[]

Teknoloji nereye gidiyor ve içerik üretimi olarak nasıl bir yatırım yapalım

başlık aslında uzun olduğundan tam yazamadım açayım biraz;

Şimdi teknoloji ilerledikçe tasarım programları örnek karakter tasarımı gibi programlar artık hazır modeller ve animasyonlar üretmeye başladı.

Misal animasyon için mixamo programı.Modeli yüklüyorsunuz ve direk kemik yerleştirip oto animasyona çeviriyor.

Ve bir çok hazır modellerle çeşitli varyasyonların olduğu programlar var real illision firmasının programları.

Şimdi sorum şu ki eğer bir tasarım öğrenme aşaması (2-4 yıl insan anatomisi öğrenme ve 3 boyutlu ya da 2 boyutlu çizim teknikleri öğrenmek için kendimize ayıracağımız süre) aslında bundan bir 10 yıl sonra gereksiz mi olacak?

her şeyin hazır modeli ve animasyonu artık programlarda olursa ( bir 10 yıl sonra) boşuna kendimize yatırım yapmış olmayacak mıyız?

Ve teknoloji ilerlemesi ile içerik üretmek çok kolaylaştığında ve herkes şak diye içerik ürettiğinde nasıl bu işten para kazanabilecek insanlar?

Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

ileride nasıl para kazanabileceğiz?

 
Bazı bilgisayar ve PS oyunları şu şekilde oluşturuluyor.

www.mobygames.com

Bazı oyunlarda ve filmlerde böyle bir teknoloji kullanılıyor.

Sadece çizim odaklı düşünmek yeterli olmayabilir.
  • dissendium  (02.05.21 03:26:13) 
Tekniğin süper olması işin %10u, belki daha azı bence. Boktan bi hikayeyi sırf tekniği çok iyi diye büyük kitlelere izletemezsin ama iyi hikayeyi teknik ne kadar kötü olursa olsun izletebilirsin. Ya da açın bakın bugün büyük youtuberlara, hepsinin ilk videolarında teknik çok kötü ama anlattıkları şeyler insanların ilgisini çektiği için bugün milyonlara ulaşabiliyorlar. 10 yıl sonra hala içerik üreticisi olarak kalmak istiyorsanız yatırım yapmanız gereken şey kesinlikle teknik meseleler değil. İşin teknik kısmı her zaman öyle ya da böyle bir şekilde çözülüyor, önemli olan anlatacak birşeyin olması.

edit: Tabi burda ana akımdan bahsetmiyorum. Hollywood'a iş yapacaksan bir işin en uzmanı kişi olmak her zaman iş yapacaktr.
  • 10032007  (02.05.21 03:46:55 ~ 03:53:26) 
İnternet aktivitelerimiz, 3d oyun aktivitelerimiz, vücut hareketlerimiz, aldığımız yolu, attığımız adımı gösteren uygulamlardaki veriler, karşı karşıya bir arkadaşla konuşurken veya internet aramalarımıza göre ummadığımız anda karşımıza çıkan reklamlar vs yapay zeka tarafından alınıyor/işleniyor. Bu belli oldu artık.

Her cihazın belki de her nesnenin internete sürekli bağlı olması söz konusu.
Alış veriş ve pazarlamada ileriki zamanlarda tam bir dijitalleşme söz konusu. Çin'in bir kuşak bir yol projesi var ve bir çok buna imza atmış durumda. Çin'den Avrupa'ya uzanan bu yol hattında güzergah üzerindeki noktalarda kurulması düşünülen lojistik şehirlerin olması planlanıyor.
Bu da şu demek online alınan ürünler bir kaç saat içinde eve gelecek. tabi yerli esnafın tümden çökmesi demek ki teknoloji şirketlerinin bu salgın sürecinde aşırı bir kazanç elde etmesi dünyanın bir çok yerinde kepenk indirmeler, iş kaybetmeler zaten başladı. İşinden olsa da insan, sonuçta ölene kadar karşılaması gereken ihtiyaçları söz konusu. Bu da küresel düzeyde bir alt yapı ile düzenlenecektir.

Bahsettiğiniz 3d tasarım uygulamalarında ise zaten büyük bir bilgi birikimi var ve bu birikim kullanıcıların geri bildirimleriyle, algoritmalar ve kod kütüphaneleri derken bütün bunlar yapay zeka ile birleştiğinde artık insana gerek kalmadan bir sanal içerik üretimi söz konusu.
Yapılması düşünülenlerden biri de gerçek insandan ayırt edilemeyecek sanal 3d oyuncuların da yavaş yavaş ekranlarda yer alacağı.
Bu arada bazı arkeoloji gruplarında yapılan paylaşımlarda "özellikle" eski Mısır'daki firavunluk ve Roma imparatorluğu hanedana mensup kişilerin yüzleri 3d olarak şekillendirilmiş halleri paylaşılıyor. Yakın da bu yüzleri hareket ettirme çalışmaları, belki gen teknolojisi ile de bu kişiyi (aslında modeli) sadece görünüm olarak normal hayata katma çabası söz konusu olabilir.

Arada insan etkisi olmadan yapay zekaya dayalı ürün tasarımları artık yapılmaya başlandı. Prototipleri ara ara çıkıyor.
Ben teknolojik yenilik olarak sunulan bir çok şeyin aslında sorgulanması gerektiğini düşünüyorum.
Geçmişte televizyonlardaki yayınlarla başlayan beyin uyuşturma ve algı mühendisliği işinin (ki hala sürüyor) telefonlarla da sürdüğünü insanı doğadan, yakın çevresinden ve inancından tamamen kopartılıp sanal bir ortama sorgusuz/sualsiz adapte edildiğini görmek çok zor değil.
Böyle konularda çoğunluk her zaman haklıdır, herkes yapıyorsa o zaman normaldir/ kabul edilebilir, herkes alıyorsa ben neden almayayım? gibi her yönden çevrenin rengine hareket etmeme yanlısıyım.


İnsanı konuşuyoruz ama bu teknolojik alt yapıyı küresel bazda hazırlayanlar için insanlar sadece seyirci, tüketici, son kullanıcı, (rahatsız ise( hasta) tanımlarından öteye gitmiyor olsa gerek. Manevi anlamı kesin olarak göz ardı edilen bir insan zaten artık birileri için et ve kemik yığınıdır ve "yönlendirilmeleri" gerekiyor.
Yaşarken dahi "hareket eden ölü " olmamak lazım.

Avrupa'daki olaylar bizdeki haberlerde geniş anlamda ele alınmıyor maalesef. tvde ve internet te gündemdeki konular,
iktidar ve muhalefetin gerilimlerinden ve sataşmalarından ibaret olmuş ve buna alışan olmazsa olmaz kabul eden büyük bir seyirci kitlesi var.
Tarafsız olarak doğruyu konuşan çoğu kimse bile dünyadaki büyük değişimi görmekten çok uzaklar.

Yatırım tavsiyesi veremem ama digital anlamda okur yazarlık ve dijital marketing
konularına yönelebilirsin.
  • Erva  (02.05.21 13:00:12 ~ 13:06:31) 
o zaman da o hazır modelleri yapan ve programları yazan kişiler para kazanacak. zaten işin şu anda da otomatik yöntemlerle yapılabiliyorsa zaten açıktasın demektir, katma değerli bir iş yapıyor olmuyorsun yani.


  • roket adam  (02.05.21 15:48:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.