[]

video ve ses yükleyeceğim bir site kurmak

Selam

Başlıktakini yapmak istiyorum ama bunun altyapısında herhalde normal sitelere göre çok daha büyük bir veritabanı olması lazım değil mi, depolama açısından. Bu veritabanı ve bu işin prosedürü nasıl elde edilir ne yapılmalı, yuğtub deyliyoğşın vs bu videoları kullanırken tabii telif hakkı meselesini de kendi prosedürlerince çözmüş oluyorlar değil mi, yeni bir site kursak olması gerekenler neler?


 
codecanyon.net

Buradan scripti alabilirsiniz,

hosting meselesi de bu iş için sanırım en iyisi anlık talebi karşılayabilmek için anında sistemde yükseltmeler yapabileceğiniz bir hosting firması olması gerekir.

Sanırım bunun için çogu kişi aws kullanıyor.
  • liberal  (04.05.21 12:26:18) 
Videoları sadece depolamak mı istiyorsunuz, yoksa birileri izleyecek mi? Kaç kişi izleyecek?

Eğer birileri (50-100 kişiden fazlası) izleyecekse, streaming işine gireceksiniz demektir. Kendiniz yapamazsınız ya da yaptıramazsınız muhtemelen, ciddi bir bütçe lazım bunun için.

Bu durumda en mantıklısı videoları youtube/vimeo gibi platformlara koymak, oradan sitenize embed etmek olur.

Eğer 3-5 kişi oturup izleyecekseniz depolama işi ucuz. Video depolamak için database kullanılmaz ama, object storage lazım. Tabi TR'deyseniz bunun upload'ı da hafiften problem, eğer site üzerinden yüklemek istiyorsanız orada da biraz iş var.

Tam olarak ne yapmak istediğinizi yazsanız aslında daha doğru cevaplar verebiliriz.
  • plutongezegendegilmi  (04.05.21 12:56:29) 
Yapmak istediğim şey, beğenidir yorumdur vs kullanmadan (belki kendi çalma listelerini oluşturma ve "tekrar çal" bibi iki üç şey olabilir) insanların sadece videoyu veya sesi internetten dinleyecekleri/izleyecekleri ve linkini sosyal medyada paylaşabileceğim/gömebileceğim bir site oluşturmak. Kendi özel alanım için düşünebiliriz, mesela ben müthiş bir klasik müzik aşığıyım, veya herhangi bir bestecinin bestelerini çalışıyorum kendimce, bunu yutub gibi karşılıklı çıkara dayanan bir platformda değil de, tamamen hayrına yapacağım bir platformda paylaşmak istiyorum, yani meşhur devlere para kazandırmak istemiyorum. Gibi düşünelim.


  • 1bir1bir1  (04.05.21 13:13:37) 
Anladım hocam. Şöyle bir cost hesabı yapayım size kabaca:

3-4 dakikalık 720p bir videonun ortalama 250MB yer kapladığını varsayalım.

Şurada amazon'un fiyatlandırmaları var: aws.amazon.com

100 GB depolamada 2,5$ para ödüyorsunuz kabaca. Yani sitenize yüklenen her 400 video için 2,5$, her 1000 video için (yuvarlıyorum) 5$ para ödemeniz lazım. Aylık.

100 GB video aktarımı için de 1$ para ödemeniz lazım. Yani depolanan her 1000 video 1 kere izlendiğinde 2,5$ da ona para ödüyorsunuz. 2 kere izlenirse 5$ vs. diye gidiyor. Bu da aylık. Her videonun ortalama 100 kez izleneceğini varsayalım, bu da 250 $ oluyor.

Çok kaba bir hesapla, 1000 videonun size maliyeti aylık 255$. Sunucu, database, alan adı vs. gibi diğer kalemleri katmadım henüz. Onların da 95$ tutacağını varsayıp (iyimser bir varsayım) yuvarlak hesap aylık 350$ diyelim.

Kullanıcıların ortalama kaç video yükleyeceği önemli. İşte instagram'da bu sayı çok yüksek mesela ama videolar kısa, sizin sistemde uzun video yükleniyor diye varsaydık biraz daha, dolayısıyla kullanıcı başına videonun daha düşük olacağını varsayabiliriz. Her kişi 2 video yüklese, 1000 video hesabından 500 kullanıcınız olacak. Bu da şu demek, her kullanıcının size maliyeti 0.7$, yani yaklaşık 5 TL olacak. 1000 kullanıcınız olsa aylık 5000 TL sunucu maliyetiniz var.

Eğer maliyetleri cebinizden karşılamayacaksanız, kullanıcı başına 5TL nasıl kazanacağınızı düşünmeniz lazım. Youtube'a bedavaya yüklemek varken, birileri "devlere para kazandırmamak için" size bu parayı öder mi? Veya niye ödesin? Bu soruların cevabını bulmak lazım.

Telif hakkı meselesi de biraz pis açıkçası. Normal şartlar altında sizin platformunuza "içerik kaldırma talebi" göndermeleri lazım. Sizin de makul bir süre içerisinde bu içeriği kaldırmanız gerekiyor. Ancak bazı çakal insanlar bu isteği göndermeden direkt dava açıp para koparmaya çalışıyorlar, bir şey çıkmaz ama avukat masrafları falan biraz uğraşmanız gerekir.

Ayrıca oturup kodları siz yazmayacaksanız bunun bir de development maliyeti var. Bence bu işe girmeden önce yapılacak en güzel şey @liberal'in gösterdiği gibi hazır bir script alıp fikri denemek olur. İlk 50-100 kullanıcınız için sizi idare eder muhtemelen. Baktınız fikir güzel, yürüyor, devamını ondan sonra düşünürsünüz.
  • plutongezegendegilmi  (04.05.21 13:42:51) 
telif meselesi için ne düşündünüz acaba?


  • sutlu nescafe  (04.05.21 13:49:33) 
@plutongezegendegilmi

1. O sorunun cevabı "kendini var etmek" ya da "varlığını sürdürmek", başka bir amacı yok. Amaç para kazanmak değil yani, o site kendi yağıyla kavrulabilse çok iyi olur.

2. Kullanıcı 1 kişi olacak o da site sahibi olarak benim. Yani uzmanlık üzerine kurulmuş bir site olacak, belki ileride kullanıcı sayısı artırılabilir ama kesinlikle kullanıcı olarak herkese açık bir pltaform düşünmüyorum.

@sutlu nescafe

Bilmiyorum işte onu size soruyorum.
  • 1bir1bir1  (04.05.21 14:01:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.